Mare Kandre (SE)

Författare och manusförfattare. Född i Söderala, Hälsingland, 1962. Bortgången 2005.

Mare Kandre (1962-2005), var tjugotvå år då hon väckte uppseende med sin debutbok, barndomsskildringen I ett annat land, 1984. Med sitt täta och mättade språk har hon därefter stått fram som en av de mest särpräglade författarna i sin generation.
Efter böcker som Bebådelsen, Bübins unge och Aliide, Aliide, som på olika sätt skildrar övergången från barndom till vuxenhet, skrev Mare Kandre en svit romaner som tagit avstamp i myt och saga. Det har varit kraftfulla historier med ett vällustigt flödande språk, där svärtan alltmer kom att genomsyras av en drastisk humor. Hennes satiriska förmåga kulminerade i Quinnan och Dr Dreuf, där hon lät Kvinnans smärtsamma och osynliggjorda historia välla fram i en hånfull uppgörelse med självgod manlighet och inpyrt kvinnohat. Romanen, Bestiarium, utspelar sig i 1800-talets England och är en mörk och mystisk historia med anstrykning av gotisk skräckroman.

Mare Kandre avled den 24 mars 2005 djupt sörjd ej endast av sin familj utan inte minst av en hängiven krets av läsare, författarkollegor och beundrare.
Som hennes förläggare Hans Isaksson, Bonniers, uttryckte det: – Hon har under de här tjugo åren varit en av våra främsta yngre författare. Hon har skrivit som nästan ingen annan och har följt sin egen väg osvikligt. Hennes författarskap är redan i dag ett betydande författarskap – och ett bestående författarskap.”
Tomas Götselius i Dagens Nyheter kommer ihåg Mare Kandre som 80-talets kanske enda verkliga litterära underbarn.

(Text hämtad från http://www.marekandre.se/Presentation.htm)

Basic info

Main professions: Author, Screenwriter
Born: 1962
Died: 2005
Active: 2003-2005

Filmography

Manus:
Till slut (2007)
Utan dig (2003)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

Published works

1984 – I ett annat land
1986 – Bebådelsen
1987 – Bübins unge
1988 – Det brinnande trädet
1991 – Aliide, Aliide
1992 – Deliria
1994 – Quinnan och Dr Dreuf
1994 – Djävulen och Gud
1999 – Bestiarium
2001 – Hetta och vitt (Novellsamling, 2001)
2002 – Xavier

Awards

Mare Kandres minnesfond

Fonden instiftades till minne av Mare Kandre med syfte att stödja och uppmuntra unga författare. Ett pris delas ut årligen på Stockholms Internationella Poesifestival i samarbete mellan Tidskriften 10-tal och Mare Kandres familj.

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles