Sun Axelsson (SE)

Författare, journalist, poet, kritiker, manusförfattare, regissör. Född 1935 i Göteborg. Bortgången 2011 i Stockholm.

1935 - 2011

Sun Axelsson föddes i Göteborg som yngsta barnet till en stadsträdgårdsmästare, och den lummiga Slottsskogen blev hennes trygga oas och drömrike. Mamman, som hade tysk bakgrund och var litterärt bevandrad, gick bort när Sun var tonåring.

Det utländska arvet och upplevelser av mobbing ledde till att Sun Axelsson kände ett utanförskap under uppväxten, något som hon själv sagt kom att prägla hennes konstnärskap. Efter studentexamen 1955 studerade hon litteraturhistoria vid högskolan i Stockholm och kom naturligt in i huvudstadens litterära kretsar. Under tiden som hon arbetade som lärare skrev hon lyrik och debuterade med diktsamlingen Mållös (1959).

Axelsson var en sann kosmopolit, älskade tåg, och fyllde ett sommarprat i radion med målande reseskildringar från bland annat Orientexpressen och Nordexpressen till Paris.

Under 60-talet reste hon till Argentina där hon bland annat skrev för universitetstidningen Boletín de la Universidad de Chile. Sin tid i Santiago de Chile skildrade hon i den korta genombrottsromanen Eldens vagga: En bok om Chile (1962).

Jämte sitt skönlitterära författarskap skrev hon film-och och litteraturkritik i bland annat Expressen, Aftonbladet, BLM samt Ord & Bild. För tidskriften Chaplin skrev hon ett eldigt inlägg till försvar för Mai Zetterlings film Flickorna ur ett både feministiskt och den konstnärliga frihetens perspektiv: “Det är fortfarande lika besvärligt att vara kvinna i ett manssamhälle, i en värld som till största delen dirigeras av manliga idioter, som det var för några hundra år sedan.”

Men inte minst introducerade och översatte Axelsson utländsk litteratur. Främst från Latinamerika där hon kommit i kontakt med bland andra Pablo Neruda, som hon lärde känna personligen, Jorge Luis Borges och Octavio Paz. Då hon under 60-och 70-talen levde periodvis i Grekland, där hon mötte sin blivande make skulptören Michael Piper samt Leonard Cohen, tillkom flera kritiska texter om militärjuntan och även boken Stenar i munnen (1969) under pseudonymen Jan Olov Hedlund. Under samma namn och tillsammans med regissören Stig Björkman regisserar hon sedan dokumentären Vårt hem på jorden: En grekisk mor hälsar på sin dotter i Sverige (1971). Filmen handlar om Kaliopi som knappt varit utanför sitt hem på ön Leros, eller ens haft semester, och hennes besök över julhelgen hos sin dotter Eleni som hon inte sett på flera år och som bor och studerar i Stockholm.

1978 fick Axelsson sitt stora genombrott med Drömmen om ett liv, som utsågs till Årets bok. Den var den första i trilogin Ett eget liv som vidare innehöll Honungsvargar (1984) och den Augustnominerade Nattens årstid (1989), som blev en stilmässig fortsättning av den autofiktiva litteratur som Axelsson inlett med nämnda Eldens vagga, skriven i jag-form.

Honungsvargar filmatiserades 1990 i regi av Christina Olofson. Givetvis med det självbiografiska stoffet om en ung kvinna (Mignon, Axelssons eget födelsenamn) med skådespelar- och författardrömmar som rör sig i Stockholms litterära kretsar på 50-talet, och en lockande chilensk poet hon gärna följer över Atlanten.

Axelsson stod för manuset till långfilmen Gå på vattnet om du kan (1979) i regi av Stig Björkman. Huvudrollerna spelades av Lena Nyman som nattsköterskan och litteraturstuderande Orlanda som blir kär i UD-tjänstemannen Anders (Thomas Pontén) som är tillfälligt i Stockholm. Hon följer med honom till Argentina där hon möts av obehagliga överraskningar och även engagerar sig i kampen mot militärförtrycket, något som får ödesdigra konsekvenser.

Axelsson arbetade även för Sveriges Radio och Sveriges Television och gjorde dokumentärer om bland andra Artur Lundkvist och Pablo Neruda. I slutet av 80-talet reste Axelsson tillbaka till Santiago med ett team från SVT:s program Kulturen för att göra ett inslag om sin egen historia.

Axelsson skrev också barnböcker, som Sagan om en saga (1987) med illustrationer av Sven Nordqvist och Malvas hemlighet från 1991. Hennes sista roman Evighetens stränder utkom 2001.

Genom åren erhöll Sun Axelsson en rad priser för sitt författarskap, bland andra SVD:s litteraturpris och GP:s litteraturpris. Sun Axelsson gick bort 2011. Hennes livskamrat Stig Björkman beskrev henne som en oerhört generös person, något som märktes i allt: “Hon såg till att många begåvningar kom till skott.”

Louise Lagerström (2021)

 

Källor: DN 2005, Svenskt kvinnobiografiskt lexikon, Svenskt översättarlexikon, FOKUS 2011.

Basic info

Main professions: Author, Journalist/Film Critic, Screenwriter
Born: 1935
Died: 2011
Active: 1959-2005

Filmography

Regi:
Vårt hem på jorden (1971)

Manus:
Gå på vattnet om du kan (1979)

Speaker:
Vårt hem på jorden (1971)

Översättare:
Alla våra morgondagar (1994)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles