Lisa Munthe (SE)

Regissör och manusförfattare. Född 1974 i Stockholm. Studerat spelfilmsregi vid Dramatiska Institutet 1998-2002.

Lisa Munthe tecknade och skrev mycket under sin uppväxt. Hon fick börja som praktikant på Filmtecknarna, och blev därigenom färgläggare på guldbaggebelönade Do Nothin’ Till You Hear from Me (1995) i regi av Pernilla Hindsefelt och Jonas Dahlbeck. Hon har även arbetat som färgläggare på Magnus Carlssons Lisa får en barnvakt.

På en grundkurs i filmiskt berättande som Dramatiska Institutet ordnade i Falun 1995 fick Munthe för första gången göra egna kortfilmer. Hon läste även litteraturvetenskap på Stockholms universitet innan hon blev antagen till Dramatiska Institutets spelfilmsregiutbildning 1998.

På utbildningen skrev hon manus och regisserade kortfilmen Rymningen (2001). En obehaglig historia om en tolvårig pojke som mist sin mamma och vars pappa blivit så aggressiv att pojken bestämmer sig för att rymma. Med sig lockar han två vänner som tror sig följa med på en spännande utflykt i skogen. Hon regisserade även En andra chans (2002). Om en pappa (Jakob Eklund) som rymt från fängelset och är efterlyst men har bestämt sig för att göra en resa med sin dotter till Liseberg. Hans gamla lärarinna, spelad av Mona Malm, får till slut en avgörande roll i denna minithriller.

Under sin tid på DI träffar Munthe Heidi Andersson, då trefaldig världsmästare i armbrytning, på ett hotell i Storuman. Heidi från byn Ensamheten med sina sexton invånare där alla är släkt och ägnar sig åt armbrytning fick Munthe, som är född och uppvuxen i Stockholm, att tänka på sin egen uppväxt sin med sin morfar som var brottare från Finspång. Hon kunde känna igen den patriarkala och ordkarga samvaron och tillsammans med studiekollegan Helen Ahlsson börjar de följa Heidi och bygemenskapen under tre och ett halvt år.

Filmandet, där de står för gemensamt manus och regi, resulterar i långfilmsdokumentären Armbryterskan från Ensamheten, som både blev en stor publikframgång och belönades med en Guldbagge för bästa dokumentärfilm 2005. Den erhöll även pris för bästa dokumentärfilm vid norska filmfestivalen Volda 2005. Och tillsammans delade de pris för bästa regi – tv-program, vid Pyongyang International Film Festival i Nordkorea 2006.

Tillsammans med Jens Jonsson, som likt Helen Ahlsson var kursare med Munthe på DI, skrev hon manus till Parasiten (2005) som hon sedan regisserade och spelade in i Storuman. Novellfilmen som ingick i en satsning av SVT och SFI skildrar vad som händer när ortens industri hotas av nedläggning och ungkarlen tillika truckföraren Niklas (Jonas Inde) känner sig rådvill i mellanrummet mellan ‘de som gör rätt för sig’ och ‘bidragstomtarna’.

Munthe betonade att de ville göra en film om människovärde och berätta om hur människor reagerar på press. “Det finns alltid en anledning att det händer fruktansvärda saker. Vår avsikt var inte i första hand att göra någon social kommentar eller att moralisera om samhället.” Den norrländska lite mollstämda berättelsen togs ut till kritikerveckan vid Cannes filmfestival och fick ett hedersomnämnande vid Novellpristävlingen på Göteborg International Film Festival 2005.

Munthes nästa film blev kortfilmen Tid att gå (2007). Om en äldre man som går genom de rum i det hus han arbetat i och skött om sedan ungdomen. Nu är han sist kvar i den värld som var hans och han inser att det är dags att lämna. Filmen nominerades till kortfilmspriset Startsladden på Göteborgs filmfestival 2007.

Lisa Munthe arbetar idag (2020) som medieproducent vid Stockholms universitet, och producerar filmer om forskning, forskare, ämnen, institutioner m.m. samt som videoredaktör för explainerserien ”Anekdot förklarar” – en del av det nya digitala bildningsmagasinet www.anekdot.se.

Louise Lagerström (2020)

 

Källa: Corren maj 2005, VT okt 2005, DN apr 2005

Basic info

Main profession: Director
Born: 1974
Active: 1995-

Filmography

Regi:
Tid att gå (2007)
Parasiten (2005)
Armbryterskan från Ensamheten (2004)
Bäst före 2004 (2002)
En andra chans (2002)
Rymningen (2001)

Manus:
Tid att gå (2007)
Parasiten (2005)
Armbryterskan från Ensamheten (2004)
Rymningen (2001)

Ljudtekniker:
Armbryterskan från Ensamheten (2004)

Färgläggning:
Lisa får en barnvakt (1996)

Cellmålning:
Do Nothin’ Till You Hear from Me (1995)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

Awards

Festivalpris (Stockholm) 2006 Drömfångaren. Ett engångspris om 25 000 kr utdelat vid invigningen av Drömfabriken av Åse Kleveland, som på detta sätt fördelar sitt Bergmanpris (2005) till den kommande svenska regissörsgenerationen.

Festivalpris (Pyongyang) 2006 Armbryterskan från Ensamheten (bästa regi – TV Program Competition – Pyongyang International Film Festival, Nordkorea)

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles