Julia Gebauer (SE)

Producent, scripta m.m. Född 1978.

Producenten Julia Gebauer är född och uppvuxen i Frankfurt, Tyskland och flyttade till Sverige 2005. Sedan dess har hon producerat ett tiotal filmer och tv-serier på produktionsbolaget Way Creative Films.

Gebauer har studerat juridik och journalistik vid universitet Johannes Gutenberg Universität, Mainz i Tyskland. Samtidigt jobbade hon på tidning vilket ledde till radiojobb som ledde till TV-branschen. Efter att ha träffat sin svenska pojkvän lämnade Gebauer Tyskland för Sverige och det var här som filmjobben tog fart.

Hon började jobba på produktionsbolaget Way Creative Films och hennes första filmjobb tog henne till New York. Som scripta för filmen New York Waiting (Joachim Hedén, 2006) började Gebauer förstå att hon var som gjord för jobbet som producent.

– Jag har främst lärt mig yrket genom ”learning by doing”. Jag märkte under tidiga produktioner att jag tog mer och mer ansvar och att jag var bra på att organisera och planera, säger Gebauer.

Gebauer har även gått det internationella programmet European producers workshop (EAVE), 2016.

2011 var hon producent för kortdokumentären Los Tachados (Roberto Duarte) som förutom att den visades i SVT, även visades i Cannes och på många andra festivaler världen över. 2012 var hon line-producer för julkalendern Mysteriet på Greveholm – Grevens återkomst, för SVT. 2015 blev serien Max’s Movie, som först gjordes för Utbildningsradion, film. Gebauer producerade serien och filmen. Ytterligare en TV-serie som Gebauer står som producent för är Kolsvart (2018, Roberto Duarte), för Utbildningsradion.

Gebauers senaste produktion Breaking Surface (Joachim Hedén) har premiär 2020 och har bjudit på stora utmaningar.

– Det är ett högriskprojekt med mycket undervattenscener, där skådespelarna har utbildats till dykare i flera veckor. Det är mycket utomhusscener, det är snö, djur och barn med. Allting som är dyrt, säger Gebauer och fortsätter,

– Filmen har sålts till jättemånga länder vilket känns extra roligt. Allt slit och tufft jobb har verkligen fått utdelning.

För framtiden hoppas Gebauer på mer samarbete i branchen.

– Vi måste öppna upp oss och jobba mer tillsammans med fler co-producers bland annat. Producentyrket är annars väldigt ensamt och alla vill hålla lite hemligt på sina grejer. Det har ju att göra med att man konkurrerar om samma pengar och att många har sekretessavtal. Men jag har hittat de vänner och kollegor jag kan vara öppen med.

Lisa Berlin (2020)

Basic info

Main profession: Producer
Born: 1978
Active: 2006-

Filmography

Producent:
Maya Nilo (Laura) (2022)
Breaking Surface (2020)
Kolsvart (TV-serie, 2018)
Max’s Movie (2015)
De bortklippta (2012)
Los Tachados  (2011)
Framily (2010)

Samproducent: 
Happy People (2018)

Lineproducer:
Mysteriet på Greveholm – Grevens återkomst (TV, 2012)

Co-producer:
10 000 timmar (2014)

Scripta:
New York Waiting (2006)

Tramp:
New York Waiting (2006)

Förtexter:
New York Waiting (2006)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles