Pia Gradvall tyckte både om att läsa och spela teater som barn. Men det var efter att några filmpedagoger hade besökt hennes klass i 8:an, och analyserat anslaget till 70-talsklassikern Saturday Night Fever (John Badham, 1978), som hon blev förälskad i den rörliga bilden och filmmediet. Det berättar hon i en intervju på KLYS (Konstnärliga och Litterära Yrkesutövares Samarbetsnämnds) hemsida.
Efter en tur på universitetets kulturvetarlinje och Poppius journalistskola sökte hon till Dramatiska Institutets manuslinje där hon började 1996. Jämsides studierna skrev hon manus till TV4:s långkörare Tre kronor. Gradvall fick sedan en flygande start med sitt examensarbete på skolan, kortfilmen Stora & små mirakel, där hon belönades med tyska dramatikerförbundets pris för bästa manus, regissören Marcus Olsson erhöll Young Talent Award och filmen nominerades till en Oscar för bästa kortfilm 2000. Brasse Brännström gestaltade prästen i ett litet samhälle där kyrkbänkarna gapar allt glesare och ett sändebud från Vatikanstaten kommer för att undersöka sanningshalten i ryktena om ett eventuellt mirakel.
2000-talet inledde Gradvall med manusskrivande till flera teve-klassiker. Tillsammans med Tarik Saleh, Hampus Josefsson och Mårten Skogman är hon med och skapar komediserien, En klass för sig (2000) i regi av Daniel Fridell, om ett kompisgäng som försöker hålla ut till skolan är över. På publikfavoriter som Rederiet och kultförklarade ungdomsserien Spung arbetade hon både med storyline och manusskrivande.
Gradvall har beskrivit skrivandeprocessen när det gäller ett originalmanus som en förlossning. Manuset till Keillers Park (2006), i regi av Susanna Edwards byggde på Gradvalls originalmanus men baserades på en verklig händelse – mordet med underliggande hatmotiv på en ung homosexuell man vars kropp påträffades i Keillers park på Hisingen i Göteborg 1997.
När Gradvall gav sig i kast med att bearbeta Hanne Vibeke Holsts romaner var det tillsammans med kollegan Sara Heldt. Samarbetet ledde till den Emmynominerade och Ikarosprisbelönade TV-serien Kronprinsessan (2006), uppföljaren Kungamordet (2008) och Drottningoffret (2010) som blev den tredje och fristående fortsättningen på denna svensk-dansk-finsk-norska dramaserie om politisk- och kvinnlig maktkamp och svek i maktens korridorer. För regin stod i samtliga fall danska Kathrine Windfeld.
När Gradvall fick uppdraget att skriva SVT:s julkalender baserad på det livliga persongalleriet i “LasseMajas Detektivbyrå” såg hon det som ett hedersuppdrag. Tillsammans med Heldt ville hon skapa en snäll och julig jul. Och 2006 års kalender LasseMajas Detektivbyrå visade upp både ett vintrigt och ett varmt Valleby.
Gradvall arbetar länge med ramen till, och flytet i, berättelsen snarare än med exakt dialog, och menar att hon hämtar inspiration ur alla väderstreck. Från författare som Ian McEwans prosa eller ännu oftare från musik. Gradvall hade även ett finger med i manusskrivandet på tv-serierna Höök och Livet i Fagervik från 2008.
Gradvall får också det ansvarsfulla uppdraget att skriva manus på Åsa Linderborgs älskade självbiografiska roman “Mig äger ingen”. Om uppväxten och kärleken till en ensamstående alkoholiserad hårt arbetande far, genom folkhemmet Sverige och klassresan som ger skuldkänslor. Kjell-Åke Andersson regisserade och Kulturnyheterna kallade Gradvalls manus för ”sansat och väl avvägt” i sin recension av filmen med samma titel från 2013. Gradvall hade 2011 även gjort en dramatisering av berättelsen för radioteatern som nominerades till mediepriset Prix Europa. För radio har hon också skrivit serien Ett perfekt liv från 2006 för vilken hon belönades med Ikarospriset.
Mellan 2015-2020 var Gradvall ordförande i Dramatikerförbundet där hon har verkat för ett synliggörande och statushöjande av manusförfattare och dramatikers roll under hela den konstnärliga processen: ”man säger att manus är viktigt, men det är inte så man känner i produktionen. Jag tror på en ökad närvaro,” säger hon.
När Kerstin Ekmans roman “Händelser vid vatten” filmatiserades för SVT i regi av Mikael Marcimain 2023 delade hon manusskrivande med Maren Louise Käehne, Karin Arrhenius och Nanna Westh. Om den sex avsnitt långa serien om dramatiken kring byn Svartvattnet skrev DN:s Helena Lindblad; ”Manuset är en skicklig närläsning av originalet och destillerar fram det viktigaste samtidigt som den lyckas hålla reda på de många komplexa lagren i berättelsen – inte minst pendlingen i tid mellan 1973 och 1991 – liksom de lika många, ofta destruktiva relationerna.” Därtill kammande produktionen hem Prix Europa i kategorin bästa dramaserie.
Gradvall har också varit med som manusförfattare till episoder av uppdaterade Hamilton på Viaplay (2020) och den världsomspännande Netflixsuccén Young Royals (2022-2024) – om queer kärlek mellan killen av börd och killen av folket. För teaterscenen har Gradvall tillsammans med Magnus Lindman stått för dramatiseringar av Per Anders Fogelströms roman “Mina drömmars stad” i en uppsättning av Linus Tunström för Kulturhuset Stadsteatern 2017, samt en dramatisering av Kristina Sandbergs trilogi om hemmafrun Maj i föreställningen Maj i regi av Ellen Lamm på Dramaten 2020.
Louise Lagerström (2024)
Basic info
Main profession: Screenwriter
Born: 1967
Active: 1999-
Filmography
Manus:
Young Royals (tv-serie, storyline, 8 avsnitt, 2021-2024)
Händelser vid vatten (tv-serie, 3 avsnitt, 2023)
Hamilton (tv-serie, 1 avsnitt, 2020)
Mig äger ingen (2013)
Drottningoffret (tv-serie, 3 avsnitt, 2010-2011)
Höök (tv-serie, 4 avsnitt, 2008)
Livet i Fagervik (tv-serie, 1 avsnitt, 2008)
Kungamordet (tv-serie, 4 avsnitt, 2008)
LasseMajas detektivbyrå (tv-serie, 24 avsnitt, 2006)
Kronprinsessan (tv-serie, 4 avsnitt, 2006)
Keillers Park (2006)
SPUNG (tv-serie, storyline, 30 avsnitt, 2002-2004)
Rederiet (tv-serie, storyline, 73 avsnitt, 2000-2002)
En klass för sig (tv-serie, 2000)
Stora & små mirakel (kortfilm, 1999)
Tre kronor (tv-serie, 1 avsnitt, 1998)
Awards
2000: Stora och små mirakel nominerades till en Oscar för bästa kortfilm.
1999: Festivalpris (München), tyska dramatikerförbundets pris för bästa manus för Stora & små mirakel.