Karin af Klintberg (SE)

Producent, manusförfattare och regissör,tv-producent. Född 1972. Gått Dramatiska Institutets tv-producentutbildning och ledarskapsutbildning inom Sveriges Television.

Karin af Klintberg står som producent bakom flera stora tv-produktioner som Värsta språket (2003) och Historieätarna (2012-). Inom film har hon varit aktiv i andra roller än som producent, främst som regissör och manusförfattare.

Hon är född och uppvuxen på Lidingö i Stockholm.  Hon gick kulturvetarlinjen vid Stockholms Universitet, och förutom franskstudier vid Sorbonne i Paris, studerade hon på Poppius journalistskola. Under sin tid i Frankrike hann hon även med att starta en Shakespeare & co-inspirerad bokhandel i Avignon tillsammans med en äldre vän från Paris.

Med den journalistiska nerven, driften att berätta en historia samt uppväxten med en pappa, etnologen Bengt af Klintberg, som populariserat folklivsforskningen, ter det sig naturligt att hon kommit att bli ett slags folkbildare genom tv-formatet.

I tjugoårsåldern började af Klintberg på ZTV där hon lärde sig branschens grunder. Hon värvades som programledare för TV4:s ungdomsprogram Nattelevision som sändes 1995, vilket hon har beskrivit som en inte helt angenäm men ändå lärorik upplevelse. Och för att vässa sina kunskaper gick hon bland annat Dramatiska Institutets tv-producentutbildning.

I slutet av 1990-talet kommer hon via en praktikplats på SVT:s kulturredaktion att producera främst barn- och ungdoms-tv. Som kulturkortisen Russin och konsumentprogrammet för unga REA (2001). Därpå värvades hon till Kulturnyheterna och vidare producent på kulturprogrammet Kobra.

2002 träffar Karin af Klintberg komikern tillika språkvetaren Fredrik Lindström som ville göra ett språkprogram. Redaktionen gav sig sålunda ut i landet för att undersöka svenskt språkbruk och samlade sedan allt från dialekter till språkpoliser i den populära tv-serien Värsta språket. För det innovativa greppet att folkbilda i kombination med att underhålla belönades af Klintberg och Lindström med Stora journalistpriset i kategorin Årets förnyare 2003. Hon fortsätter samarbetet med Lindström och utforskar svenskhet och svensk mentalitet i Världens modernaste land.

Vid den här tiden har af Klintberg blivit delägare i produktionsbolaget Thelma/Louise där hon producerar tv-serien Landet brunsås (2010-11) med trion Henrik Schyffert, Erik Haag och Lotta Lundgren, som handlar om svenskars komplexa och trendkänsliga förhållande till mat, dess status, historia, traditioner, och livsmedelsindustrin.

Tillsammans med Jane Magnusson skriver hon manus till och regisserar dokumentären/långfilmsdebuten Ebbe – The Movie (2009) om den mytomspunne förläggaren och privatspanaren Ebbe Carlsson som självsvåldigt agerade utredare kring mordet på Olof Palme. Filmen som förenar kalla fakta med humor och ett innovativt formspråk belönades både med en Guldbagge för bästa dokumentärfilm 2010, och Stora Journalistpriset i kategorin Årets berättare.

Karin af Klintberg har sagt att tv är ett lyxigt medium och samtidigt ett hantverk som hon aldrig upphör att känna lust till. Hon är producenten som gärna bejakar idéer och målet är alltid att skapa hjärtliga, bildmässigt tilltalande och samtidigt underhållande och upplysande program. Det ska “svänga”.

Till detta format som ibland kallas infotainment sällar sig sannerligen den populära serien Historieätarna som af Klintberg producerade för SVT och som gick under tre säsonger med början 2012. Där äter och dricker sig programledarna Lotta Lundgren och Erik Haag genom svensk mathistoria ledsagade av historiska experter och kockar. De lajvar också, i för epoken tidsenliga kläder, fattighjon, överklass, bondfolk med nedslag i allt från vasatiden via svensk beredskapstid till 1980-talet.

af Klintberg följde upp succén då hon producerade SVT:s julkalender 2015 Tusen år till julafton. En tidsresa från vikingatiden till nutid. Där livet, kläderna, maten och alla sorters umbäranden skildrades ur barnens perspektiv. För skildringen av svensk historia i de två programmen tilldelades hon antikbranschens pris The Collector’s Awards i kategorin Årets nydanare.

2015 har också hennes andra långfilm som regissör, Filip & Fredrik presenterar Trevligt folk, premiär. En feelgood-film där duon Filip Hammar/Fredrik Wikingsson följer det intensiva, hjärtskärande, ibland komiska arbetet med att få en somalisk spelartrupp i Borlänge redo för bandy-VM i sibiriska Irkutsk. af Klintberg som beskriver sig själv som nyfiken, ettrig och tydlig är även en populär föreläsare inom ledarskap och betonar gärna modet att följa sin magkänsla och vikten av hjärna och hjärta vid all kommunikation.

Efter att Thelma/Louise tvingats lägga ned 2016 startade af Klintberg året därpå af Nexico, ett underlabel-bolag till Hammar och Wikingsons bolag Nexico. Vid presentationen av det nya konceptet var trion, som också arbetat tillsammans på dokumentären I Trumpland med Filip och Fredrik, optimistiska.

– Jag kan inte tro annat än att det här kommer att bli ett sällsynt gott samarbete. Och resultatet kommer att synas i rutan eller på en bioduk inom kort. Nu jävlar ska tv-landskapet blomstra!, sa af Klintberg.

Drivet att berätta historier ur historien fick vi ytterligare prov på i miniserien Bye bye Sverige (2017) som handlar om den stora svenska emigrationen mellan 1850 och 1910. Lotta och Erik flankeras av Kakan Hermansson och Olof Wretling under deras öden före emigrationen, under resan till landet i väster och tiden som nybyggare. Ett feministiskt grepp kring bortglömd kvinnohistoria tog af Klintberg i kanal 5:s släkting till Historieätarna, Den fantastiska historien med Berg & Meltzer. Och ännu en infallsvinkel presenterar hon våren 2019. Då visas hennes och fyrklövern Lundgren, Hermanson, Wretling och Haags serie Bandet och jag på SVT i fyra delar. En turné genom Sveriges moderna samhällshistoria. Från 1970-talets kollektivism via 1980-talets flärdhunger till när 1990-talets individualism tar vid.

Louise Lagerström (2019)

Källor: Värvet # 69, Fokus 2015, Dagens Media 2018, Resumé 2017, Expressen aug 2018

Basic info

Main profession: Director
Born: 1972
Active: 2009-

Filmography

Regi:
Kungen (2023)
Filip & Fredrik presenterar Trevligt Folk (2015)
Tusen år till julafton (tv-serie, 2015)
Ebbe – The Movie (2009)

Manus:
Kungen (2023)
Filip & Fredrik presenterar Trevligt Folk (2015)
Ebbe – The Movie (2009)

Producent
Amningsrummet (2020)
Historieätarna (tv-serie, 2012-2016)
Landet brunsås (tv-serie, 2010-2011)
Världens modernaste land (tv-serie, 2006)
Kobra (tv-serie, 2005-2017)
Värsta språket (tv-serie, 2002-2003)
REA (tv-serie, 2001- )

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

Awards

Stora Journalistpriset 2009: Ebbe – The Movie (2009)
Guldbagge Bästa Dokumentär 2009: Ebbe – The Movie (2009)

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles