Petra Revenue (SE)

Manus- och pjäsförfattare, dramatiker, regissör. Född 1965 i Lysekil, Bohuslän.

Petra Revenue är dramatiker, manusförfattare och regissör. Hon har sedan 2006 publicerat flera böcker och novellsamlingar, och är även verksam inom radio, tv, film och teater. Sedan 1990 är hon en av de drivande krafterna bakom Teater Trixter, en av Göteborgs största fria teatergrupper. Petra Revenue debuterade som manusförfattare 1992 och ett tjugotal av hennes verk har satts upp i olika former, flera av dem kritikerrosade.

Revenue är en vilt genreöverskridande manusförfattare. Sedan hon kring år 2000 inledde sitt arbete för film och tv har hon exempelvis skrivit manus till två av filmatiseringarna av Henning Mankells Wallander, Stora teatern – ett absurt drama för SVT, och den mångfaldigt prisbelönade ungdomsfilmen Isdraken. Hennes långa och breda erfarenhet syns också i hennes  engagemang för utbildning, idag är hon en av de huvudansvariga bakom Alma Lövs manusutbildning och undervisar även i dramaturgi vid Akademi Valand.

Petra Revenues regidebut inom filmbranschen kom 2009 med långfilmen Karaokekungen, baserad på den egna novellen med samma titel. Filmens förhöjda stil och visuella uttryck, ibland nämnd som magisk realism, bär tydliga och medvetna drag från teatern, en mix i linje med Revenues vision för manuset. Även hennes nästa film som regissör och manusförfattare är baserad på en egen novell, Den bästa utsikten, som 2009 vann Sveriges Radios novellpris. Kortfilmen Den bästa utsikten behandlar ett vanligt tema hos Revenue, nämligen ambivalens, den här gången i ett möte mellan vardagliga reflektioner och absurditeter som pekar på synliga och osynliga gränser. Intresset för gränser och överskridandet av desamma fanns tidigt hos Petra Revenue – innan hon var konstnärligt verksam studerade hon socialantropologi. Intresset dröjer sig tydligt kvar, även i det återkommande fokuset på språk och kultur som både barriärer och broar.

2017 återvände Revenue till barn- och ungdomsfilm som manusförfattare och regissör tillsammans med Samir Arabzadeh på filmen Märta Proppmätt. Den 3D-animerade filmen handlar om den glupska guldfisken Märta som trots ett hjärta av guld har en tendens att tänka på sig själv först. Nu måste hon lära sig respekt och acceptans i en film som syftar till att lyfta frågor om ekologi, jordens gemensamma resurser och solidaritet för små barn.

Freya Kilander (2017, senast uppdaterad av red. 2022)

Basic info

Main professions: Director, Screenwriter
Born: 1965
Active: 2007-

Filmography

Regi:
Porträttet (2024)
Märta Proppmätt (kortfilm, 2017)
Motiv (2014)
Den bästa utsikten (kortfilm, 2011)
Karaokekungen (2009)

Manus:
Porträttet (2024)
Märta proppmätt (kortfilm, 2017)
Isdraken (2012)
Den bästa utsikten (kortfilm, 2011)
Karaokekungen (2009)
Wallander: Den svaga punkten (2006)
Om Sara (2005)
Wallander: Byfånen (2005)
Stora teatern (tv-serie, 2002)

Producent:
Porträttet (2024)

Skapare:
Blå ögon (tv-serie, 2014-2015)

Manuskonsult:
Domen (tv-serie, 2022)

Dramaturg:
Rik av minnen (2014)
Försvunnen (2011)

Skådespelare:
Rum 1112 (2012)

Övrig medarbetare:
Tusen och en natt (2010)
Bror & syster (2007)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles