Itonje Søimer Guttormsen (NO)

Regissør og produsent. Født i 1979. Har laget kortfilmer i grenseland mellom fiksjon og dokumentar, og den prisvinnende spillefilmen Gritt.

Itonje Søimer Guttormsen studerte filmproduksjon ved The European Film College i Danmark (2001-2002), og jobbet fra 1999 på en rekke filmer for Motlys, 4 ½, Paradox, Tordenfilm og NRK. Hun har laget kortfilmer i grenseland mellom fiksjon og dokumentar. Hun arbeider også med rituell performance, er opphavskvinne for den stedsspesifikke filmkunstfestivalen ByFlimmer (2014-2016/WUXIA), og grunnlegger av KORET (2008-). Søimer Guttormsens virke inkluderer også performancegruppen Lilithistene som hun etablerte i 2015, senest å se ved Akershus Kunstsenter i 2020.

Søimer Guttormsen debuterte på Kortfilmfestivalen i 2005 med filmen Irma ut i verden. Samme år ble hun tatt opp på regilinjen på Filmskolen på Lillehammer. Hun ble uteksaminert med eksamensfilmen Den utvalgte i 2008.

I 2008 etablerte Itonje Søimer Guttormsen produksjonsselskapet Andropia med formålet å produsere film og øvrig kunstnerisk aktivitet. I 2014 arrangerte hun for første gang festivalen ByFlimmer i Oslo, hvor et av målene var å minske avstanden mellom kunst- og filmfeltet, og bidra til å stimulere Oslos visningskultur. Hun ble aktiv i det som utviklet seg til BEVEGELSEN som sammen med filmskapere som Mariken Halle, Gunhild Enger, Ellen Ugelstad og Vibeke Heide jobbet for å utvide handlingsrommet for mer utforskende film. Sammen med Silja Espolin Johnson ved Kunstnernes Hus Kino etablerte BEVEGELSEN konseptet «Filmskaper møter Filmskaper» (2018-).

Kortfilmen Retrett fikk en Amanda-nominasjon for beste kortfilm og Filmkritikerprisen ved Kortfilmfestivalen i Grimstad. Den hadde internasjonal premiere i 2017 på filmfestivalen i Rotterdam.

Fra juryens begrunnelse til Filmkritikerprisen 2016:

“Vinneren av årets Filmkritikerpris er en egenrådig, intens film film om tiden vi lever i. Den veksler uanstrengt mellom å være morsom og forstyrrende i sin skildring av en ung kunstnerspire som rammes av forventningspress og mister kontrollen over seg selv. Hun forsvinner inn i en fremmedgjørende tankeverden, preget av språk som ligner de underligste søknader og prosjektbeskrivelser, og brytes ned av forsøket på å realisere seg selv. Oslo blir en brutal kulisse for hovedpersonens famling; sjelden har vi sett hovedstaden framstå mer truende og marerittaktig. Juryen er imponert over filmens idérikdom og blikk for detaljer, og mener dette er resultatet av et sjeldent grundig arbeid.”

I 2017 tok Søimer Guttormsen en mastergrad (MFA) ved Akademin Valand ved Göteborgs universitet med fokus på «Lilithistisk filmproduksjon».

Søimer Guttormsens første spillefilm Gritt kom ut i 2021 og var med i hovedkonkurranse i Rotterdam filmfestival og Gøteborg filmfestival. I filmen følger man Gritt, spilt av Birgitte Larsen, som en gang het Gry-Jeanette. Hun dro rett fra dramaskole til Hollywood, men møtte raskt veggen og endret kurs. 17 omflakkende år senere er hun tilbake i Oslo. Mens hennes tidligere studievenner gjør karrierer på Oslos teaterscener, brenner hun for å virkeliggjøre et stort, radikalt kunstprosjekt. Men det skorter på interesse og støtte. Gritt vant beste film og Birgitte Larsen beste skuespiller under Vilnius International Filmfestival i 2021.

Gritt ble nominert til syv Amandapriser i 2021, blant annet i kategoriene “Beste filmmanus”, “Beste foto”, Beste kostyme”, “Beste lyddesign”, “Beste kvinnelige skuespiller”, og “Beste kvinnelige birolle” og “Beste produksjonsdesign/scenografi”.

Redaksjon (2017, sist oppdatert av red. 2021)

Basic info

Main profession: Director
Born: 1979
Active: 2004-

Filmography

Regi:
Gritt (2021)
Retrett (2016)
Den utvalgte (2008)
Det frie mennesket (2007)
Andropia (2007)
Denise Paradise (2007)
Irma ut i verden (2005)

Manus:
Gritt (2021)
Retrett (2016; sammen med Birgitt Larsen)
Andropia (2007)
Denise Paradise (2007)
Irma ut i verden (2005)

Produksjonsleder:
Panther Martin (2004)

Awards

Best Film ved Vilnius International Film Festival i 2021 for Gritt
Short Riga Award: Best Short Film ved Riga International Film Festival i 2017 for Retrett
Kritikerprisen ved Kortfilmfestivalen i Grimstad 2016 for Retrett
Winner Best Nordic & Norwegian Film award Minimalen Shortfilm festival, Trondheim

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles