Cilla Jackert (SE)

Manusförfattare, författare. Född 1968 i Stockholm.

Cilla Jackert är en av våra mest rutinerade manusförfattare, och även rosad ungdomsboksförfattare. Hon växte upp i Sköndal i Stockholm, och efter gymnasiet på Östra Real kombinerade hon olika kurser på Stockholms Universitet med siktet på att bli journalist, kanske utrikeskorrespondent. För att finansiera studierna började hon i receptionen på TV4 1994.

Snart var hon redaktör för kanalens personaltidning och via lite krokiga turer upptäckte såpakungarna Peter Emanuel Falck och Christian Wikander hennes fallenhet för skrivande och hon började arbeta med manusarbete för kanalens flaggskepp, långköraren Tre Kronor. Serien som slutade med att så gott som hela ensemblen sprängdes i luften för att publiken inte skulle undra ”men vad hände sen?….”. I slutet av 90-talet arbetar hon en tid i Norge och skriver manus till tv-serierna Sju systrar och Hotel Cæsar.

Hennes stora genombrott kom med den högt älskade och nydanande ungdomsserien Spung, som gick i två säsonger på SVT 2002-2004. Serien följde fem ungdomar på gymnasiet i den första delen och deras liv efter i den andra. Ord som ”porrpung” etablerades och 2010 utsåg Sveriges Radios filmprogram Kino serien till den näst bästa svenska serien genom tiderna.

-Att få göra något så personligt och speciellt och fritt i den första egna tv-serien gav mig mycket självförtroende som kreatör, har Jackert sagt. Kultserien följdes upp med ”Boken Spung: tio år senare” 2014, av Jackert själv. Hon följer också upp tv-succén med den charmiga komediserien Lite som du (2005), där skådespelare som Bengt Braskered, Magdalena In de Betou, Morgan Alling och Magnus Härenstam gjuter liv i skönt surrealistiska karaktärer i diskbänksrealistisk miljö.

Jackert alternerar som avsnittsförfattare till serier som Livet i Fagervik och Molanders medan hon står som huvudförfattare till ungdomsthrillern Svaleskär från 2011, folk och skrönor på den fiktiva ön Fyringen i Göteborgs skärgård. Enligt tv-kritikern Johan Croneman en spännande och välgjord serie för hela familjen som inte bara borde visats på Barnkanalen.

Jackert långfilmsdebuterade med manuset till Känn ingen sorg. En historia som byggde på musik och texter av Håkan Hellström, och hon lyssnade givetvis oavbrutet på hans musik under skrivandet. Den göteborgsgoa musikaliska filmen regisserades av duon Måns Mårlind/Björn Stein och Jackert guldbaggenominerades för bästa manus.

”Att kliva in i författarflowet är en stark kick. Som knark.”

Så har Cilla Jackert beskrivit sitt förhållande till skrivandet. Efter att nästan halva sitt liv jobbat som manusförfattare tog hon steget in i den litterära världen. Visserligen hade hennes mamma skrivit noveller och ungdomsböcker, och ett bokförlag hade frågat Cilla om hon var intresserad av att skriva en roman, men det tog ändå tio år innan hennes ungdomsroman ”Dagens katastrofer” kom ut.

För berättelsen om Majken som fördriver ett sommarlov i Stockholm och hela tiden oroar sig för att det värsta ska hända, belönades Jackert med Sveriges Författarförbunds debutantpris Slangbellan 2014. Därefter kom ”Vi ses i Obsan”om en annan flicka och ett annat sommarlov i en allt annat än idyllisk huvudstad.

Jackert har varit medförfattare till vissa avsnitt i SVT:s megasatsning Vår tid är nu, samtidigt som hon utkommit med ännu en ungdomsbok, ”F som i sämst” från 2018. En historia om att vara sämst och att vara bäst, och att det ena inte alltid är mycket bättre – eller sämre – än det andra.

Långfilmsprojektet Min pappa Marianne har hon skrivit tillsammans med Ida Kjellin och Daniel Karlsson. För regin till historien om Hanna, vars skäggiga prästpappa en dag går ut med att han egentligen är Marianne står Mårten Klingberg.

2021 kom tv-serien Tunna blå linjen, där Cilla Jackert står för såväl idé som manus. Den fiktiva serien följer Malmö-polisen genom vardag och på utryckning, och har en närmast dokumentär känsla. Berättelsen blev snabbt både en publik- och kritikersuccé.

(2019, redigerad 2021)

Basic info

Main professions: Author, Screenwriter
Born: 1968
Active: 1995-

Filmography

Manus:
Tunna blå linjen (idé och huvudförfattare, tv-serie, 2021)
Vår tid är nu (tv-serie, avsnitt, 2017)
Känn ingen sorg (2013)
Molanders (tv-serie, 2013)
Svaleskär (tv-serie, 2011)
Livet i Fagervik (tv-serie, 2009)
Lite som du (tv-serie, 2005-2006)
Spung (tv-serie, 2002-2004)
Tre Kronor (tv-serie, 1997-99)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

Published works

Boken Spung: tio år senare (2014)
Dagens katastrofer (2014)
Vi ses i Obsan (2016)
F som i sämst (2018)

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles