Camilla Thulin (SE)

Designer, kostymtecknare, kostymdesigner och författare. Född 1961 i Nysund, Värmland.

Camilla Thulin, stilguru och entreprenör är en av våra mest kända klädkreatörer och anlitade kostymörer inom teater, opera, show och film. Därtill författare, eller författarinna som hon helst kallar sig. För i sina uppskattade, hittills fyra, böcker om stil betonar hon med emfas bejakandet av den mogna kvinnan och hur hon med bevarad värdighet bör klä sig smickrande för sin ålder. “Mitt mål är att alla kvinnor ska känna sig starka och vackra oavsett ålder eller storlek.”

Camilla Thulin växte upp i Saltsjö Duvnäs där det lästes Vogue och gärna syddes upp kläder efter franska förlagor. Redan som 10-åring började hon samla på finare second handkläder. Avlagda aftonklänningar från mammas och farmors garderob och eleganta skor som mammans väninnor hade tröttnat på.

Strax efter avslutad utbildning vid Beckmans Designhögskola 1985 startade Thulin sitt eget klädmärke och har sedan skapat ett ur alla aspekter hållbart mode. Sedan dess har hennes verksamhet delats mellan konfektion och finsömnad och teaterkostymer.

Camillas kreativa spännvidd sträcker sig från de extravaganta kostymerna till eurodancegruppen Army of Lovers till stramare nobelfestkreationer till bland andra Magdalena Andersson. Thulin har kreerat showkläder till Lill-Babs, Björn Skifs, Lisa Nilsson och flera skapelser till Melodifestivalen.

Hon har även formgivit vinflaskor och Rosa bandet, varit stilrådgivare åt politiker och folkbildat tv-publiken i UR-serien Kvalitet. Ett program som lyfte fram alla aspekter om våra kläder. Historik och materialtillverkning, textilvård, miljökonsekvenser och hållbart tänkande i en globaliserad värld.

Med samma entusiasm som hon lovsjungit vintage och slowfashion har hon funnits som stilkommentator vid stora festligheter. Thulin har varit knuten till de flesta stora teaterscenerna och skapat kreationer till föreställningar som Piaf (1999) och Amadeus (2005) på Stockholms Stadsteater. Evita (2001), A Chorus Line (2002) och Sound of Music (2003) på Göteborgsoperan. Hon klädde Helen Sjöholms Eliza i Tomas Alfredsons tolkning av My Fair Lady på Oscarsteatern 2008 och hann samma år med att rita kostymerna till Jekyll & Hyde – the musical på Chinateatern med Michael Samuelsson i huvudrollen.

Med tanke på att Thulins signum i början av karriären framför allt var korsetter och sofistikerade raffiga underkläder var det otippat, eller kanske givet, att hon gjorde kostymerna till Jösses flickor — Återkomsten när Kulturhuset Stadsteatern 2006 presenterade en fortsättning och uppdatering av Suzanne Ostens och Margareta Garpes proggklassiker

På Dramaten har Thulin skapat kostymer till bland annat Gösta Ekmans uppsättning av Den girige (2009). För Malmöoperan skapade hon de ryska sekelskiftskostymerna till Doktor Zjivago (2014) och på Göta Lejon fick hon rigga ensemblen i 20-talssnitt i Bullets over Broadway av Woody Allen.

Thulin har återkommit till vissa regissörer flera gånger. Som Ronny Danielsson med vilken hon gjort Hair och den Moulin Rouge-spektakulära musikalen Pippin på Malmö Opera. Även regissören Sunil Munshi har Thulin samarbetat med flera gånger. Bland annat på Uppsala stadsteater med Diktatorsfruar och Vem är rädd för Virginia Woolf? samt i Petra von Kants bittra tårar på Dramaten 2017.

Thulins långa karriär uppmärksammades 2016 på Kulturhuset i Stockholm (sen även Dunkers kulturhus) med utställningen Camilla ThulinKostymer, korsetter och Army of Lovers.

—Mitt sätt att uttrycka mig har alltid varit lite too much, jag vill att det ska vara extra feminint eller maskulint, extra mycket byst och färg. Totalt icke PK, enligt henne själv.

Thulin har stått med en fot i filmvärlden sedan slutet av 80-talet då hon först var klädassistent på Jönssonligan från Mallorca och även gjorde en del kläder till Jonas Cornells Riktiga män bär alltid slips (1991). Några år senare inledde hon ett samarbete med Colin Nutley som skapare av kläderna till Sånt är livet (1996). Om en barpianist tillika singel som drömmer om att uppnå sina livsmål när hon närmar sig de 30.

De två teamar upp igen för 50-talsdoftande folkhemsdramat Under solen (1998) och Thulin får uppdraget att ekipera den namnkunniga kvinnliga ensemblen i Gossip (2000) där varenda dräkt, solglasögonpar och slokhatt sitter som en smäck. Nästa film tillsammans blir The Queen of Sheba’s Pearls, där skådespelarna Helena Bergström och Rolf Lassgård återförenas men handlingen är förlagd till en 1950-talets England med allt vad det innebär av vintage och tidstypisk kostym. Thulin är även kostymör till Nutleys Medicinen (2014). Om en kvinna, spelad Bergström, som går med i ett medicinskt experiment med oanade konsekvenser.

Thulin rör sig inte bara obehindrat mellan olika material, medier och olika uttryck. När hon arbetar med teater eller film är utgångspunkten oftast gamla bilder och därefter lägger hon till, drar bort, använder ett annat tyg eller ändrar på annat sätt.

Inom filmen har hon varit kostymör till draman som Richard Hoberts Harrys döttrar (2005) och Suzanne Ostens Wellkåmm to Verona (2006) men även omfamnat komedier som 7 miljonärer och tv-serien Gynekologen i Askim. Inte minst har hon ekiperat de brokiga persongallerierna i Göta Kanal 2 – kanalkampen och Göta Kanal 3 – kanalkungens hemlighet och uppdaterat folkliga favoriter i Åsa-Nisse – wälkom to Knohult och Svensson Svensson — i nöd och lust från 2011.

2015 gör Camilla Thulin kostymerna till jul- och familjefilmen En underbar jävla jul i regi av Helena Bergström. För sin insats med kostymerna till en regnbågsfamilj som försöker förhålla sig till traditionerna nominerades Thulin till en Guldbagge 2016.

Thulin var 2018 aktuell med kostymerna till musikalen Ghost på Chinateatern i Stockholm och 2019 med att utforma nunnedok, glitterbrallor och paisleymönstrat till musikalen En värsting till syster, med bland andra Gladys del Pilar och Suzanne Reuter i rollerna.

Louise Lagerström (2019)

Källor: Kvalitet UR-skola, Kulturhuset Stadsteatern

Basic info

Main profession: Costume Designer
Born: 1961
Active: 1989-

Filmography

Kostymdesigner:
Dancing Queens (2021)
En underbar jävla jul (2015)
Medicinen (2014)
Svensson Svensson … i nöd & lust (2011)
Åsa-Nisse – wälkom to Knohult (2011)
Ett liv med film – Nils Petter Sundgren (2011)
Göta Kanal 3 – kanalkungens hemlighet (2009)
Gynekologen i Askim (2007)
Göta Kanal 2 – kanalkampen (2006)
7 miljonärer (2006)
Wellkåmm to Verona (2006)
Harrys döttrar (2005)
The Queen of Sheba’s Pearls (2004)
Cleo (tv-serie, 2002-2003)
Hus i helvete (2002)
Gossip (2000)
Under solen (1998)
Sånt är livet (1996)

Klädassistent: 
Jönssonligan på Mallorca (1989)

Övrig medarbetare: 
Under ytan (1997)

Skådespelare:
Kim – den skalliga primadonnan (2017)

Tack till: 
Vägen ut (1999)
Sökarna (1993)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

Awards

2016: Guldbaggenominerad för Bästa kostym (En underbar jävla jul).

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles