Anette Sidor (SE)

Regissör, producent, mm. Född 1985 i Bromölla, Skåne. Studerat filmregi vid Stockholms Dramatiska Högskola, tv-produktion på Medieinstitutet och Alma Löv manusutbildning i Sunne (2016-2017).

Anette Sidor är regissör, manusförfattare och producent och driver tillsammans med Jerry Carlsson och Frida Mårtensson sedan 2015 produktionsbolaget Verket Produktion. Förutom att regissera och producera långfilm, kortfilm och dokumentärer, arbetar bolaget med kulturproduktioner genom olika gränsöverskridande uttryck inom bild, text och ljud.

Anette Sidor föddes och växte upp i Bromölla i Skåne, men bor sedan 2005 i Stockholm. Hon studerade tv-produktion vid Medieinstitutet 2006-2008 samtidigt som hon frilansade inom film- och tv-branschen, där hon arbetade som produktionsledare, koordinator, TV-fotograf, castare, klippare, kostym- och scenografiassiststent och scripta.

Kortfilmen Utan dina andetag (2007) och dokumentären Papperslösa kom till under denna period. Hennes första film Längs vägen gjorde hon tillsammans med Jerry Carlsson. Den liknades vid en “svensk Brokeback Mountain i kortfilmsformat”. Filmen, som är inspelad i en enda lång tagning, handlar om två lastbilschaufförer som har en kärleksrelation som de inte vågar visa öppet, så de träffas på rastplatser längs med vägarna. Längs vägen har visats på ett 50-tal filmfestivaler runt om i världen.

Anette studerade filmregi på Stockholms dramatiska högskola och examinerades med sin film Debut 2015 som premiärvisades i SVT samma år. Filmen handlar om en ung person som drömmer om att bli fotomodell och pushar både sina egna och andras gränser för att komma dit han vill.

Ett verk i annat format från denna period är en musikvideo till Lammungarnas fest (av Leonora Carrington i regi av Suzanne Osten) på Unga Klara (2014), och familjedramat Varannan vecka.

Med en avslutad kurs vid Alma Löv manusförfattarutbildning (2016-2017) i bagaget, fortsätter Sidor med nya projekt. Verket Produktion som arbetar undersökande kring devisen ‘vad det innebär att vara människa’, har bland annat fyra dokumentära kortfilmer om konsten på Nya Karolinska på gång, samt fem filmer för RFSU. Webbserien Något har hänt i sex avsnitt behandlar sexuellt våld för personer med intellektuella funktionsvariationer.

Anette Sidor är också verksam som producent, och i den rollen utvecklar hon både dokumentärer och fiktionsfilm, för närvarande Jerry Carlsson långfilmsdebut Bränder, som ingår i STHLM Debut – ett talangprogram för långfilmsdebuterande regissörer och producenter i Stockholm-Mälardalsregionen. För UR:s räkning har hon producerat Musikliv – en dokumentärserie i tre delar om svenska musiker som visades på SVT 2017.

Anettes filmer utforskar teman som makt, identitet, normer och sexualitet. Ämnen som hon fortsätter att vända ut och in på i den senaste kortfilmen Fuck You, som hade premiär på Göteborgs Filmfestival 2018. Filmen blev uttagen till Torontos filmfestival i augusti 2018 och till Sundance-festivalen i januari 2019.

Louise Lagerström (2018, redigerad 2021)

(Källor: Anette Sidor, Alma manusutbildning, Kristianstadsbladet, QX)

Basic info

Main profession: Director
Born: 1985
Active: 2009-

Filmography

Regi:
Fuck You (2018)
Debut (2016)
Varannan vecka (2015)
Längs vägen (2011)

Manus:
Fuck You (2018)
Varannan vecka (2015)
Längs vägen (2011)

Producent:
Längs vägen (2011)

Produktionsledare:
Juni (2010)

Produktionskoordinator:
Småvilt (2009)

Övrig medarbetare:
Bröllopsfotografen (2009)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles