Lizette Jonjic (SE)

Producent. Född 1979 i Västergötland. Deltagit i EAVE:s workshop för producenter 2009.

Lizette Jonjic är uppvuxen i Gånghester i Västergötland. Sedan 2015 är hon göteborgsbaserad producent på filmbolaget Zentropa International Sweden AB. Hon är även delägare och CEO på Migma Film. Jonjic har arbetat sig upp den långa vägen, vilket hon beskrev i sitt sommarprogram i P4 Sjuhärad 2011.

Efter mediaprogrammet på gymnasiet i Borås var hon lite rådvill kring vad hon ville göra. Men av en slump fick hon praktisera på en tv-serie för SVT och första steget in i filmbranschen var taget. Efter några år som kaffekokare, runner och allmän fixare, och med avstickare för återkommande säsongsarbete på Göteborgs filmfestival och reklam- och musikvideoproduktioner, fick hon jobb som rekvisitaassistent på Reza Parsas Guldbaggenominerade (bästa manliga skådespelare) långfilm Före stormen från 2000. Hon frilansar som produktionssekreterare och scenograf och arbetar som produktionskoordinator på bland annat Ruben Östlunds långfilmsdebut Gitarrmongot, Guldbaggevinnande dokumentären Armbryterskan från Ensamheten av Lisa Munthe och Helen Ahlsson, båda från 2004, och Gud, lukt och henne av Karin Westerlund från 2008.

Intresset för filmens hela kreativa process, från idé till premiär, var något som Jonjic intresserade sig allt starkare för och 2009 blev hon delägare i produktionsbolaget Migma Film tillsammans med veteranen Anita Oxburgh, ett bolag med internationella förgreningar och flera spel- och dokumentärfilmer på meritlistan.

Då hade Jonjic redan fått upp ögonen för Håkon Liu, en nyutexaminerad regissör från Filmhögskolan i Göteborg, och ett betydelsefullt samarbete tog sin början. Hon producerade hans kortfilm Fantomsmärta, om bokstavlig hjärtlöshet och även hans novellfilmbelönade och guldbaggenominerade Lucky Blue, om ung kärlek och identitet i campingmiljö.

När hon sen klev in på Svenska Filminstitutet och sa att hon och norsktaiwanesiske Liu hade en rookiefilm på gång med Pernilla August i den specialskrivna huvudrollen som till största delen skulle spelas in i Taiwan – dessutom på väldigt kort tid – möttes hon inte av hejarop. När så Miss Kicki, om en mamma som försöker lappa ihop sin såriga relation till sin son, hade premiär digitalt via Telia, som gett filmen sitt pris på Stockholms Filmfestival, blev det problem med distributionen. SF ville inte se sig förbigångna av video-on-demand-kanaler och vägrade sätta upp den på biograf, medan Folkets Bio och privata biografägare såg till att biopubliken ändå fick se den på duk.

— För oss var det en bagatell, men plötsligt stod vi i främsta ledet i striden om visningsfönster, menade Jonjic som såg det hela som en generationsfråga.

Pernilla August guldbaggenominerades och filmen fick både en lång rad priser och genomgående fin kritik. “Mättad stämning, fungerande personkemi, bra dialog och subtila antydningar gör Håkon Lius film om en såväl yttre som inre resa med mor och son till en strålande debut”, skrev exempelvis SVD:s recensent.

Liu och Jonjic hade planer på fler projekt, men kom att göra endast en kortfilm ytterligare tillsammans, Avslut från 2013 om en far-son-relation.  2017 gick Liu bort, endast drygt fyrtio år gammal. Migma Film har instiftat Håkon Lius Minnesfond för unga filmare som arbetar i hans anda – ”med berättelsen sprungen ur hjärtat”.

2009 deltog Jonjic i EAVE (European Audiovisual Entrepeneurs), en årslång europeisk workshop för producenter. Och när Svenska Filminstitutet sökte någon ”up and coming”producent med internationell potential, och med professionellt track record, bidrog säkert Lizette Joncics på pappret omöjliga projekt Miss Kicki till att hon utsågs till Sveriges representant som Producer on the Move i Cannes 2010.

– Det är naturligtvis smickrande och en bekräftelse på att man lyckats genomföra något på ett bra sätt, sa hon om utmärkelsen.

Anders Hazelius är en annan regissör som Jonjic värvat från Filmhögskolan. Hon producerade hans kortfilm, startsladdsnominerade Baggy, om känslan av alienation på en nyårsfest. Därefter Första gången som skildrar pinsamt förstagången-sex som belönades med pris för bästa kortfilm vid Berlins filmfestival 2013. Deras första långfilm tillsammans blev Gerilla, en produktion inom satsningen STHLM. Debuten skildrar jakten på bekräftelse i dagens like-samhälle. En samtidskänsla som även präglar webbserien #hashtag för SVT Play. En fiktiv samtidsskildring som till viss del inspirerades av de så kallade instagramupploppen i Göteborg år 2012. De följer upp samarbetet, nu på Zentropa Film, med långfilmen In i dimman, där karaktären Baggy åter gör entré, nu i en psykologisk katt- och råttalek i skärgårdsmiljö. Filmen fick premiär 2018.

Filmer för unga ligger Jonjic varmt om hjärtat och 12 bragder (2017) i regi av prisbelönte Makedonien-ättade Izer Aliu är en annan energisk ungdomsskildring hon står bakom. Ett antihjälteepos om en ynglings försök att hitta och välja rätt väg.

Övergången till Zentropa innebar flera samproduktioner med skandinavisk bredd för Jonjic. Som exempelvis Vad ska folk säga? av Iram Haq, om en ung pakistansk kvinna i konflikt mellan hemlandets traditioner och ett modernt liv i Oslo och Christoffer Boes danska deckare Journal 64. När den israeliske regissören Ari Folman under 2018 börjar spela in filmen HorseBoy, efter Rupert Isaacsons bok “Hästpojken”, är Jonjic samproducent för filmen, där Joel Kinnaman spelar en av huvudrollerna. Liksom när Per Petterssons internationella bestseller “Ut och stjäla hästar” blir långfilm i Hans Petter Molands regi.

Lars von Triers film The House That Jack Built med Matt Dillon i huvudrollen som seriemördare visades vid filmfestivalen i Cannes 2018 och är ur flera aspekter en svensk angelägenhet. Filmen är inspelad på flera orter i Dalsland och i Trollhättan, samproducerad av Jonjic och med svensk premiär på Göteborgs filmfestival 2019.

2021 belönades En runda till (Druk, 2020), av Thomas Vinterberg – samproducerad av Jonjic – med en Oscar för bästa internationella film.

Louise Lagerström (2018, senast uppdaterad av red. 2023)

Källor: Sommarprat P4 Sjuhärad 2011, GT 2010

Basic info

Main profession: Producer
Born: 1979
Active: 2003-

Filmography

Producent:
12 bragder (2022)
In i dimman (2018)
Gerilla (2015)
Avslut (2013)
Första gången (2013)
Michael Jacksons koreograf – the Man Behind the Throne (2013)
Baggy (2012)
Miss Kicki (2009)
Lucky Blue (2007)
Fantomsmärta (2005)

Samproducent:
Rättfärdighetens ryttare (2021)
Sweat (2020)
En runda till (2020)
Leva på hoppet (2019)
Ut och stjäla hästar (2019)
The House That Jack Built (2018)
Battle (2018)
Vad ska folk säga (2017)
Du forsvinder (2016)
Ambulans (2016)
Darling (2016)
Dirk Ohm – Illusjonisten som forsvant (2015)
Här är Harold (2014)
Broken Mussels (2012)

Exekutiv producent:
Stockholm My Love (2017)
Prinsen (2012)

Produktionskoordinator:
Gud, lukt och henne (2008)
Det är svårt att flytta vuxna katter (2005)
Parasiten (2005)
Armbryterskan från Ensamheten (2004)
Gitarrmongot (2004)

Produktionsledare:
Varg (2008)
Den andra sidan (2003)

Scenograf:
Den andra sidan (2003)
Så kan det gå (2003)

Rekvisita:
Den andra sidan (2003)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles