Francy Suntinger (SE)

Producent, produktionsledare m.m. Född 1966 i Hässelby, Stockholm. Utbildad på Dramatiska Institutets för produktionsledning.

Francy Suntinger var en av fem som antogs Dramatiska Institutets linje för produktionsledning för film och TV 1993. Inom utbildningen producerade hon 1995 bland annat kortfilmerna Slottet i regi av Tove Torbiörnsson och De professionella av Maria Hedman. Redan samma år ställdes hon inför sitt elddop som produktions- och inspelningsledare när hon styrde teamet som byggde upp kulisser av vägkrogar och bensinmackar och, enligt Piteå-Tidningen, skapade filmfeber i Älvsbyn under inspelningen av Kjell Sundvalls norrbottenwestern-klassiker Jägarna.

I början av 2000-talet övergick Suntinger till att producera. Hon gör bland annat två filmer för filmbolaget Breidablick. Hyresrättsthrillern Kontraktet (2002) i regi av Gila Bergqvist Ulfung och Disco kung-fu (2002) av regiduon Måns Mårlind och Björn Stein. Om kickers som gör livet surt för invånarna i den fiktiva orten Kastby. Tillsammans med Bob Films Jan Blomgren producerar Suntinger två novellfilmer för SVT med premiär 2003. Utan dig av Mårten Klingberg, handlar om en ung skådespelerska som blir vittne till en kvinnas död i en bilolycka och den destruktiva kärleksrelation hon inleder med dennes fästman efteråt. Kicki Kjellins och Kajsa Eldins episodfilm Överallt och ingenstans binder samman tre öden med i närvaro av en eventuell högre makt.

Från 2004 är Suntinger ansluten till filmbolaget Speedfilm där hon producerar fler novell- och kortfilmer. I kortisen Bredband (2004) ligger bokstavligen en hund begraven och ställer till problem när ny infrastruktur ska frälsa bygden. Drogen Rohypnol och rappande smälter samman i den dunkla osminkade ungdomsfilmen Ryppar, av Anna Hylander, som valdes till 2005 års bästa novellfilm vid Göteborgs filmfestival. Länge leve Lennart, med manus av Sigge Eklund, kretsade istället kring medelålderskris och livslögner. I Maria Hedman-Hvitfeldts Barnet de säger är vårt bearbetas det känsliga stoffet att inte knyta an till ett barn som föds missbildat. Suntinger producerade även den sistnämndas Till slut (2007), en skräckis med manus baserat på en text av Mare Kandre.

Den charmiga barnfilmen Pirret, om 6-åriga Sara som upptäcker att hon kan flyga blir Suntingers första samarbete med regissören Kjell-Åke Andersson. Pirret belönades med publikpriset på Filmfest Hamburg. Och hon stannar kvar inom film för de riktigt små när hon producerar den animerade Jack och Pedro på nya äventyr. Just känslan för barnperspektivet, och att höja statusen på barnfilm är en av anledningarna till att Lars Blomgren värvar henne till Filmlance hösten 2008. Han menar att Suntinger har det ‘habegär’ som krävs – att bara göra filmer hon verkligen tror på och vill göra.

Suntingers första uppgift hos Filmlance blir Bröderna Karlsson (2010) där hon sammanstrålar med Kjell Sundvall igen. En förväxlingskomedi där skådespelaren Björn Bengtsson spelar både en stockholmsbaserad karriärsadvokat, och sin slarvige men karismatiske norrländske tvillingbror. Filmteamet beger sig alltså åter igen upp till Norrbotten; “Här uppe är folk välvilliga till filminspelningar. De öppnar upp sina hem och tycker det är roligt att vara med som statister”. Att välja rätt inspelningsplats är avgörande för filmens innehåll och ekonomi och sedan fem-tio år tillbaka finns en väldigt kvalificerad filmarbetarkår i länet, betonar hon.

Jan Troells film om Torgny Segerstedt, chefredaktör för Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning, Dom över död man i sobert svartvitt blev Troells första film som spelades in digitalt. För porträttet av anti-nazisten Segerstedt, spelad av dansken Jesper Christensen, erhöll Troell pris för bästa regi vid Montreal Filmfestival 2012.

Nästa återförening stod mellan Suntinger och Kjell-Åke Andersson som hade fått förtroendet att förvalta Åsa Linderborgs självbiografiska uppväxtskildring Mig äger ingen. Suntinger fick erfara att det kan skära sig mellan upphovsman och fritt konstnärliga filmtolkningar när Linderborg inte alls kände igen sig i den, enligt henne, alltför sjaskiga beskrivningen av hennes pappas hem. En älskad bok blev dock en kritikerrosad film och Mikael Persbrandt i huvudrollen belönades, välförtjänt enligt Linderborg, med en guldbagge för bästa manliga huvudroll.

Med tv-serien Springfloden har Filmlance och Suntinger velat ta “nordic noir” till nya nivåer. I sin programförklaring skriver de bland annat. ”Vi har velat utmana konventionerna i genren – och oss själva – genom att skapa en serie som både är spänningsladdad och samtidigt skildrar ett delat Stockholm, där klasskillnaderna inte längre går att ignorera.”

Serien är filmatiseringen av författarparet Cilla Börjlinds och Rolf Börjlinds deckare med samma namn till vilken de även skrivit manus. 2016 hade den första säsongen på tio avsnitt premiär på SVT med en miljon tittare varje vecka. Utgångspunkten är ett fall med ett sadistiskt mord som den unga polisstudenten, spelad av Julia Ragnarsson, får i uppgift att studera som en cold case-övning. Hon blir totalt uppslukad och söker hjälp av den före detta utredningsledaren, kriminalkommissarien Tom Stilton (Kjell Bergqvist) för att på allvar lösa fallet.

Författarna Börjlind låter uppföljaren Springfloden II som bygger på ”Den tredje rösten”, innehålla ett mord, eventuellt ett iscensatt självmord, i Stockholm och ett brutalt styckmord i Marseille. Än en gång ett pendlande mellan spelplatser för Suntinger i arbetet med serien som visas under hösten 2018 i SVT.

Louise Lagerström (2018)

 

Källor: Piteå-Tidningen juli 1995, DN 1993, FLM, Filmlance.se

Basic info

Main profession: Producer
Born: 1966
Active: 1994-

Filmography

Producent:
Beck – quid pro quo (2023)
Beck – dödsfällan (2022)
Beck – Rage Room (2022)
Beck – 58 minuter (2022)
Beck – den gråtande polisen (2022)
Beck – ett nytt liv (2021)
Eva & Adam (2021)
Springfloden (tv-serie, 2016-2018)
Mig äger ingen (2013)
Dom över död man (2012)
Bröderna Karlsson (2010)
Bu och Bä får besök (2009)
The Building (2008)
Jack & Pedro på nya äventyr (2007)
Pirret (2007)
Till slut (2007)
Barnet dom säger är vårt (2005)
Länge leve Lennart (2005)
Ryppar (2005)
Bredband (2004)
Överallt & ingenstans (2003)
Utan dig (2003)
Disco kung-fu (2002)
Kontraktet (2002)
De professionella (1995)
Slottet (1995)

Produktionsledare:
Jägarna (1996)

Coproducent:
Goodbye bluebird (2007)

Ansvarig utgivare:
Jack & Pedro på nya äventyr (2007)
Länge leve Lennart (2005)
Bredband (2004)

Inspelningsledare:
Jägarna (1996)

Inspelningsassistent:
Pillertrillaren (1994)

Produktionssekreterare:
Kan du vissla Johanna? (1994)

Övrig medarbetare:
Falla vackert (2004)
Mamma pappa barn (2003)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles