Linda-Maria Birbeck (SE)

Regissör, manusförfattare, fotograf mm. Född 1974 i Karlstad, verksam sedan 2012. Studerade foto vid Hogeschool voor de Kunsten i Utrecht, Holland.

Linda-Maria Birbecks tuffa uppväxt i en missbrukarfamilj har hon vänt till en styrka i sitt filmskapande. Hon är fotografen som blev regissör och manusförfattare och som gör film för barn och unga, inte om dem.

Birbeck debuterade som manusförfattare och regissör med novellfilmen Som en Zorro (2012). Filmen om 13-åringen Zorros kaotiska liv är baserad på Birbecks egen uppväxt. Arbetslösa vuxna med alkoholproblem gör att Zorro och hans kompis Kevin skapar en egen värld som bara är deras. Filmen som är utgiven av produktionsbolaget Mint, vann både juryns och publikens pris på Göteborgs internationella filmfestival 2012.

Efter segertåget med Som en Zorro hade Birbecks filmlust tänts och hon ville göra mer men denna gång utifrån någon annans historia. Hon letade historier i ungdomsromaner och fastnade för Lina Arvidssons ”Det borde finnas regler”, utgiven på Gilla Förlag 2012. Återigen berättar Birbeck ur den trassliga ungdomens perspektiv med smärta, svärta och humor. Filmen får premiär 2015 och Mint producerar. Den visas sedan i SVT; TV4, 2019; på Sjuan, 2020 och på Göteborgs filmfestival och Buff, 2015.

Birbecks intresse för historier om barn och unga kommer ur hennes egen uppväxt. Birbeck växte upp i Karlstad, utan någon koppling till film eller konst. Hon berättar för Nya Wermlands-Tidningen, NWT, i en intervju från 2015 att hennes första 18 år bara handlade om att överleva på grund av missbruksförhållanden omkring henne. Hon bestämde sig som ung för att skaffa sig ett liv någon annanstans, långt från allt hon varit med om.

Hon började fotografera med stillbildskamera, flyttade till Holland och kom in på konstskolan Hogeschool voor de Kunsten i Utrecht, där hon studerade fotografi.

2007 mottog hon Swea Hollands kulturstipendium. Delar ur deras motivering löd:

”… Linda-Marias strävan att göra socialreportage, och då över något så alldagligt svenskt som “Svensson”, är mycket intressant, liksom hennes metod att genom empati i ord och bild fånga verkligheten på ett sätt som får oss att känna igen oss själva …”

Idén till första filmen Som en Zorro föddes under en cykeltur:

– Tankarna på en film började komma när jag cyklade. Det blev som en lek. Jag berättade för en kompis att jag hade skapat en film i huvudet och hon uppmanade mig att skriva ner den, berättar Linda-Maria Birbeck för NWT.

Hon hade aldrig skrivit förut, bara fotat, men en helg försvann bredbandsuppkopplingen i bostaden och utan internets distraktion började Birbeck istället skriva på manuset hon hade i huvudet. Manuset till novellfilmen Som en Zorro var fött.

– Jag trodde aldrig att de skulle låta mig regissera! Jag hade ingen erfarenhet. Den första filminspelningen jag var på i mitt liv var min egen. Jag kände direkt att det här var mitt liv, det jag skulle syssla med, berättar Birbeck för NWT.

Efter hennes debut har Birbeck fortsatt regissera och skriva manus. 2015 hade hennes film Hitta bort premiär. Den visades i SVT 2015, på Uppsala Internationella Kortfilmfestival 2015 och på Buff 2016. 2016 hade även filmen Drakhjärta premiär som Birbeck regisserat.

Hon var en av fyra manusförfattare till Så jävla easygoing som hade premiär 2022. Regisserade gjorde Christoffer Sandler. Filmen visas runt om i världen och vann juryns pris på Frameline San Francisco LGBTQ+ Film Festival 2022.

Birbeck var även platsletare och stillbildsfotograf på storfilmen Känn ingen sorg 2013. 2021 gick Birbeck en manusutbildning på Alma Education.

Lisa Andersson Berlin (2023)

Källor: Pressmeddelande Mint, Alma Education, Swea Holland, NWT.

Basic info

Main professions: Director, Screenwriter
Born: 1974
Active: 2012-

Filmography

Regi:
Drakhjärta (2016)
Det borde finnas regler (2015)
Hitta bort (2015)
Som en Zorro (2012)

Manus:
Så jävla easy going (2022)
Det borde finnas regler (2015)
Hitta bort (2015)
Som en Zorro (2012)

Rollsättare:
Det borde finnas regler (2015)

Platsletare:
Det borde finnas regler (2015)
Känn ingen sorg (2013)

Stillbildsfoto:
Känn ingen sorg (2013)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

Awards

2015: Best female director (Som en Zorro) Woodstocks Filmfestival.
2013: Sandrews Filmstipendium.
2012: Juryns novellfilmspris på Göteborgs Internationella Film Festival (Som en Zorro).
2012: Publikens novellfilmspris på Göteborgs Internationella Film Festival (Som en Zorro).
2007: SWEA Hollands Kulturstipendium.

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles