Sandra Harms (SE)

Producent, produktionsledare. Född 1980, verksam sedan 1993. Produktionsledar- och producentutbildning, Dramatiska Institutet 2003-2006. Deltog i Medieprogrammet EAVE 2008.

Sandra Harms är producent och medgrundare av produktionsbolaget Nordic Drama Queens, som är baserat i Stockholm och Köpenhamn och grundades i september 2021.

Tidigare var hon producent på Miso Film. Ett Köpenhamnsbaserat bolag med verksamhet även i Oslo, och en gren i Stockholm som drevs av Harms.

Harms halkade in i filmbranschen direkt efter gymnasiet. Först i olika assistentfunktioner, främst på scenografisidan eller som scripta på studentfilmer på Dramatiska Institutet och Stockholms filmskola. När hon sedan själv antogs till produktionsledar- och producentutbildningen på DI 2003 anlitades hon givetvis i bägge rollerna. Exempelvis till Nanna Huolmans Flamingo som visades på Göteborgs filmfestival och Som man bäddar får man ligga av Maria Essén. Harms samarbetade även med regissören Amanda Adolfsson på tre kortfilmer: Nära huden, om rädslan att släppa människor inpå livet, vilken vann pris för bästa kortfilm vid ungdomsfilmfestivalen i Turin 2006, Stilla natt, om bearbetningen efter en terrorattack och Myskväll, som skildrar hur det som skulle bli en mysig kväll förvandlas till ett övergrepp.

Efter examen 2006 anslöt sig Harms till Memfis Film. Inledningsvis bland annat som assistent till producenten under inspelningen av Maria Bloms flygvärdinnedrama Nina Frisk. Därpå blev hon produktionsledare för Josef Fares film Leo om manligt flockbeteende och oprovocerat gatuvåld, som inte vann mindre än tre Guldbaggar 2008 – för bästa film, bästa regi och bästa manliga huvudroll.

Sandra Harms gick vidare till produktionsbolaget Breidablick. Inför arbetet med Teresa Fabiks Prinsessa lyckades hon, i brist på stöd från Filminstitutet, hitta en irländsk samproducent under filmfestivalen i Cannes som älskade filmidén – vilket i slutänden bidrog till att Filminstitutet bidrog ekonomiskt. Att ungdomsfilmen om att inte passa in och ändå våga ha stora drömmar, guldbaggenominerades till bästa film, bästa regi och för bästa manuskript 2010 kan ju ses som ytterligare en revansch.

– Jag vill jättegärna jobba internationellt. Det syns inte att vi hade irländska samproducenter på Prinsessa, men man fick en annan input, de ifrågasatte hur vi brukade göra saker i Sverige.

2009 började Harms producera för Sonet Film, och får upp ögonen för nybakade regissören Karzan Kaders slutprojekt på DI, kortfilmen Bekas, senare belönad med en s.k. student-Oscar. De ingick ett samarbete med att utveckla manus och spela in en långfilmsversion i irakiska Kurdistan. Bomber och skottlossning stoppade först förproduktionen. Men Harms tog sig tillbaka och genomförde projektet. Bekas handlar om två hemlösa kurdiska pojkar som efter att ha sett Superman på stadens biograf bestämmer sig för att ta sig från ett krigshärjat Irak till Amerika, fick flera internationella priser. Som Grand Prix de Montréal på Montreal International Children’s Film Festival. Både regissör och producent belönades vid Gulf Film Festival i Förenade Arabemiraten 2013.

2012 utsågs Harms, som visserligen inte var någon rookie i Cannes, till Sveriges ”Producer on the move” vid festivalen. En dörröppnare som hon är tacksam över.

– Man blir lätt anonym utanför Sveriges gränser som producent och det här är ett effektivt sätt att knyta kontakter. Nu ska jag bara göra mesta möjliga av det också!

Harms producerade sedan Vi (2013) tillsammans med Jens Jonsson som skrivit manus, och Mani Masserat som regisserar vad han kallat en “skräckfilm om kärlek”.

När Sandra Harms tillsammans med sin fru Josefine Tengblad, då dramachef på TV4, rotade i sin bokhylla på landstället fann de Anne Holts bästsäljande roman Frukta inte och såg potentialen för en tv-serie. I konkurrens med amerikanska jättar lyckades de få inspelningsrättigheterna. Thrillerdramat som fick namnet Modus, följer en kriminalpsykolog som arbetat vid FBI och vars autistiska dotter blir vittne till mord, hade premiär 2015 blev kanalens största egna dramasatsning på nära tio år.

I samma veva hade Harms 2014 tillsammans med Jonas Allen och Peter Bose startat den svenska falangen av Miso Film där hon införlivade den fortsatta produktionen av serien Modus.

Under 2018 var Harms i gång med produktionen av 438 dagar, som baseras på den sanna berättelsen om journalisten Martin Schibbye och fotografen Johan Persson som under ett uppdrag i den konfliktdrabbade regionen Ogaden i Etiopien fängslades och dömdes till elva års fängelse för terrorism. Jesper Ganslandt regisserar och manuset är skrivet av Peter Birro. De sedan länge goda vännerna och kollegorna Gustaf Skarsgård och Matias Varela syns i huvudrollerna.

”Det är väldigt sällan ett stycke nutidshistoria slår ner i Sverige så här, så det är nästan en skyldighet för Sverige att göra film av den här unika berättelsen. Historien är nästan mer aktuell nu än när detta inträffade 2011 med tanke på ifrågasättandet av medias roll, fake news och journalisters villkor i världen,” sa Sandra Harms vid projektpresentationen av medproducerande Film i Väst.

Louise Lagerström (2018, uppdaterad 2022)

 

Källor: SVD 2012, Dagens Industri 2015, DN 2018, Film i Väst 2018

Basic info

Main profession: Producer
Born: 1980
Active: 1993-

Filmography

Producent:
Jag kommer hem igen till jul (2019)
438 dagar (2019)
Vi (2013)
Bekas (2012)
Prinsessa (2009)
Myskväll (2007)
Berusningsstudie 2:3 (2006)
Stilla Natt (2006)
Uppdrag: barn (2006)
Nära huden (2005)

Produktionsledare:
Leo (2007)
Som man bäddar … (2005)
Flamingo (2003)
En andra chans (2002)

Scenograf:
Rymningen (2001)

Roll:
Julrosor (1993)

FAD (First Assistant Director):
2010 (2006)

SAD (Second Assistant Director):
Hip Hip Hora! (2004)

Scripta:
Själsfränder (2002)

Koordinator:
Fishy (2008)

Inspelningsassistent:
Livet i 8 bitar (2002)

Assistent till producenten:
Nina Frisk (2007)

Scenografiassistent:
Reparation (2001)

Rekvisita:
En sista vals (2001)

Övrig medarbetare:
Unga Sophie Bell (2015)
En fråga om liv och död (2006)
Parasiten (2005)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

Awards

2020: Guldbagge, publikpris för Jag kommer hem igen till jul.
2020: Guldbaggenominerad för bästa film för 438 dagar.
2010: Guldbaggenominerad för Prinsessa.
2012: utsedd till “Producer on the move” vid Filmfestivalen i Cannes.

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles