Lovisa Charlier (SE)

Producent, scripta. Född 1985 i Kumla. Studerat medie- och kommunikationsvetenskap med inriktning film, Örebro Universitet, 2007. Utbildad vid Göteborg Filmhögskola och Berghs School of Communication 2012. Verksam sedan 2008.

Lovisa Charlier arbetar som producent vid det Örebrobaserade filmbolaget Mariedamfilm AB och bor i Göteborg. Hon är född och uppväxt i Kumla där hon lekte i sin pappas fotoateljé, vilket så småningom förde in henne på medielinjen på Rudbecks gymnasium i Örebro, och senare filmvetenskapliga studier vid universitetet i samma stad. Under studietiden kom hon i kontakt med regissören Marcus Carlsson, som är den andra halvan av Mariedamfilm och kreativ parhäst på flera produktioner. Inledningsvis stod hon som scripta på hans kortfilm, småstadsbetraktelsen Heja Degerfors (2008). Medan hon utbildade sig vid Akademin Valand på Göteborgs Universitet och Berghs School of Communication hann hon pröva på rollen som inspelningsassistent på Gustaf Skarsgårds novellfilm Människor helt utan betydelse (2011).

Samma år arbetade hon som projektkoordinator och scripta på hemmaplan på filmatiseringen av Håkan Nesser-romanen Och Piccadilly Circus ligger inte i Kumla i regi av Bengt Danneborn. Men det dröjde ända till 2014 innan filmen fick premiär.

Tillsammans med Marcus Carlsson går hon vidare med inspelningen av deras gemensamma hjärteprojekt Din barndom ska aldrig dö. Ett första eldprov för producenten Charlier där trixande med en liten budget och en strävan att komma bort från hierarkier på inspelningen blev en utmaning. Att skapa från ax till limpa med kontroll över hela processen är hennes ambition. “Det gäller att veta vad man vill under förarbete, ansökningar om produktionsmedel, pitchar och hela den tekniska biten”, säger hon i en intervju.

Det intrikata, naturalistiska och unga relationsdramat Din barndom ska aldrig dö, som av Moviezine ansågs gå i Bergmans eller Björn Runges fotspår, fick premiär vid Göteborg filmfestival 2013, men fick aldrig någon formell distribution. Något filmkritikern Emma Gray Munthe, som skattade den till det årets mest berörande film, djupt beklagade. Den visades emellertid i SVT året därpå, 2014, och erhöll Kulturnyheternas egen ”Bagge” som årets nykomling. Samma år gjorde team Carlsson/Charlier kortfilmen Dirtbags. Om två hotellstädare och deras drömmar.

Ett riktigt lappkast gör Charlier när hon producerar Bo Pärletun Lundbergs Köttbussen. En kortdokumentär om norrmän som turar över gränsen till Sverige och köper med sig kilovis av billigt kött hem. Filmen visades på Tempo dokumentärfilmfestival där den nominerades till Tempo Short Award, och hade även internationell premiär vid Warsaw Film Festival 2017.

Vid Göteborgs filmfestival 2018 premiärvisades Jimi Vall Petersons kortfilm Sova över producerad av Charlier. Den ingick i serien Dreams and desires och skildrar vad som händer när den ena av två unga män plötsligt får känslor bortom de vänskapliga. HBTQ-kortisen visades bland annat på Palm Springs International ShortFest.

Charliers och Carlssons andra långfilm tillsammans Kärlek & vilja, som de arbetat med sedan 2015, planerades och finansierades först som en längre kortfilm. Så det blev en utmaning att tänja ut den inom givna finansiella ramar. ”Det finns olika typer av producenter och i större produktioner så är de oftast flera och ansvarsområdena delas upp, men jag är själv i min roll”, berättar Lovisa i en intervju. ”Men inspelningen som tog fyra veckor var ett veritabelt teamwork.”

 Kärlek & vilja, som är inspelad i Värmland, berättar om två unga kvinnor som bor i samma lägenhet under olika perioder, och vars liv visar sig ha vissa beröringspunkter. Filmen blev klar till Göteborgs filmfestival i januari i år, har smygvisats på Live at Heart-festivalen i Örebro och har biografpremiär i mitten av september 2018.

För tillfället jobbar Lovisa Charlier och Marcus Carlsson med sin tredje långfilm under namnet Biodlaren, ett av fem filmprojekt som antagits till den fjärde omgången av STHLM Debut. Adam Lundgren, huvudrollsinnehavaren från Din barndom ska aldrig dö, och Julia Schacht spelar huvudrollerna tillsammans med Christina Lindberg, kultstjärnan från Thriller – en grym film från 1973. Även Marcus Carlssons kortfilm En separation är på gång. Ytterligare en långfilm och ett flertal kortfilmer med bland andra Jimi Vall Peterson, ligger i Lovisa Charliers pipeline för tillfället.

Louise Lagerström (2018)

Källor: Kumlanytt nov/2013, Sydnärkenytt feb/2018

Basic info

Main profession: Producer
Born: 1985
Active: 2008-

Filmography

Producent:
Eftersörjare (2023)
Butiken (2023)
Anna och Tomas skiljer sig (2019)
Sova över (2018)
Kärlek & vilja (2018)
Köttbussen (2017)
Dirtbags (2014)
Din barndom ska aldrig dö (2013)

Produktionsledare:
Din barndom ska aldrig dö (2013)

Scripta:
Och Piccadilly Circus ligger inte i Kumla (2014)
Heja Degerfors (2008)

Projektkoordinator:
Och Piccadilly Circus ligger inte i Kumla (2014)

Inspelningsassistent:
Människor helt utan betydelse (2011)

Övrig medarbetare:
Din barndom ska aldrig dö (2013)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles