Pia Lehto (SE)

Filmfotograf. Född 1989 i Vasa, Finland. Utbildad i Foto & Klipp vid Arcada Yrkeshögskola i Helsingfors 2008-2012 och vid Stockholms Dramatiska Högskolas filmfotoutbildning 2012-2015.

Pia Lehto är född och uppvuxen i finländska Vasa men räknar sig som stockholmare efter studierna vid Stockholms Dramatiska Högskola, och etableringen i den svenska filmbranschen. Underrepresentationen av kvinnliga filmfotografer inom den finska filmindustrin (något hon skrivit en avhandling om) bidrog kanske till att Sverige lockade med bättre utvecklingsmöjligheter.

Under utbildningen på StDH lades grunden för ett fruktbart samarbete mellan filmfotografen Lehto och dokumentärfilmsregissören Ellen Fiske. De gör bland annat kortdokumentären Keep Me Safe (2014). En varm betraktelse av tre tjejer som försöker återvinna tillit bakom väggarna på ett låst vårdhem. Och med lika öm kamerablick skildrades tre ensamstående pappor och deras kamp för att trots svagheter duga i examensfilmen Lone Dads från 2016 som visades på Tempo dokumentärfilmfestival. Samma år hade Jan-Olof Svarvars hjärtskärande dokumentär Until Cancer Do Us Part premiär vars intima foto Lehto stod för.

Lehto har sagt att hon drivs av magkänsla, nyfikenhet och driften att skaffa nya erfarenheter och det dokumentära formatet har fört henne ut i världen. I Cirklar (2016) i regi av Frida Kempff följde Lehto med kameran både en fältläkare i Centralafrikanska republiken med Läkare utan gränser och en allmänläkare på en svensk vårdcentral. Kamerasiktet riktade därefter in sig österut då hon stod för fotot till Anneli Kustfälts dokumentär Det hände i Ingermanland (2019), om den bortglömda folkfördrivningen av 63000 ingermanländare från St:Petersburgsområdet under Stalins terrorvälde.

Under en resa tillsammans med filmaren David Aronowitsch 2016 besökte Lehto ett flyktingläger på gränsen mellan Grekland och Makedonien där mötet med en jonglerande pojke blev upptakten till en närgången skildring av två familjers liv på flykt i den guldbaggenominerade dokumentären Idomeni från 2020.

Jämte dokumentärfilmandet har Lehto arbetat med ett flertal tv-produktioner. Som Lagom mycket finsk för UR, realityprogrammen Gympaläraren, Barnmorskorna och Vänligen Lars Lerin och komediserierna Full Patte och Amningsrummet. Lehto stod även för fotot till Martina Carlstedts och Ina Holmqvists charmiga dokumentär Målbrottskören (2021) där några skönsjungande tonårspojkar öppenhjärtligt berättar om kroppens förändringar och gemenskapen i en övergångskör när rösten svajar.

En annan sångare, Amasons Amanda Bergman, som varvar inspelningar och turnéer med livet som bondmora, var Lehto med och dokumenterade med sin kamera i Joanna Karlbergs och Tove Paléns Jordelivet – ett år med Amanda Bergman (SVT).

Lehto som vill att hennes foto ska vara både enkelt och vackert är också en av fotograferna bakom de storslagna bilderna på SVT:s storsatsning Historien om Sverige (SVT 2023/24).

Hon har även stått för fotot till spelfilmer som Anette Sidors kortfilm Varannan vecka (2015 inom Sthd) – om en familj som kämpar för att hålla ihop. Även fotot till Alexis Almströms långfilm Rosa moln (2018) är signerat Lehto. Filmen följer två sköra själar som finner varandra på rehab men inser att drömmen om ett bättre liv inte är så lätt att uppnå.

Att dokumentären kan ta regissör och fotograf på ringlande oväntade vägar fick Lehto erfara då hon och Karin af Klintberg fick den exklusiva möjligheten att följa vår lätt motvilliga monark i faggorna under två år. I dokumentären Kungen (2023) går Lehtos kamera så nära det bara går och fångar glimtar av en sänkt gard hos den 50-årjubilerande Carl XVI Gustav. Filmen visades även i tv-format som Kungen och jag.

Regissören Maria Fredriksson och Lehto hade samarbetat på det korta byråkratidramat Svonni vs Skatteverket (2020), om samiska Ida-Maria som försöker få myndigheterna att acceptera hennes momsavdrag för inköpet av en lapphund. Filmen ingick i satsningen GLÖD med nya kortfilmer på de nationella minoritetsspråken i samarbete mellan SFI och UR.

Fredriksson har berömt Lehto för att hon förnimmer saker innan de faktiskt händer. Och när de återförenades inför arbetet med Miraklet i Gullspång kunde ingen ana vilka hisnande vändningar deras dokumentär skulle ta. Om filmens första tio minuter avhandlade själva miraklet, två norska systrar, som efter tecken från Gud, uppmanas att köpa en lägenhet i Gullspång, så skulle inte ens en slipad manusförfattare kunna fabricera fortsättningen. Den säregna historien som av kritiker beskrivits både som en korsning mellan True Crime och Bröderna Coen, eller Grey Gardens och Three Indentical Strangers belönades med en guldbagge för bästa dokumentärfilm 2024. Filmens bägge klippare Mark Bukdahl och Orvar Anklew belönades redan 2023 när filmen visades på Tribeca Festival i NYC.

Om krossade världsbilder, sträng religiositet och tvivel handlar även dokumentären Leaving Jesus (2024). Där Lehto återförenas med Ellen Fiske i en lyhörd dokumentär kring en grupp före detta kristna fundamentalister och deras retreat och sessioner i San Fransisco.

Louise Lagerström (2024)

Basic info

Main profession: Cinematographer
Born: 1989
Active: 2014-

Filmography

Foto:
Leaving Jesus (2024)
Historien om Sverige (tv-serie, 1 avsnitt, 2023)
Miraklet i Gullspång (2023)
Kungen (2023)
Jordelivet – ett år med Amanda Bergman (2023)
Fosterfamiljen (2022)
Målbrottskören (2021)
Idomeni (2020)
Amningsrummet (tv-serie, 2020)
Det hände i Ingermanland (2019)
Cirklar (2016)
Lone Dads (2016)
Until cancer do us part (2016)
Rosa Moln (2015)
Varannan vecka (2015)
Keep me safe (2014)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles