Jenifer Malmqvist (SE)

Regissör och manusförfattare. Född 1973 i Göteborg. Utbildad vid Fridhems Folkhögskola 1999-2000, filmlinjen på Skurups Folkhögskola 2002-2004, samt har studerat regi vid Polska Nationella Filmskolan (PWSFTviT) i Lódz, 2004-2009.

Jenifer Malmqvist regisserade amatörteater innan hon påbörjade sina filmutbildningar, idag är hon en manusskrivande filmregissör. När hon tog examen från filmlinjen på Skurups Folkhögskola 2004 gick hon direkt vidare till att studera filmregi på den prestigefulla Polska Nationella Filmskolan. Där träffade hon den idag guldbaggebelönade filmfotografen Ita Zbroniec-Zajt, som studerade just filmfoto där och sedan dess har fotat Jenifer Malmqvists filmer. 2010 fick examensfilmen Födelsedag premiär på Sundancefestivalen, det var då hennes tredje film som visades på festivalen. Filmen vann flera internationella festivalpriser, och året innan, 2009, tog Malmqvist  emot Bo Widerberg-stipendiet för att hon i sina filmer ”förmedlar en stark känsla av närvaro, av pulserande liv.”

Inledningsvis inspirerades Jenifer Malmqvist främst av sina egna minnen och förnimmelser i sitt filmskapande, filmerna Makt och I fred handlar båda om två unga tjejer i olika lekfulla sammanhang som påverkas av vuxna idéer om normer, tematik som känns igen i Födelsedag, där ett par stöter på problem som löses genom dotterns i bästa mening barnsliga perspektiv.
– Jag har en minnesbild från när jag var liten och satt under ett vitt lakan med en tjejkompis. Det var en laddad stämning mellan oss och jag kommer ihåg ljuset under det där vita lakanet, berättar Jenifer i en intervju. Minnesbilden av det ljuset inspirerade mig när jag gjorde filmen, som i övrigt är en påhittad berättelse om två nioåriga tjejer som närmar sig varandra och pussas, varpå mamman sätter sig emot.

Med kortfilmen On Suffocation blickar Malmqvist ut mot världen med ett ämne som angår alla. Den sju minuter långa dialoglösa filmen, inspelad i en fabrikslokal i Dalby, berättar om en enligt lag förbjuden kärlek som dömer två män till döden. Lilla Filmfestivalen i Båstad hade bett Malmqvist göra en film på temat kärlek (”På spaning efter Eros”), och när Malmqvists blick fastnat i en tidningsnotis om att ett homosexuellt par dömts till dödsstraff och skulle avrättas skapades kortfilmen ur lika delar ilska och kärlek. I filmen specificeras inte var händelserna äger rum, men i åtminstone sju länder är homosexualitet straffbart med döden.

On Suffocation fick också den premiär på Sundance Filmfestival, och har sedan dess vunnit många priser världen över, och på hemmaplan  Guldbaggen för bästa kortfilm 2014. Filmens syfte har varit att lyfta människor rättigheter och påminna publiken om att behandla varandra med medmänsklighet. Under sitt tacktal på Guldbaggegalan sa hon bland annat: “Jag vill att regeringen med omedelbar verkan ser till att hbt-personer som söker asyl i Sverige och faktiskt har rätt att stanna – faktiskt också får stanna.”

Jenifer Malmqvist har arbetat med både dokumentär och fiktion, men har under senare tid koncentrerat sig mer på fiktionsfilm, med målet att göra långfilm. Malmqvist har sin bas i Malmö, och hösten 2017 spelade hon in Moving Sweden-filmen Min värld i din i just Malmö. Filmens ämne följer On Suffucation, men nu ur ett annat perspektiv. Handlingen utspelar sig i Sverige och följer förälskade paret Stella, som just börjat arbeta på Migrationsverket, och Shams, som är papperslös asylsökande – men det har hon inte berättat för Stella. Shams liv och relation till Stella ställs på sin spets när Stella är med som bisittare under Shams viktigaste intervju på Migrationsverket där hon berättar om sitt liv och flickvännen hon lämnat i Palestina. Filmens manus har Malmqvist skrivit tillsammans med Figge Heurlin, den producerades av Emma Åkesdotter Ronge, och filmades av Ita Zbroniec-Zajt. Min värld i din hade premiär under Göteborgs filmfestival 2019.

Malmqvist drivs av ett personligt behov att göra film när hon funnit något som kräver att berättas. Men hon menar att det inte är upp till filmskaparen att avgöra om den egna filmen är bra eller ej, det är upp till publiken. Just mötet med publiken är för Malmqvist det absolut bästa elementet i filmskapandet: “Om jag mår lite dåligt är det bästa jag kan göra att gå på bio. Där kan jag meditera över livet och samhället. Jag har ingen religion men bion är min kyrka.”

Freya Kilander (2018, senast uppdaterad av red. 2022)

 

(Intervjucitat ur Lokaltidningen Malmö 15/03/16 och Skånes Fria 16/09/13.)

Basic info

Main professions: Director, Screenwriter
Born: 1973
Active: 2002-

Filmography

Regi:
Döttrar (2022)
Min värld i din (2019)
On Suffocation (2013)
Födelsedag (2010)
13 lat i 10 miesiecy (2007)
Na koncu ulicy (2007)
I fred (2004)
Ängel bängel (2004)
Makt (2002)

Manus:
Döttrar (2022)
Min värld i din (2019)
On Suffocation (2013)
Födelsedag (2010)
13 lat i 10 miesiecy (2007)
Na koncu ulicy (2007)
I fred (2004)
Ängel bängel (2004)
Makt (2002)

Klippning:
On Suffocation (2013)

Regiassistent:
Tantlängtan (2011)

Manuskonsult:
Krig (2017)
Min faster i Sarajevo (2016)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

Awards

2014: Guldbagge, Bästa kortfilm, On Suffocation (2013).
2013: Pixel Talent Award, On Suffocation (2013).
2013: Best Nordic Short Film Award på Nordisk Panorama, On Suffocation (2013).
2009: Bo Widerbergs stipendium.

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles