Lisa Siwe (SE)

Regissör. Född 1968 i Tynnered, Västergötland. Examen vid Dramatiska Institutet 1999.

Lisa Siwes examensfilm på DI, Födelsedagar och andra katastrofer (1999), bygger på egna upplevelser av en far med ett alkoholproblem – som han senare omvandlade till en nykter verksamhet som terapeut på området för att hjälpa andra. Den tragikomiska novellfilmen, skildrad genom en handlings- och livskraftig liten tioårings ögon och med fin pappainsats av Göran Forsmark, gav henne omedelbar uppmärksamhet, och även jobb i New York på filmbolaget Madstone Pictures, där även en egenregisserad film fanns med i planen. Någon sådan blev det inte den gången men väl en del god yrkeserfarenhet, har hon konstaterat i efterhand.

Den unga människan som puffas på att växa upp lite i förtid återkommer i hennes långfilmsdebut I taket lyser stjärnorna (2009), byggd på den August-belönade romanen av Johanna Thydell, om den 13-åriga Jenna som får parera sitt turbulenta inträde i en begynnande kvinnlighet med att hennes mamma drabbas av cancer. Filmen, med manus av Thydell själv, fick fyra guldbaggenomineringar och vann för Anki Lidéns insats som Jennas mormor och för Lisa Siwes regi. Den fick också fint mottagande på filmfestivaler i bland annat Berlin och Toronto, där den under titeln Glowing Stars tilldelades studentpriset.

Lisa Siwes talanger har även kommit till sin rätt inom tv-formatet, där hon och ett halvdussin andra namnkunniga regissörer bidrog till bildsättandet av Sara Kadefors och Mats Kjellbyes ambitiösa Göteborgsförortsskildring Orka! Orka! (2004). Regiinsatserna täcker även in en del ”Scandi Noir,” med avsnitt av Wallander-serien Brandvägg (2006) och Bron (2011). Hon konceptuerade den framgångsrika TV4-kriminalserien Modus (2015) och har regisserat avsnitt av den brittiska serien Temple (2019, efter norska förlagan Valkyrien från 2017) och nu senast den amerikanska thrillerserien Tell Me Your Secrets (2021).

Feelgoodkomedin Glada hälsningar från Missångerträsk (2015) är hennes andra och hittills senaste verk för stor duk, byggd på Martina Haags roman, även med manus och huvudroll av Haag. Mottagandet blev mera blandat denna gång men minst en recensent fann ”ett förlåtande vänligt och stort hjärta” (Maria Brander, Expressen) i berättelsen om den 40-åriga Stockholmssingeltjejen Nadja som far till Norrland för att snarast möjligt gifta sig med första bästa karl så att hon kan få göra en adoption. Uppenbart är att Lisa Siwes föredragna historia rymmer det lätta liksom det lite mörkare. ”Filmer som underhåller och betyder något” är hennes egen beskrivning av sina idealprojekt, i en födelsedagsintervju i DN 2018, med en nybliven 50-åring med ett antal goda järn i elden. Bland favoriterna finns filmer av Milos Forman, Jane Campion, Lasse Hallström och Jan Troell, en del av dem sedda för pantade flaskor på Victoria-biografen på Södermalm av en tidigt besatt filmälskare som snart själv jobbade extra som maskinist, lite senare tog en kurs i fotografering, ännu lite senare hoppade av gymnasiet och därefter aldrig har sett sig om.

Jan Lumholdt (2021)

Basic info

Main profession: Director
Born: 1968
Active: 1994-

Filmography

Regi:
Tell Me Your Secrets (tv-serie, 2021)
Temple (tv-serie, 2019)
Modus (tv-serie, 2015)
Glada hälsningar från Missångerträsk (2015)
Bron (tv-serie, 2011)
I taket lyser stjärnorna (2009)
Brandvägg (tv-serie, 2006)
Länge leve Lennart (2005)
Orka! Orka! (2004)
Födelsedagar och andra katastrofer (1999)
Daydreams (1997)

Manus:
Daydreams (1997)

Producent:
Daydreams (1997)

Klippning:
Bakom illusionerna (1994)

Chaufför:
Illusioner (1994)

Övrig medarbetare:
Illusioner (1994)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

Awards

2010: Guldbagge för Bästa regi (I taket lyser stjärnorna).

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles