EliSophie Andrée (SE)

Regissör och manusförfattare. Född i Malmö 1996. Utbildad vid Stockholms Konstnärliga Högskola, kandidat filmmanus 2018-2021.

EliSophie Andrée är regissör och manusförfattare. 2021 examinerades hon från SKHs manusutbildning. Hon skriver för såväl film och tv som för scen, och är även krönikör i Sydsvenskan.

När EliSophies skriver drar det ofta åt det komiska hållet, med mycket svärta i. Själv säger hon att hon inspireras av Baz Luhrmann, Edgar Wright och William Shakespeare i sitt skapande.

Kortfilmen Gmn följer Linnea, som är övertygad om att hennes av och på-pojkvän är otrogen. Ensam sitter hon i en skruttig bil och kedjeröker, men snart är bilen full av tjejkompisar, alla uppe i varv och med en enorm blodtörst.

Blodtörst finns även i kommande Viaplay-serien Ingen Ängel, där EliSophie står som skapare och huvudförfattare. Här får vi träffa tonåringen Angelina, som festar, smygröker och ligger med tråkiga killar för att få tiden att gå. På ytan är hon ganska vanlig, men Angelina bär på en mörk hemlighet.

EliSophie Andrée är uttagen till Screen Talent Europe på Berlinale 2023. Tidigare har hon blivit nominerad till Pixel Talent Award, och till 1 KM Film på Stockholms filmfestival.

(2023)

Basic info

Main professions: Director, Screenwriter
Born: 1996
Active: 2018-

Filmography

Skapare och huvudförfattare:
Ingen Ängel (tv-serie, 2023)

Regi:
Bangs (kortfilm, 2023)
Gmn (kortfilm, 2022)
Hilda (kortfilm, 2021)

Manus:
Bangs (kortfilm, 2023)
Gmn (kortfilm, 2022)
Ziba (2022)
Hilda (kortfilm, 2021)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

Awards

2022: Sparbanksstiftelsen Skånes filmstipendium.
2022: Viaplay Original Talent Awards.
2017: Helsingborgs kulturstipendium.

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles