Maria Fredriksson (SE)

Regissör, manusförfattare, fotograf, mm. Studier omfattar magisterexamen 2012 vid Stockholms dramatiska högskola i “Det personliga berättandet i dokumentärfilm”, projektutbildning i dokumentärfilm vid Birkagårdens folkhögskola, samt studier i filmregi vid New York Film Academy 2003.

Innan Maria Fredriksson började göra egna filmer arbetade hon inom reklambranschen, som en hyllad och prisad copywriter på byråer som King och Åkestam Holst. Efter det övergick hon till att arbeta som frilans, bland annat för tv-serier som Kobra och Alla är fotografer för SVT. Tillsammans med Ina Holmqvist och Martina Carlstedt driver hon produktionsbolaget Ballad.

2007 påbörjade Maria Fredriksson sin filmiska resa med dokumentären Medan tid är (2007), som följer den då 83-åriga Margareta som efter 60 års äktenskap blivit änka och nu tröttnat på att leva ensam. Hon ger sig därför ut i nätdejtningens förlovade land. Filmen tilldelades pris för bästa korta dokumentär på Tempo Dokumentärfilmsfestival 2007.

Maria Fredriksson kommer att återkomma till Margareta och hennes liv i ytterligare tre kortdokumentärer. Drömresan (2011) spelades in kring samma tid som föregående film, och följer Margareta på en önskeresa som blir till en mardröm. I filmen möter vi även Margaretas vän Ulla. De nästa två filmerna introducerar fler av hennes vänner. I Elvakaffe (2013) träffas fyra äldre damer för att fika tillsammans och diskutera en av livets stora frågor – sex – med allt vad det innebär för dessa kvinnor. I uppföljaren Afternoon Tea (2015) är det återigen dags att fika med de fyra tanterna, hemma hos Margareta på Östermalm i Stockholm. Även denna gång avhandlas en av livets stora frågor: Döden. Ärligt och rakt diskuterar de döden, i relation till sina egna liv och hur de själva ser på sin egen död. Allt över en kopp te och frasiga wienerbröd. De två fika-filmerna med de diskuterande vännerna är några av de mest framgångsrika kortfilmerna visade på svtplay.

Våren 2018 hade Maria Fredrikssons Ett jävla paradis premiär på Tempo Dokumentärfilmsfestival – Fredrikssons första färdigställda dokumentär utan Margareta. Filmen handlar om Arne, en gammal kranförare som i 45 år hyrt sitt boende i en gammal statarlänga i södra Stockholm. Ett hem utan vare sig el eller vatten, och med utedass på gården. Sedan 20 år tillbaka hyr Arne av Leffe, “Godsägarn'”, men de två männen kommer inte alls överens. Men så måste Leffe sälja huset, och Arne står utan hem. Vad ska hända med de båda männen? När Maria Fredriksson mötte Arne fann hon en generös människa som utan att tveka bjöd in henne på kaffe och rulltårta dagen då hon plötsligt knackade på.

2020 fick Skräpytan premiär, i regi av Daniel Milton och producerad av Maria Fredriksson. I ett par år följde Milton Arvika Motorklubb, och har i fotoutställningar porträtterat den svenska raggarkulturen. Det som startade som ett fotoprojekt, blev sedan även en dokumentärfilm, som behandlar klasskillnader och klyftan mellan storstäder och mindre samhällen.

2023 går Fredrikssons senaste film, Miraklet i Gullspång upp på svenska biografer. Här möter vi två norska systrar som köper en lägenhet i svenska Gullspång. När de ser lägenhetsägaren på mäklarkontoret är hon en kopia av deras döda storasyster, som begick självmord 30 år tidigare. Vad som börjar som en sagolik familjeåterförening utvecklas till ett rafflande drama om lögner, hemligheter och trons betydelse.

Freya Kilander (2018, senast uppdaterad av red. 2023)

Basic info

Main profession: Director
Born: 1975
Active: 2007-

Filmography

Regi:
Miraklet i Gullspång (2023)
Svonni vs Skatteverket (2020)
Ett jävla paradis (2018)
Afternoon Tea (2015)
Elvakaffe (2013)
Drömresan (2011)
Medan tid är (2007)

Manus:
Miraklet i Gullspång (2023)
Svonni vs Skatteverket (2020)
Ett jävla paradis (2018)
Afternoon Tea (2015)
Elvakaffe (2013)

Producent:
Skräpytan (2020)
Ett jävla paradis (2018)
Elvakaffe (2013)

Foto:
Afternoon Tea (2015)
Elvakaffe (2013)
Drömresan (2011)
Medan tid är (2007)

Klippning:
Ett jävla paradis (2018)
Elvakaffe (2013)
Drömresan (2011)
Medan tid är (2007)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles