Kari Elfstedt (NO)

Tekstilkunstner og kostymedesigner, har jobbet på nærmere 30 spillefilmer.

Kari Elfstedt er opprinnelig fra Gjøvik, men har vært bosatt i Sandnessjøen siden 1981. Hun er kostymedesigner, kunsthåndverker, billed- og tekstilkunstner og har i mange år jobbet med tekstil i flere arenaer, for teater, film, tv og i det frie kunstfeltet med egne utstillinger og prosjekter. Hun er utdannet som kostymetegner fra Statens Kunst- og Håndverksskole i Oslo med diplom fra 1972 og tok en etterutdanning som Art Creative Curator ved KHIB Bergen i 2006.

Kari Elfstedt begynte som frilanser innen teater, film og i NRK, og var først Ada Skolmens assistent under arbeidet med innspillingen av Peter Watkins’ Edvard Munch som i utgangspunktet var en miniserie i tre deler for NRK. Ada Skolmen var en viktig mentor for Kari Elfstedt i faget.

Innen norsk spillefilm har Elfstedt opparbeidet seg en lang CV. Hennes første oppdrag som kostymesjef var med musikal-filmen Ungen (1974) basert på Oskar Braatens romaner. I 1976 jobbet hun med Reisen til Julestjernen, julefilmen som er satt til barokken, og hvor kostymene skulle kle rollefigurer slik som kongelige, gjøglere, bønder, nisser, akrobater, med mer. Til filmen laget Elfstedt fargerike praktkostymer, i tillegg til at hundrevis av tidsriktige drakter ble leid inn fra Polen og England. Samme året jobbet Elfstedt med Knut Andersens film Karjolsteinen, her var utfordringen blant annet å lage kostymer til filmens handlingsrom som dekket en 50-årsperiode, fra 1920-tallet og fremover.

Da Laila Mikkelsen langfilmdebuterte med Oss i 1976, var Elfstedt kostymeansvarlig, og de to jobbet igjen sammen på Mikkelsens film Liten Ida i 1981. Også med Knut Erik Jensen har Elfstedt jobbet flere ganger, da på kostymene til Brent av frost, Når mørket er forbi og Iskyss, hvor Elfstedt hadde ansvaret for de norske kostymene.

I 1990 mottok hun Amandapris for “Beste faglige innsats” for Hamsun-filmatiseringen Landstrykere, en film hun brukte mer enn et halvt år på å tegne kostymer til. Prisen gikk til de ansvarlige for den visuelle utformingen av Landstrykere, scenografi, kostymer, sminke, rekvisitter: Anne-Siri Bryhni, Kari Elfstedt, Siw Järbyn og Guri Giæver. Hamsun-filmatiseringen krevde omfattende research, og Elfstedt uttalte til avisa Nordlys i forbindelse med innspillingen, at i årene 1866-1874 som filmen ble lagt til, var de fleste klær hjemmelaget, i alle fall av den fattigere delen av befolkningen. I den grad det ble brukt farger, var det i all hovedsak duse plantefarger. Hun brukte ellers mye vadmel, skinn og lær til å kle opp skuespillerne, og de over 200 statistene. For at kostymene skulle se riktig slitte ut, måtte de patineres med skibrenner, sprøytemaling og leire. I et intervju med Helgeland Arbeiderblad 17. juli 1989 uttalte hun: “Det er utrolig interessant å tegne kostymer, særlig til historiske filmer, slik som Landstrykere. Da må en drive litt historisk forskning forut for skissene, og det er nesten like spennende. Selve skissene laget hun hjemme i Sandnessjøen, og reiste til syverkstedet til Norsk Film på Jar for å jobbe videre med kostymene. “Det gjelder å samordne de historiske kunnskapene med form, farger og lys i filmen. Alt dette skal knyttes an til personene i filmen og rolleinnehaverne”, oppsummerte Elfstedt i 1990, i et annet intervju i Helgeland Arbeiderblad, da Amandaprisen var et faktum.

På Liv Ullmanns Kristin Lavransdatter var Elfstedt i arbeid med kostymene, sammen med Inger Pehrsson, Erika Larsson og Bente Winther- Larsen. Av disse hadde Elfstedt ansvaret for kostymene til de geistlige – og statistene.

Elfstedt har produsert en rekke utstillinger, er kunstkonsulent for KORO (kunst i offentlig rom) og har hatt flere egne utsmykningsoppdrag. Hun var regionleder for Norske Kunsthåndverkere Nord-Norge i perioden 2010-2014.

Maria Fosheim Lund

Basic info

Main profession: Costume Designer
Born: 1948
Active: 1974-

Filmography

Kostymer:
Iskyss (2008)
Når mørket er forbi (2000)
Brent av frost (1997)
Kristin Lavransdatter (1995)
Krigerens hjerte (1992)
Landstrykere (1989)
Brennende blomster (1985)
Lars i porten (1984)
Piratene (1983)
Krypskyttere (1982)
Engler i sneen (1981)
Svart hav (1980)
Henrik Ibsen: barndom og ungdom (1980)
1958 (1980)
Liten Ida (1980)
Nedtur (1980)
Ingen roser … takk (1979)
To Norway, home of Giants (1979; TV-produksjon)
Ingen roser… takk (1978)
Mormor og de åtte ungene i skogen (1978)
Karjolsteinen (1977)
Løperne (1976; TV-produksjon) – fjernsynsteater
Oss (1976)
Reisen til julestjernen (1976)
Mormor og de åtte ungene i byen (1976)
Tut og kjør (1975)
Ungen (1974)
Ransome (1974)
Edvard Munch (1974)

Awards

Amanda, “Beste faglige innsats” for kostymene til Hamsun-filmatiseringen Landstrykere (1990).

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles