Anna Wallmark (SE)

Producent. Född 1976 i Västerås, uppväxt i Skellefteå, Västerbotten.

Som barn fascinerades Anna Wallmark av den rörliga bilden och hur den kan skapa minnen. Tillsammans med sina kusiner spelade hon in kortfilmer på farfars och farmors gård i Myckle i Västerbotten. Även en berest morbror och hans kamera inspirerade henne. Hon gick estetisk linje på gymnasiet, spelade bas i tjejbandet Backfish och åkte på turné. När Anna Wallmark kände att uppväxtens Skellefteå kändes för ospännande växte drömmen om att plugga film i New York. Men hon fann likasinnade på närmare håll, på Stockholms Filmskola. Efter att ha provat olika roller, som fotograf och ljudtekniker bland annat, fastnade hon för producentens – den som har den övergripande blicken.

Hon producerade sin första kortfilm, Tyst som en fjäder (2000), på Filmverkstan. Den regisserades av Jorge Argento, och Gunilla Röör spelade rollen som kvinnan som återvänder till sitt barndomshem för att söka sanningen bakom outsagda ord. Wallmark följde upp med kortfilmerna Anja (2001), om det smärtsamma mötet mellan den psykiskt sjuka Anja och hennes pojkvän. Året efter kom Late at Night Early in the Century (2002) – en studie i sovandets olika uttryck genom några sovande kvinnor, och Tompta Gudh, om den ensamme “korsriddaren” Kenneth som försöker bevisa tomtenissens existens, som den beskrevs i Umeå Filmfestivals katalog 2002.

Wallmark producerade kortdokumentären Kärlek är bäst på bio (2003), i regi av Astrid Askberger och Johanna Högman, om en ungdomsgenerations rädsla för att bestämma sig när det finns så mycket möjligheter i livet.

Wallmark var ansluten till det danska filmbolaget Hamsel Productions, där hon bland annat producerade Lisa Aschans kortfilm Borta i tankar (2003), om sextonårige Filipe från en förort som börjar gymnasiet i innerstaden och hur det utmanar hans gamla liv och vännerna där. Filmen visades på Göteborgs Filmfestival 2003. Ansluten till Sweetwater AB producerar hon dokumentären Alla bara försvinner (2004), regisserad av ett kollektiv regissörer – exempelvis Kicki Kjellin, Molly Hartleb och Pil Maria Gunnarsson. Från olika hörn av Sverige möter vi de som upplever studentdagen, dygnet innan du träder in i vuxenvärlden, när allt fortfarande verkar möjligt.

Wallmark startade det avknoppade Sweetjunior (från Sweetwater AB) och producerade sin första långfilm Stockholm Boogie, 2005 – en roadmovie till fots, som utspelar sig under ett sommarvarmt Stockholm i regi av tvillingarna John Lindgren och Karl-Uno Lindgren. Samma år producerade hon Martina Bigerts animerade kortfilm A Lonesome Cowgirl, om ett möte i en enslig trakt, samt den animerade kortfilmen En nattsaga av Maja Lindström, om att föräldrar inte alltid kan skydda sina barn från sorg och lova att alla sagor slutar väl. Den sorgsna svartvita femtonminutaren vann en Guldbagge för bästa kortfilm 2005, och fick ett särskilt omnämnande vid nordisk Panorama i Norge 2005.

2014 stod Wallmark som producent till den romantiska komedin Kärlek deluxe. Filmen följer den framgångsrika chiclit-författaren Selma (Moa Gammel) som efter att hon dumpats av pojkvännen och fått sin senaste bok sågad försöker starta om på ny kärlekskula och även bli en mer seriös författare.

I en intervju har Wallmark sagt att hon vill vara en kreativ producent och vara med från ax till limpa. På senare tid har hon främst arbetat inom tv-branschen. Hon producerade den Kristallen-nominerade ungdomsserien Portkod 1321 (2012) för SVT Play, samt systrarna Bianca och Tiffany Kronlöfs komediserie Full Patte för vilken hon belönades med Kristallen för Årets humorprogram 2016.

2017 anslöt Wallmark till produktionsbolaget Filmlance. Samma år producerade hon julkalendern Jakten på tidskristallen samt Cmores dramathrillerserie Farang med Ola Rapace i rollen som exkriminell som försöker skapa sig en ny identitet i Thailand men får planerna grusade när hans dotter söker upp honom. 2020 producerade hon även Top Dog, baserad på Jens Lapidus romantrilogi VIP-rummet, Sthlm Delete och Top Dogg.

Wallmark har närt en dröm om att filma i Västerbotten och sätta framför allt Skellefteå på kartan. Nu när hon kommit över filmrättigheterna till Karin Smirnoffs första bok i Jana Kippo-sviten, Jag for ner till bror, kan drömmen om att rikta strålkastarljuset mot Västerbotten bli sann.

Louise Lagerström (2023)

Basic info

Main profession: Producer
Born: 1976
Active: 2000-

Filmography

Producent:
Top Dog (tv-serie, 2020)
Jakten på tidskristallen (tv-serie, 2017)
Full Patte (tv-serie, 2014-2018)
Kärlek deluxe (2014)
Portkod 1321 (tv-serie, 2012)
A Lonesome Cowgirl (2005)
En nattsaga (2005)
Stockholm Boogie (2005)
Alla bara försvinner (2004)
Borta i tankar (2003)
Kärlek är bäst på bio (2003)
Late at Night Early in the Century (2002)
Tompta Gudh (2002)
Anja (2001)
Tyst som en fjäder (2000)

Coproducent:
Kapten Sverige (2014)

Post Production Supervisor:
Befriaren (2002)

Tack till:
Komplett galen (2005)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles