Amelie Svenstedt (SE)

Producent. Har studerat praktisk filmproduktion vid Akademin Valand (2016), Medie- och Kommunikationsvetenskap vid Göteborgs Universitet (2015-2018) och “Sverige på film och i tv: representationer av etnicitet, genus, klass och sexualitet sedan 1960” vid Linnéuniversitetet (2020).

Amelie Svenstedt är producent, född i Stockholm. I tidig ålder fann hon filmens värld via föräldrarnas dvd-box med Stanley Kubricks samlade verk, där särskilt The ShiningA Clockwork Orange och Eyes Wide Shut stod ut. Men det var vid första mötet med Xavier Dolan och filmen Hjärtslag (2010) som hon i tonåren blev djupt förälskad i film. På dagarna studerade hon teaterskådespeleri på gymnasiet, samtidigt som hon låg uppe hela nätterna och tittade på all film hon kom över.

Under studietiden vid Göteborgs universitets media- och kommunikationsvetarprogram praktiserade hon på inspelningen av Katja Wiks film Exfrun (2016), och kom i samband med det i kontakt med sistaårseleverna på Akademin Valand. Amelie hjälpte till i flera olika arbetsroller i ett antal examensprojekt, och det var särskilt i arbetet med Mika Gustafsons examensfilm Mephobia (2017) som något tog fäste och hon bestämde sig för att arbeta med filmproduktion.

Under inspelningen av Mephobia träffade Amelie också Maida Krak – förutom att en vänskap spirade så utvecklades det till ett flera år långt samarbete inom produktion av film, musikvideo och reklam. Idag driver de produktionsbolaget Madbunny Film tillsammans, med bas i Stockholm och Göteborg. Sedan starten har bolaget producerat en rad uppmärksammade kortfilmer, musikvideor, dokumentärer och reklam.

Amelies hjärta dunkar lite extra för arthouse-film och år 2018 fick hon jobb hos distributören Folkets Bio – först som kommunikatör och sedan som projektledare för kortfilmssatsningen Svensk Kortfilm c/o Folkets Bio, ett projekt som med stöd från Svenska Filminstitutet fokuserar på att upptäcka och sprida svensk kortfilm på bio och online. Distributionsarbetets möten och samarbeten inspirerade henne till att tillslut satsa fullt ut på att fortsätta producera film själv.

Under 2022 fick Amelie kontakt med film- och tv-producenten Anna Wallmark på Filmlance International och har sedan dess arbetat som biträdande producent i hennes projekt, däribland med adaptionen av den omåttligt populära boken Jag for ner till bror av Karin Smirnoff, samt kommande långfilmen Brinn Oslo Brinn baserad på boken av Johanna Frid. Amelie ser sig som en kreativ producent och delar Wallmarks syn på hur starka projekt blir till och genomförs.

Parallellt med arbetet på Filmlance har hon ett långfilmsprojekt i utveckling inom ramen för Moving Sweden, tillsammans med regissören Hannah Reinikainen.

(2023)

Basic info

Main profession: Producer
Born: 1994
Active: 2017-

Filmography

Producent:
Galatea (kortfilm, 2023)
Conversations of Love Lost (kortfilmsserie, 2022)
A Bath In My Mother’s Womb (kortfilm, 2022)
Spott (kortfilm, 2022)

Biträdande producent:
Sanningen (tv-serie, 2023)

Produktionskoordinator:
Lucky One (2019)
Yustinas hämnd (kortfilm, 2019)

Producentassistent:
Skuggdjur (2018)
Mephobia (2017)

Produktionsassistent:
Exfrun (2017)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles