Kicki Kjellin (SE)

Regissör m.m. Född 1970 i Staffanstorp, Skåne.

Kicki Kjellin studerade kulturvetenskap vid Lunds Universitet och närmade sig rollen som regissör inom film och tv genom att vara både scripta, set designer och regiassistent. 1994 var hon scripta på Johannes Stjärne Nilssons kortfilm Puls för att sedan axla rollen som scenograf och set designer på hans kortfilm Bakom mahognybordet (1996). En surrealistisk betraktelse om en man som successivt förlorar sina kroppsdelar för att till slut helt upplösas, och som belönades med Gold Plaque Award vid Chicago International Film Festival samt pris för bästa kortfilm vid Toronto International Film Festival.

Kjellin regiassisterade den långfilmsdebuterande Daniel Lind Lagerlöf på hans Vägen ut (1999). Ett verklighetsinspirerat drama om interner som tillåts sätta upp en teaterpjäs, ett projekt med förödande konsekvenser. Samma år är Kjellin regiassistent på duon Felix Herngren & Fredrik Lindströms långfilmsdebut Vuxna människor – om den plågsamma sociala och existentiella tillvaron som trettioplussare i präktiga parrelationer när man inuti är barnslig och irrationell. Stelnade relationer och sprickor i medelklassfasaden är också temat i Kjell-Åke Anderssons Familjehemligheter (2001) där Kjellin var regiassistent.

Tillsammans med regissören Martina Bigert bildade Kjellin regikollektivet Systrarna Marx och de regisserar tillsammans Jimmy Böljas fantasitrubadurpopskola (2003). Kortdokumentären om Törebodaoriginalet Jimmy som ser och uppskattar livets alla små skatter och omvandlar dem till musik visades på Göteborgs Filmfestival. Där visades även novellfilmen Överallt & ingenstans som Kjellin regisserade tillsammans med Kajsa Eldin. En film om Stefan som tror att allt löser sig bara han lär sig att dyka, Lina som vill bli av med oskulden och Lotta som önskar att hon var den perfekta mamman.

Kjellin var en av åtta regissörer som bidrog med varsitt avsnitt till dokumentären Alla bara försvinner (2004), om den efterlängtade studentdagen med champagnefrukost, klackarna i taket och drömmar om vuxenlivet som nu äntligen kan börja. Kjellin regisserade även det korta familjedramat Honungsfällan (2008), om en läkare som absorberats av sitt arbete men tvingas omvärdera livet när familjen väl står på spel.

2014 långfilmsdebuterar Kjellin med den romantiska komedin Kärlek deluxe. En pygmaliondoftande historia om kampen mellan fin- och fulkultur i den litterära världen och med Moa Gammel och Martin Stenmarck i ledande roller. Kjellin återvänder till temat om vad som sker bakom stängda dörrar i Orions ögon. Där ett gift par som utåt sett verkar lyckliga visar sig dölja år av våld och förtryck. Hunden Orion får dem att betrakta sin relation med nya ögon.

Kjellin har även regisserat flera populära tv-produktioner. Bland annat avsnitt av den kultförklarade ungdomsserien Spung (2002), dramakomediserien Lite som du (2005-2006) och dramakomediserien Sommaren 85 från 2020.

Louise Lagerström (2023)

Basic info

Main profession: Director
Born: 1970
Active: 1993-

Filmography

Regi:
Sommaren 85 (tv-serie, avsnitt, 2020)
Orions ögon (2016)
Kärlek deluxe (2014)
Honungsfällan (2008)
Lite som du (tv-serie, avsnitt, 2005-2006)
Alla bara försvinner (2004)
Jimmy Böljas fantasitrubadurpopskola (2003)
Överallt & ingenstans (2003)
Spung (tv-serie, avsnitt, 2002)

Manus:
Jimmy Böljas fantasitrubadurpopskola (2003)

Scenograf:
Bakom mahognybordet (1996)
Puls (1994)

Produktionsdesign:
Bakom mahognybordet (1996)

Regiassistent:
Familjehemligheter (2001)
Vuxna människor (1999)
Vägen ut (1999)

FAD (First Assistant Director):
Himlen är oskyldigt blå (2010)
Scripta: Puls (1994)

Platschef:
Familjehemligheter (2001)

Set Designer:
Antikvariat (1993)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles