Annika Thor (SE)

Författare, manusförfattare, dramaturg och regissör. Född 1950 i Göteborg. Studerat Filmvetenskap och media vid Dramatiska Institutet.

Annika Thor är känd för sina många barn- och ungdomsskildringar, varav några har filmatiserats, andra dramatiserats för scen, och flera har prisbelönats. Hennes böcker har översatts till arton språk och under elva år satt hon i Svenska Barnboksakademin.

Thor växte upp i Göteborg där hennes tonår inföll med hippie- och vänsterrörelsen, där hon kände sig hemma. Efter ett års studier i USA utbildade hon sig till, och arbetade som bibliotekarie. I slutet av 70-talet flyttade hon till Stockholm där hon jobbade på kulturförvaltningen innan hon började intressera sig för film. Efter studier i filmvetenskap, och en ettårig medieutbildning på Dramatiska Institutet, arbetade hon under åttiotalet som frilansskribent med inriktning på film och barnkultur. Samtidigt skrev hon också manus för film, tv och teater.

Thor hade redan som nioåring bestämt sig för att bli författare, men prosadebuten dröjde tills hon blev fyrtiofem. En ö i havet från 1996 var en ungdomsroman och den första i en svit av fyra om de två österrikiska, judiska krigsbarnen Nelli och Steffi som flytt nazismens förföljelser och lämnat sina föräldrar.

Utifrån den och de andra böckerna, Näckrosdammen, Havets djup och Öppet hav skrev Thor ett manus som låg till grund för den hyllade tv-serien En ö i havet i regi av Tobias Falk (2003). En skildring av flickornas första tid som fosterbarn i en svensk familj under andra världskriget i Göteborgs skärgård, deras uppväxt, förälskelser och upplevelsen av freden som inte blir odelat lycklig. Romanerna tilldelades också det prestigefyllda tyska Deutscher Jugendlitteraturpreis och gick även som skollovsteater på radio.

Tillsammans med filmaren Christina Olofson gjorde Thor Sanning eller konsekvens. En banbrytande film om några tjejer i yngre tonåren, deras vardag och relationer. På grund av finansieringsproblem hann hon även skriva klart boken med samma namn som släpptes samtidigt som filmen 1997. Som en försynens kompensation erhöll boken Augustpriset, Thors manus en Guldbagge, och ett framgångsrikt samarbete mellan Thor och Olofson tog sin början.

Elsie Johanssons bok Kattbreven låg till grund för Thors manus till Olofsons ungdomsfilm med samma titel från 2001. Om två flickors framväxande vänskap genom en övergiven katt. Ytterligare ett filmmanus skrev hon tillsammans med Per Nilsson efter hans roman Ett annat sätt att vara ung. Hannah med H (2003), blev titeln och  skildrar en sjuttonårig tjejs känsla av utanförskap och längtan att göra något viktigt mot en fond av rasism, aktivism och personlig integritet.

Thor har även skrivit för vuxna. Som i den dokumentära berättelsen Altuns tre liv, om en kurdisk kvinnas liv i Turkiet och i Sverige, som hon skrev tillsammans med Altun Basaran. Hennes första vuxenroman Motljus kom 2009. En kvinna tvingas mitt i livet omvärdera sina livsval och fundera över tillvarons mer slumpmässiga vändningar.

Framtiden, den enskildes, Sveriges och världens, blir ämnet som Thor undersöker i den historiskpolitiska kärleksromanen Om inte nu så när från 2011. Där skildras några tyskar, vissa av judisk härkomst, parallellt med de svenskar som handlägger deras öden i ett förkrigs- och andra världskrigseuropa. Samma mörka tid som Nelli och Steffi i En ö i havet genomlevde.

Thor har sagt att hon egentligen inte ser någon principiell skillnad mellan berättelser för olika åldersgrupper. Barnperspektivet, både de yngres och de lite äldres har dock alltid haft en unik ställning i hennes författarskap. Detta har också gett henne en rad priser, som Astrid Lindgrenpriset, Elsa Beskowplaketten och Maria Gripepriset, samtliga för hennes samlade produktion.

Att förse nybörjarläsare med goda läsupplevelser har Thor fortsatt med under 2000-talet i exempelvis den populära serien om Alva & Love som i sin tur bygger på böckerna Rött hjärta blå fjäril och Pirr i magen klump i halsen. Med illustrationer i färg av Cecilia Torudd kan man följa dem i bland annat: Roliga timmen, De nya skorna och Loves kanin.

Louise Lagerström (2018)

Basic info

Main professions: Author, Screenwriter
Born: 1950
Active: 1983-

Filmography

Regi:
Vi är kvar på våra platser (1979)
Manus:
En ö i havet (2003)
Hannah med H (2003)
Kattbreven (2001)
Sanning eller konsekvens (1997)
En hel del (1990)
Huggormstunga (1988)
Idé:
Sanning eller konsekvens (1997)
Dialog:
Honungsvargar (1990)
Inspelningsledare:
Huggormstunga (1988)
Jacob Smitaren (1983)
Tack till:
Fyra veckor i juni (2005)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

Awards

2000: Astrid Lindgren-priset.
1999: Nordiska barnbokspriset.
1999: Deutscher Jugendlitteraturpreis för romanen En ö i havet.
1998: Guldbagge för Bästa manuskript, för Sanning eller konsekvens.
1997: Nöjesguidens Stockholmspris (bästa manus), för Sanning eller konsekvens.

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles