Elsa Appelqvist (SE)

Journalist och manusförfattare. Född 1909 i Bergen, Norge, död 1977 i Trångsund, Huddinge, Sverige.

1909 - 1977

Elsa Appelqvist var journalist och manusförfattare. Hon skrev regelbundet för Morgontidningen, och arbetade även på Aftonbladet under slutet av 1950-, början av 1960-talet.

Hennes debutpjäs, Arbetare, sändes som radioteater den 21 juli 1949. I tidningen Arbetet dagen därpå kunde man läsa: ”Det allra bästa med stockholmjournalisten Elsa Appelqvists debutpjäs ”Arbetare” är att hon som tydligen i grunden känner sitt stoff, har lyckats att skildra arbetarmiljö och arbetskonflikter anno 1945 i den lugna behärskade ton som är sanning i verkligheten och alltså också sanning på scenen.”

I hennes journalistiska texter skriver hon ofta om arbetarklass och om kvinnors rättigheter, och det är även teman som går igen i det manus som ligger till grund för de två filmer som utgör Appelqvists filmografi. Mamma gör revolution sändes först som radioteater, den 16 oktober 1949. Pjäsen är ett inlägg om hemmafruns situation, och handlar om Ester, som gnetar på i hemmet. Hennes man och äldre barn snäser konsekvent av henne och behandlar henne som om hon inte var värd särskilt mycket alls. När hennes syster kommer på besök och påtalar detta för henne, vågar hon till slut säga ifrån. Hon åker på semester och låter familjen klara sig på egen hand.

1950 gjorde Mimi Pollak en 39 minuter lång film på manuset, med bland annat Anna Lindahl, Holger Löwenadler, Lars Ekborg och Yvonne Lombard i rollerna. Filmen producerades av Folkrörelsernas Filmorganisation (Filmo) och distribuerades av Kooperativa Förbundet. Tanken med samarbetet mellan Filmo och KF var att spela in ett antal kortfilmer för icke-kommersiell visning för husmödrar etc. vid eftermiddagsföreställningar. Projektet kom dock att stanna vid två filmer. Den andra var Malin går hem, från 1953, även den regisserad av Mimi Pollak.

Även Schamyl Bauman gjorde en film med Appelqvists pjäs som förlaga: Mamma tar semester från 1957. I Svensk filmografi går att läsa: ”Längre fram sålde författarinnan inspelningsrätten för en kommersiell spelfilm till Bauman, något som hon senare sade sig bittert ångra. Det var så mycket som skulle läggas till, för att filmen skulle bli “publikvänlig” och författarinnans protester var det ingen som lyssnade till.” Baumans film var 106 minuter lång, och även om Appelqvists pjäsmanus stod som förlaga, så har man här lagt till nya händelseförlopp för att få ihop en långfilm. Här står heller ej Appelqvist som manusförfattare, utan för det sörjde Sven “Esse” Björkman, Arthur Spjuth och Schamyl Bauman själv.

Tove Thorslund (2022)

Basic info

Main professions: Journalist/Film Critic, Screenwriter
Born: 1909
Died: 1977
Active: 1950-1977

Filmography

Manus & förlaga:
Mamma gör revolution (1950)

Förlaga:
Mamma tar semester (1957)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles