Gunilla Heilborn (SE)

Dansare, koreograf och regissör. Född i Ljungby, Småland, 1964.

Gunilla Heilborn har studerat radio och film vid Nordens folkhögskola, samt dans vid Tamalpa Institute i San Fransisco och koreografiprogrammet vid Danshögskolan i Stockholm. Hon har jobbat med både scenuppsättningar och kortfilm, och blivit populär bland både barn och vuxna för sitt unika sätt att blanda rörelse, text, film och bild med humoristiska inslag.

Den första föreställning som Heilborn koreograferade var ”Katarina den stora” som hade premiär på Moderna Dansteatern i Stockholm 2002. Trots att hon blev hyllad i recensioner för sin insats kom hennes stora internationella framgångar 2007, när hon gjorde koreografin till ”Potatislandet”, en föreställning som blev så hyllad att den visades i såväl Sverige som USA, Tyskland, Finland och Vitryssland. 2009 kom föreställningen ”Alaska” med tillhörande kortfilm This is Alaska (2009), som handlar om fem individer som har flyttat till Alaska efter att ha gått en kurs i Tyskland. Filmen vann pris för Bästa kortfilm vid Uppsala Internationella Kortfilmsfestival 2009, och för Bästa internationella kortfilm i fiktionsklassen vid Expresión en Corté i Mexiko 2010.

Heilborn blev nominerad till en Guldbagge för Bästa kortfilm 2003, för kortfilmen Rewind (2003) som ingick i kortfilmsserien Moving North – nordisk dans för kamera. Genom att spola tillbaka i minnet försöker filmen reda ut vad som hände när en man fick hjälp att flytta in i sitt nya hus. Hon blev nominerad till en Guldbagge för Bästa kortfilm ännu en gång 2005 för Sportstugan (2005), en film om hur en grupp människor från staden klarar av livet i en stuga i skogen, och hur man kan förändras av närhet med naturen, innan hon slutligen vann Guldbaggen inom samma kategori 2007 med kortfilmen Hur man gör (2007). Filmen handlar om en man som ärver en underlig dräkt och börjar ta nattliga promenader för att ta reda på sanningen bakom biografen Tystnaden och dess filmer. Efter sin vinst sa Heilborn själv att: ”Filmen har en frihet i tid och rum. Att skruva något vardagligt är lättare på film än på scen. Man kan plocka in andra saker, närbilder. Men jag är också intresserad av verklighetsanknytning, att få en dokumentär prägel och att undersöka autenticiteten” (Svenska Dagbladet, 2008-01-23).

Lisa Göthberg (2024)

Källor: Gunillaheilborn.se, SvD

Basic info

Main professions: Choreographer, Director
Born: 1964
Active: 2000-

Filmography

Regi:
Vi förändrar oss (2014)
This Is Alaska (2009)
Hur man gör (2007)
Sportstugan (2005)
Rewind (2003)
Henrik Vikman berättar (2000)

Manus:
Vi förändrar oss (2014)
This Is Alaska (2009)
Sportstugan (2005)
Rewind (2003)

Idé:
Sportstugan (2005)

Koreograf:
Rewind (2003)

Manuskonsult:
Utanför (2010)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

Awards

2010: Bästa internationella kortfilm i fiktionklassen vid Expresión en Corté i Mexiko, för This is Alaska.
2009: Bästa kortfilm vid Uppsala Internationella Kortfilmfestival, för This is Alaska.
2007: Guldbagge för bästa kortfilm, för Hur man gör.
2005: nominering till en Guldbagge för bästa kortfilm, för Sportstugan.
2003: nominering till en Guldbagge för bästa kortfilm, för Rewind.

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles