Alice Eklund (SE)

Skådespelare, regissör. Född i Stockholm, 1896. Död i Bromma, Stockholm, 1983. Dotter till regissören Anna Hofman-Uddgren. Gift med regissören och skådespelaren Ernst Eklund.

1896 - 1983

Alice Eklund (född Alice Jenny Uddgren) var dotter till en av Sveriges första kvinnliga filmregissörer, Anna Hofman-Uddgren och journalisten Gustaf Uddgren. Hennes insatser som filmregissör är begränsade då hon bara regisserade en långfilm, Flickorna på Uppåkra (1936), med Lorens Marmstedt som medregissör.

Eklund var huvudsakligen verksam som skådespelare och teaterdirektör. Hon var gift med regissören, teaterdirektören och skådespelaren Ernst Eklund. Tillsammans utgjorde de ett av sin samtids mest populära kändispar som både spelade mot varandra och drev teater sida vid sida i många år. De drev i tur och ordning Blancheteatern, Komediteatern och Oscarsteatern i Stockholm och introducerade bl.a. Brechts “Tolvskillingsoperan” redan 1929: Alice spelade Polly och Ernst Mackie Kniven.
Till skillnad från sin make gjorde Alice inga filmroller. Däremot gjorde hon ett par TV-roller mot slutet av sin karriär, t.ex. i pjäsen Fånga en fallande stjärna (Börje Mellvig, 1963). I rollen som den åldrade teaterdivan kan man ana något av den berömda skådespelerskan Alice Eklunds strålglans.

Flickorna på Uppåkra (1936) var en ganska lättsam historia om en äventyrlig mamma med fem döttrar och ett rivjärn till hushållerska som startar jordbruk för att komma på grön kvist. Det var en film som var gjord för att tilltala publiken, med kända namn i klädsamma roller. Det var också den sortens ensemblestycke och skådespelarfilm som var vanligt förekommande inom den svenska filmkomedin. Isa Quensel fick briljera som en av de företagsamma döttrarna och Dagmar Ebbesen spelade rivjärnet med hjärtat på rätta stället. Semmy Friedmann gjorde ormen i paradiset, d.v.s den skurkaktige advokaten. Torsten Quensel hade skrivit manus efter en roman av Maja Jäderin-Hagfors.

Alice Eklund fick beröm i pressen: “I personinstruktionen kunde man spåra Alice Ekelunds kultiverade och finstämda lyhördhet”. Men det blev alltså hennes enda regiuppdrag för filmen.

Mikaela Kindblom (2012)

Basic info

Main profession: Director
Born: 1896
Died: 1983
Active: 1936-1963

Filmography

Regi:
Flickorna på Uppåkra (1936)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles