Lyssna på Lisa Langseths och Cilla Jackerts samtal om manusskrivande.
Lisa Langseth har skrivit manus till såväl teater som film. Av hennes teaterpjäser kan bland annat Frigiven från 2003 nämnas, baserad på 2001 års Göteborgskravaller, skriven tillsammans med Agneta Pleijel och Lucas Svensson. Flera av de pjäser Langseth skrivit, har hon också regisserat, och pjäsen Godkänd från 2003 blev tre år senare en novellfilm i egen regi. Filmen uppmärksammades med ett hedersomnämnande för bästa manus på Göteborgs Filmfestival. Långfilmsdebuten kom 2010 med Till det som är vackert, som hon både skrev manus till och regisserade. Filmen diskuterar klass och maktstrukturer genom 20-åriga Katarina, som ljuger sig till ett jobb som receptionist i konserthuset, lämnar allt i sitt gamla liv och inleder en relation med den äldre, gifte dirigenten Adam. För filmen tilldelades Langseth en Guldbagge för bästa manus. 2013 kom Hotell, och 2018 gör hon sin första film på engelska, med Euphoria. Lisas senaste projekt är tv-serien Kärlek & Anarki – där en gift konsult och en ung IT-tekniker på ett bokförlag inleder en flörtig lek som utmanar samhällsnormerna.
Cilla Jackert är en av Sveriges mest rutinerade manusförfattare, och är även en rosad bokförfattare. Hon började sin manuskarriär på såpaserien Tre Kronor (1997-1999). Hennes stora genombrott kom med den högt älskade och nydanande ungdomsserien Spung, som gick i två säsonger på SVT 2002-2004. Hon följde upp tv-succén med den charmiga komediserien Lite som du (2005), där skådespelare som Bengt Braskered, Magdalena In de Betou, Morgan Alling och Magnus Härenstam gjuter liv i skönt surrealistiska karaktärer i diskbänksrealistisk miljö. Långfilmsdebuten kom 2013 med manuset till Känn ingen sorg – en historia som bygger på musik och texter av Håkan Hellström. 2021 kom tv-serien Tunna blå linjen. Den hyllade dramaserien följer Malmö-polisen genom vardag och på utryckning, och har en närmast dokumentär känsla.
Inspelningen skedde den 11 november 2022, under konferensen Feminist film history in Scandinavia: new approaches, methodologies, and connections. Focus: Screenwriting.