Beata Mannheimer (SE)

Verksamhetschef, producent, produktionsledare, m.m. Född 1964 i Örgryte, Göteborg. Master i internationell ekonomi vid Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet 1991.

Beata Mannheimer har varit en drivande kraft bakom en lång rad ledarskapsprogram. Hon är född i Göteborg och efter en master vid Handelshögskolan i Göteborg (internationell ekonomi och affärsfranska), arbetade hon för produktionsbolaget GötaFilm. Där var hon även delägare tillsammans med grundaren och producenten Christer Nilsson.

Under sin tid på det Göteborgsbaserade bolaget, mellan 1992 och 1998, arbetade hon med allt från administration, budget och marknadsföring till manusläsande och som produktionsassistent och inspelningsledare. Några produktioner som Mannheimer medverkade till var Kristian Petris Sommaren, om ett par vars äktenskap genomgår en kris när deras son drunknar, och Nadja av Susanna Edwards, om en liten tjej och hennes envetna kamp för att lära sig simma.

Därefter började Mannheimer frilansa inom reklamfilm och med olika kulturprojekt innan hon blev verksamhetschef för Kulturhusets avdelning för unga, Lava. Där arbetade hon med ungas (från tonåringar upp till dryga 20-årsåldern) inneboende skaparkraft och vilja att uttrycka sig genom film, musik och andra kulturformer.

Hon behöll en fot i filmvärlden och arbetade bland annat som efterarbetsansvarig på den guldbaggevinnande dokumentären Du ska nog se att det går över från 2003, samt platsansvarig på Mårten Nilssons och Gunilla Heilborns guldbaggenominerade dansanta kortfilm Rewind från samma år.

2009 började Mannheimer som projektutvecklare och projektkoordinator för Filmregion Stockholm Mälardalen med fokus på barnfilm, digital cross over-media och crowd funding.

2012 startade hon ett mentor- och kursprogram för kvinnliga filmproducenter med syfte att stärka filmbranschen i regionen, öka kunskaperna om ledarskap och entreprenörskap, och inte minst stärka kvinnors förmåga att skapa nätverk.

Mannheimer har även utgjort en stark kraft bakom satsningen STHLM Debut som funnits sedan 2012 och är ett växthusprogram som innebär finansiellt utvecklingsstöd och praktiskt projektstöd för långfilmsdebuterande regissörer och deras producenter i Stockholm-Mälardalsregionen. I en intervju här på Nordic Women in film berättar regissören Lovisa Sirén och producenten Siri Hjorton Wagner hur mycket Mannheimers engagemang och mer konkreta hands-on-stöd betytt för dem under deras arbete med STHLM Debut-satsningen som då gick under arbetsnamnet Sagres, och sedan fick namnet Maya Nilo (Laura).

Mannheimer har haft fingret med i flera spännande projekt. Som It’s Alive! – satsningen på skräckfilm i femminutersformat. Men också funnits i kulisserna bakom enskilda filmframgångar som Vinterboj (2015) av Frida Kempff. En gripande dokumentär om några socialarbetare som stöttar utsatta kvinnor som väntar barn. Och Tora Mkandawire Mårtens guldbaggeprisade dokumentär Martha & Niki, om historiens första kvinnliga världsmästare i hiphop.

2018 blev hon operativ chef för Film Capital Stockholm (tidigare Filmregion Stockholm-Mälardalen) och ansvarade dels för drift- och personalfrågor, dels som ansvarig för Film Capital Stockholms utvecklingsverksamhet. Målet är att få huvudstaden att återta positionen som en betydelsefull, smart och kreativ plats för filmproduktion – liksom att göra Mälardalen till en attraktiv inspelningsplats för hela Europa.

Mellan 2021-2023 arbetade Mannheimer som Head of Production på Filmlance, och sedan janusri 2023 är hon verksamhetschef på Kulturhuset Stadsteatern i Skärholmen.

Louise Lagerström (2018, senast uppdaterad av red. 2024)

Källa: Power To The Pixel

Basic info

Main profession: Producer
Born: 1964
Active: 1993--

Filmography

Producent
Familjeundershållning (2022)

Samproducent
Andra sidan (2020)
Inkräktare (2016)

Produktionsanvarig
Call me Madame Maestro (2021)

Produktionsledare
Beck – inferno (2023)
Duktigt lik (1999)
Flickan och dimman (1997)

Inspelningsledare
Nadja (1995)

Produktionsassistent
En dag på stranden (1993)

Produktionsekonom
Rusar i hans famn (1996)

Location Manager
Rewind (2003)

Produktionssekreterare
Sommaren (1995)

Efterarbetsansvarig
Du ska nog se att det går över (2003)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles