Linn Gottfridsson (SE)

Manusförfattare, dramaturg, författare. Född 1974 i Visby, Gotland. Examen i filmmanus från Dramatiska Institutet 2002.

Linn Gottfridsson växte upp på Gotland och närde både skriv-och teaterdrömmar. Som liten startade hon bokklubb och som tonåring extrajobbade hon som gycklare på medeltidskrog. Under tiden på en filmlinje på folkhögskola, där hon fick testa olika discipliner, uppmuntrades hon att fokusera på manusskrivande.

Hon antogs till Dramatiska Institutets manuslinje och var en av de sex elever som erhöll Ingmar Bergman-priset 2000. Tillsammans med kursaren Daniel Karlsson skrev hon manus till kortfilmen Viktor och hans bröder (2002), om en lillebror som försöker mäkla fred mellan sina två äldre tonårsbröder som dagligen utkämpar verbala, psykiska och fysiska strider. Familjeförhållandena ställs på ytterligare hårda prov när pappans 50-årsdag ska firas i sommarstugan. För regin stod Mårten Klingberg, en annan studiekamrat. Viktor och hans bröder erhöll en Guldbagge för Bästa kortfilm 2003 och fick flera internationella priser, exempelvis första pris i debutantklassen i S:t Petersburg, Ryssland, publikpriset i Dresden Film Festival, Tyskland samt Pardino d’Oro på Locarno filmfestival i Locarno, Schweiz – samtliga 2003. Samma år tilldelades Gottfridsson ett av Anders Sandrews stipendier.

Efter studierna började hon skriva manus för tv. Bland annat till den kultförklarade serien Spung – en ungdomsserie med fränt tilltal, nyskapande form och trovärdiga miljöer och karaktärer. Hon arbetade med manus till julkalendern Allrams höjdarpaket (2004) och Höjdarna (2006-2007), och var även medförfattare till den romantiska dramakomedin Lite som du (2005-2006), om några udda existenser i en vitvarubutik och deras knäppa kunder och släktingar.

Gottfridssons första långfilmsmanus blev Lisa Siwes I taket lyser stjärnorna (2009), efter den Augustbelönade boken av Johanna Thydell med samma namn. Filmen är en varm, sorglig och ändå livsbejakande skildring av att vara fjorton, oroa sig för killar, att inte vara populär, men allra mest för att ens mamma ska dö.

SvD:s Malena Janson refererade i sin recension av filmen till Maria Gripe som menade att en manusförfattare bör frigöra sig från den litterära förlagans text. “Kanske är det så Linn Gottfridsson har arbetat med manuset till I taket lyser stjärnorna. Johanna Thydells Augustbelönta och högt älskade roman finns där i form av en grundproblematik och en stämning, men mycket har förändrats i syfte att främja ett filmiskt berättande.” Filmen erhöll två Guldbaggar 2010: för Bästa regi och Bästa kvinnliga biroll (Anki Lidén).

Av sex filmer baserade på Camilla Läckbergs universum och karaktärer skrev Gottfridsson sedan manus till Fjällbackamorden: Ljusets drottning (2013) – om en försvunnen Lucia och en mördad sillfabrikör. Regi stod Rickard Petrelius för.

2015 står Gottfridsson för manus när tre av Jan Arnalds (författaren bakom pseudonymen Arne Dahls) böcker om den fingerade A-gruppen blir tv-filmer: Arne Dahl – En midsommarnattsdröm (regi: Trygve Allister Diesen, Lisa Farzaneh och Pontus Klänge), om morden på några polska kvinnor i Sveriges skuggsamhälle; Arne Dahl: Dödsmässa (regi: Lisa Farzaneh), om ett bankrån i Stockholm som visar sig vara täckmantel för något större; samt Arne Dahl – Mörkertal (regi: Caroline Cowan), om mc-gäng och trafficking i Europa och Sverige.

Gottfridsson är en av manusförfattarna till miniserien Enkelstöten (2017). En nyinspelning av tv-serien Dubbelstötarna som sändes under 1980-talet, baserad på böckerna Enkelstöten och Dubbelstöten av Tomas Arvidsson. I den uppdaterade versionen sågs skådespelarduon Lotta Tejle och Sissela Kyle som damerna som löser sina triviala liv och ekonomiska problem genom att satsa på en kriminell karriär.

Tillsammans med Antonia Pyk och Anders Weidemann skrev Gottfridsson även manus till HBO-satsningen Björnstad (2019), som bygger på romanen av Fredrik Backman med samma namn. Serien skildrar hockeystjärnan Peter som återvänder till hemstaden Björnstad för att träna juniorlaget i ishockey. När en av lagets spelare anklagas för att ha begått sexuella övergrepp på Peters dotter ställs allt i det lilla samhället på sin spets, och han själv tvingas välja vad han ska tro på. För regin stod Peter Grönlund.

När Gottfridsson fick frågan av regissören Sanna Lenken om hon ville skriva filmmanus till Jenny Jägerfelds Augustnominerade Comedy Queen hade hon redan läst och blivit förtjust i berättelsen. Gottfridsson berättar i podden Skapa till 100 om att hon vill slå hål på den romantiska myten om skrivande som någon slags gudomlig ingivelse. För henne är skrivandet ett stångande med text och idéer som kan vara både tråkigt och svårt. Men det är när karaktärerna hittar sig själva, och i sin tur för henne vidare, som det uppstår någon slags magi.

Comedy Queen (2022) var liksom I taket lyser stjärnorna en berättelse om sorg. Men också om dess absoluta motsats, det komiska. Trettonåriga Sashas mamma har tagit sitt liv och Sasha är fast besluten att aldrig bli som hon, och att få sin pappa att skratta igen. Och det viktigaste på hennes bucket list; att bli en comedy queen.

DN:s filmkritiker Helena Lindblad kallade den en alldeles underbar filmatisering: “Den pendlar så imponerande säkert mellan tårdrivande snyftare och leendeframkallande, värmande feel good. Men utan att bli vare sig överdrivet sentimental, förlora sig i tragedin eller bli ytligt Hollywood-käck.”

Gottfridsson står även för manuset till den kommande universitetsthrillern, och coming of-age-dramat, Ett ärligt liv, baserad på Joakim Zanders roman. Enligt filmens regissör, Mikael Marcimain, en gripande och anarkistisk kärlekshistoria med komplexa karaktärer. Filmen får premiär på Netflix under 2024.

Gottfridsson har jämte filmmanusskrivandet också gett ut barnböckerna om Myran: En Myras liv, Myran och gåtorna och Hemliga Myran, som handlar om stora och små händelser i en sexårings liv.

Louise Lagerström (2024)

Basic info

Main profession: Screenwriter
Born: 1974
Active: 2002-

Filmography

Manus:
Ett ärligt liv (2024)
Comedy Queen (2022)
Björnstad (tv-serie, 2019)
Enkelstöten (tv-serie, 2017)
Arne Dahl – En midsommarnattsdröm (2015)
Arne Dahl – Mörkertal (2015)
Arne Dahl: Dödsmässa (2015)
Fjällbackamorden (2013)
I taket lyser stjärnorna (2009)
Höjdarna (tv-serie, 2007)
Lite som du (tv-serie, 2005)
S.P.U.N.G (tv-serie, 4 avsnitt, 2002-2004)
Viktor och hans bröder (2002)

Rådgivare:
Hallåhallå (2014)

Dramaturg:
Kvarteret Skatan reser till Laholm (2012)
Mamma Mu & Kråkan (2008)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

Published works

En Myras liv (2016)
Myran och gåtorna (2017)
Hemliga myran (2019)

Awards

2001: Ingmar Bergman-priset (tillsammans med Josefine Broman, Antonia Pyk, Mårten Klingberg, Daniel Karlsson, Erik Ahrnbom; manuselever vid Dramatiska Institutet).

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles