Gabriela Pichler (SE)

Regissör, manusförfattare, klippare m m. Född 1980 i Huddinge. Studerat vid Öland Dokumentärfilmskola och Akademin Valand, som tidigare gick under namnet Filmhögskolan, regiutbildning.  

Gabriela Pichler slog igenom stort med långfilmsdebuten Äta sova dö (2012) som blev den första filmen av en kvinnlig regissör som erövrat tre av årets främsta Guldbaggar för bästa film, bästa regi och bästa manus. Stilsäker och med ett djupt förankrat socialt patos beskriver Pichler som filmskapare. Under 2018 hade hennes andra långfilm, Amatörer premiär, skriven i samarbete med författaren Jonas Hassen Khemiri.

Gabriela Pichler är uppväxt i Stockholm och i Örkelljunga och utbildad vid Filmskolan på Öland och Göteborgs Filmskola, där hon gick ut 2008. Hon har jobbat med skådespeleri, filmljud och filmfoto, samt produktionsledning och manus innan hon började regissera. För sin tredje kortfilm Skrapsår vann Pichler en Guldbagge för bästa kortfilm 2010 och samma år tilldelades hon också Bo Widerbergs stipendium. Skrapsår berättar närgånget och samtidigt respektfullt om en samling ungdomar i ett märkligt svenskt ödelandskap, ett slags havererat folkhem där de unga slår dank i resterna av det gamla: en övergiven fabrik, en tom grusplan, ett somrigt landskap som inte längre är en lyrisk tillflyktsort. Skrapsår var även en av nio kortfilmer på dvd:n Tonår som gavs ut av filmtidskriften FLM i samarbete med filmkritikern Malena Janson (FLM nr 20, mars 2013).

I sin första långfilm Äta sova dö förfinar Pichler sina uttrycksmedel och visar oss hur Rasa lever, en ung kvinna i en sydsvensk byhåla som jobbar på en fabrik med att paketera sallad. Där, i en miljö som Pichler själv upplevt, hittar hon en scen för den svenska filmen som kändes både ny och ditintills osedd: Den samtida svenska arbetarklassen, med fokus på de som har utländska föräldrar, som Rasa, eller är invandrare. Pichler arbetade både med erfarna skådespelare och amatörer och bevisade också att hon är en lysande personinstruktör. Nermina Lukac, som spelade Rasa, fick en lång rad priser, däribland en Guldbagge som Bästa skådespelerska och utsedd till Rising Star vid Stockholms internationella filmfestival. Äta sova dö vann en lång rad priser och visades med stor framgång utomlands, bland annat vid Venedigs filmfestival där den vann publikpriset.

Sin egen roll som förgrundsgestalt och banbrytare tycks Pichler ta med tillförsikt: ”Inom filmen är den svenska självbilden ofta jävligt sned. Alltför många filmare har samma kön, etnicitet och social bakgrund. Vill man se historier från hela Sverige behövs det en större uppblandning. Jag hoppas att jag bidrar.”

Efter Äta sova dö deltog Pichler i Doxwise Norden, ett kortfilmsprojekt om ungdomars vardag i två nordiska länder. Hennes andra långfilm Amatörer (2018) hade världspremiär på Göteborgs filmfestival, där den tilldelades både Svenska Kyrkans Angelopris och den prestigefulla Dragon Award för bästa nordiska film. Manus skrev Gabriela Pichler tillsammans med Jonas Hassen Khemiri, filmen kretsar kring förhållandet mellan kameran och makt. “Kameran – ett vapen med oändlig ammunition men begränsat batteri.”

I en intervju i FLM beskrev Pichler själv  Amatörer så här: ”Det viktigaste i just den här filmen är att jag vill visa vissa ansikten och kroppar och personligheter som man inte alltid får se i svensk film.”

Amatörer guldbaggenominerades för Bästa manus, Bästa regi och Bästa kvinnliga och manliga huvudroll 2018.

Text av Mikaela Kindblom (2016, redigerad 2019)

Basic info

Main profession: Director
Born: 1980
Active: 2007-

Filmography

Regi:
Amatörer (2018)
Doxwise Norden (2012)
Äta sova dö (2012)
Skrapsår (2009)
Leda (2007)
Nångång (2004)

Manus:
Amatörer (2018)
Äta sova dö (2012)
Skrapsår (2009)
Leda (2007)

Produktionsledare:
Juni (2007)

Foto:
Leda (2007)

Klippning:
Amatörer (2018)
Doxwise Norden (2012)
Äta sova dö (2012)
Skrapsår (2009)
Leda (2007)

Ljudtekniker:
Kompisar (2007)

Roll:
Löparen (2009)

SAD (Second Assistant Director):
Ond tro (2010)

Rådgivare:
Top Dog (2010)

Produktionsassistent:
Isolerad (2012)
Miss Kicki (2009)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

Awards

2019 Håkon Lius stipendium vid Göteborgs filmfestival för Amatörer
2019 Guldbaggenominerad Bästa regi, Bästa manus, för Amatörer
2013 Svenska filmkritikerförbundets pris Greta
2013 Sveriges Förenade Filmstudiors glasstatyett (tillsammans med Malik Bendjelloul)
2013 Guldbagge Bästa film, Äta sova dö (2012)
2013 Guldbagge Bästa regi, Äta sova dö (2012)
2013 Guldbagge Bästa manus, Äta sova dö (2012)
2012 Kurt Linders minnesfondstipendium 2012 (Svenska Filmakademin)
2010 Bo Widerberg-stipendiet

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles