Yolande Knobel (SE)

Regissör, manusförfattare, klippare, producent mm. Född 1948 i Polen. Akademisk examen i franska, teatervetenskap, filmvetenskap och dramatik. Kortkurser i film och videoproduktion. Hon har arbetat som regiassistent och scripta med bland andra Anders Grönros. Knobel har gjort flera egna kortfilmer och dokumentärer.

År 2024 tar Filmaren Yolande Knobel, 75 år, ny sats för att genomföra hennes stora dokumentärfilm. Den om Alva Myrdal. Idén till filmen kom redan på 90-talet, 2005 började utvecklingsarbetet av den tillsammans med producenten Kerstin Allroth som 2008 hastigt avled när de skulle gå in i produktion. Det blev en stor chock för Knobel och efter flera misslyckade försök med att hitta en ny producent lades filmen på is. Nu, 15 år senare är Knobel fast beslutsam

– Jag ska göra filmen om Alva Myrdal. Det har gjorts tre om Jan Myrdal nu ska Alva ha sin dokumentär och få upprättelse, säger Knobel.

Hon har mängder av researchmaterial, hon har kontakt med Alva Myrdals döttrar och hon har kämparglöden. Nu gäller det att återknyta kontakter i filmbranchen och börja digitalisera filmrullarna.

Yolande Knobel hittade till filmens värld redan som barn när hennes pappa och mormor tog med henne till biograferna.

– Jag minns hur jag fascinerades av en scen med ett tåg som åkte in i bilden mot publiken, säger Yolande Knobel.

1969 flyttade hon till Sverige. I bagaget från Warsawa hade Knobel studier i franska som hon fortsatte att utbilda sig i vid Uppsala universitet. Det förväntades att hon skulle doktorera vid universitetet men Knobel hade annat i sikte.

– Jag ville hålla på med film! Jag flyttade till Stockholm och läste teater- och filmvetenskap på Filmhuset. Jag fortbildade mig genom olika praktiska kortkurser.

Knobel kom i kontakt med Filmvekstaden i Stockholm, som startades 1973 av Svenska Filminstitutet och Sveriges Radio, med Kjell Grede i ledningen. Med små materiella resurser men med stort engagemang fick här en mängd filmprojekt handledning och stöd.

– Jag gjorde ett par kortfilmer under min tid på Filmverkstaden. Jag minns att vi fick en musiksnutt att göra film till. Det blev en film om konstnären Renate Bauer, hon gick på den tiden på konsthögskolan i Stockholm. Den var filmad på 16 millimeter och var fem minuter lång. Jag gick upp till tv-huset och visade filmen, som de köpte in. Jag tog också kurser på filmverkstaden.

På Filmverkstan tillkom en till ordlös experimentell kortfilm i svartvitt, Speglingar, där modellens känslor uttrycks med effektljud och musik. Den har visats på flera internationella filmfestivaler och tv. Med stöd från Garantinämnden för kortfilm blev en till film, Stina Ekman: skulptör (1988), visad på festivaler samt svensk och dansk tv.

Knobel fick finansiellt stöd från SVT för att göra en längre dokumentär som hette Det här är också en resa. Den visades på kanal 1 år 1988. Knobel stod själv för manus, regi, produktion och klippning. Dokumentären handlar om en kvinna som bor i ett kollektiv i en stor villa. Knobel undersöker i filmen vem kvinnan var, hur hon hamnade i huset och vilka som bodde där. Knobel undersöker ett öde bland många, som så ofta i hennes konstnärskap.

– Jag är lite av en voyeur, jag observerar folk, jag har alltid gått med en filmkamera i handen och filmat. Det finns många öden i vår värld som aldrig skildras, som inte anses tillräckligt spännande eller spektakulära. Det är de som fascinerar mig.

Förutom hennes egna filmer har Knobel haft ett långt kreativt samarbete med regissören Elisabeth Márton. Knobel har klippt Mitt namn var Sabina Spielrein (2002) som fick FIPRESCI-priset. De samarbetade även i Vindarnas väg, som fick pris för bästa filmessä på Konstfilmfestivalen i Montreal 1994. 2006 kom Hur kan man förklara förintelsens historia i Europa 1933-45, på uppdrag av Judiska museet. Och 2015 gjorde de Indigomästaren.

Knobel har ett stort engagemang för kvinnors kamp inom film och var med i uppstarten av Svenska kvinnors filmförbund 1976 där hon satt i styrelsen i flera år.

– Det var inte lätt på den tiden för kvinnor att komma fram och göra sina filmer. Vi ville ändra på det.

Lisa Andersson Berlin (2024)

Basic info

Main profession: Director
Born: 1948
Active: 1979-

Filmography

Regi:
Det här är också en resa (1988)
Stina Ekman: Skulptör (1988)
Speglingar (1982)

Manus:
Mitt namn var Sabina Spielrein (2002)
Det här är också en resa (1988)
Stina Ekman: Skulptör (1988)

Producent:
Belägring (1996)
Det här är också en resa (1988)
Stina Ekman: Skulptör (1988)

Klippning:
Mitt namn var Sabina Spielrein (2002)
Belägring (1996)
Dea marina (1996)
Vindarnas väg (1994)
Det här är också en resa (1988)
Stina Ekman: Skulptör (1988)

Scripta:
Jag älskar Stravinskij (1986)
Den åttonde dagen (1979)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles