Anneli Kustfält (SE)

Dokumentärfilmare, producent, regissör, researcher, mm. Utbildad vid Stockholms Konstnärliga Högskola, 2018-2020 (master dokumentära processer). Har även en fil. kand. i filmvetenskap vid Stockholms universitet.

Anneli Kustfält är dokumentärfilmare och producent. Hon har en lång bakgrund som kulturjournalist och reporter/producent på kulturredaktionen på SVT. Bland annat som reporter på det hyllade kulturprogrammet Kobra (under tio säsonger) och som avsnittsproducent för tv-serier som Konsthistorier och Designhistorier. 

Hon arbetar utforskande i sina filmprojekt, som alltid grundar sig i en gedigen historisk research. I Det hände i Ingermanland (2019) berättas om en bortglömd folkfördrivning som ägde rum under Stalins terrorvälde i Sovjetunionen. Under andra världskriget flydde omkring 63 000 ingermanländare från St Petersburgsområdet. 5000 kom till Sverige och bosatte sig här. En av dem som kom var Anneli Kustfälts far. I en personligt berättad film har Kustfält dokumenterat de sovjetiska övergreppen, den tyska ockupationen, evakueringen till Finland och flykten till Sverige genom att intervjua några av de sista överlevarna som kom hit.

I Marie-Louise Ekmans utflykter (2017) följer Kustfält konstnären och filmaren Marie-Louise Ekman under två år. Dokumentären är en djupdykning i ett konstnärskap som präglas av mod, självständighet och en ovilja att behaga. Men också en resa tillbaka till Marie-Louises uppväxt, den alkoholiserade pappan och den ängsliga mamman.

I sitt examensprojekt från masterprogrammet i dokumentära processer på SKH har hon utgått från en nyhetsnotis från 1944 om en tragedi i Vilhelmina där 28 barn dog under oklara omständigheter. Med väldigt lite dokumentation om händelsen, bygger Anneli Kustfält upp en modellvärld för att berätta historien.

(2020)

Basic info

Main profession: Producer
Born: 1976
Active: 2004-

Filmography

Regi:
Made in Sweden – textilindustrin som försvann (2022)
Det hände i Ingermanland (2019)
Marie-Louise Ekmans utflykter (2017)
Hey Koh Bunny, Hey Koh Bunny!  (Svt K Special, 2008)

Manus:
Made in Sweden – textilindustrin som försvann (2022)
Det hände i Ingermanland (2019)
Marie-Louise Ekmans utflykter (2017)
Siri Derkert – jag var omöjlig (2013)

Producent:
Made in Sweden – textilindustrin som försvann (2022)
Det hände i Ingermanland (2019)
Siri Derkert – jag var omöjlig (2013)

Research:
Det hände i Ingermanland (2019)
Palme (2012)
The Voice (2004)

Övrig medarbetare:
Nya Moderaterna (2015)
Astrid (2014)
Palme (2012)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles