Mai Zetterling: Samtal och filmvisning av Flickorna

Lördagen den 29 februari, 2020 arrangerar Stockholms Feministiska Filmfestival och Nordic Women in Film ett samtal där filmpionjären Mai Zetterling lyfts fram, följt av en visning av Flickorna från 1968.

  • Event
  • Published February, 2020

Välkomna på samtal om Mai Zetterling, följt av filmvisning av Flickorna!

I Mai Zetterlings feministiska klassiker, med Gunnel Lindblom, Bibi Andersson och Harriet Andersson i huvudrollerna, repeterar ett teatersällskap Aristofanes pjäs ”Lysistrate” i vilken de atenska kvinnorna gör uppror för att tvinga männen att inställa kriget och sluta fred. De tre ledande kvinnliga skådespelerskorna, Liz, Marianne och Gunilla, lever alla i förödmjukande förhållanden till sina män.

Liz är gift med en självupptagen börsmäklare som vill att hon skall vara hemma och sköta värdinneplikterna men bedrar henne regelbundet med yngre kvinnor. Marianne lever sedan länge i ett förhållande med en gift äldre läkare och har ett barn med honom. Han vägrar dock att skilja sig trots upprepade löften härom. Gunillas man är snäll men dum och tråkig och fem barn är mer än hon orkar med.

Allteftersom de tränger in i sina roller blandar sig deras önskningar och drömmar med den yttre verklighet i vilken turnén med pjäsen ingår.

Filmen mötte hård kritik och försvann från Stockholmsrepertoaren efter tre och en halv vecka. ”Vilka förstockade menstruationer!”, kommenterade Expressens Bo Strömstedt. Av annan åsikt var Simone de Beauvoir: ”Ironic and comic, this film moves us by the beauty of its landscapes, its poetry and above all its subtle tenderness”.

Med sitt provocerande innehåll, sin djärva och lekfulla form, sin humor och värme, har filmen blivit något av en kult.

Innan filmen bjuder vi in till ett samtal om Mai Zetterling och hennes konstnärsskap.

Medverkande:

Gunnel Lindblom är skådespelare och regissör. Hon har bland annat medverkat i tre av Ingmar Bergmans mest hyllade filmer (Det sjunde inseglet 1957, Jungfrukällan 1960 och Tystnaden 1963), och själv regisserat filmer som Paradistorg (1977), Sally och friheten (1981) och Sanna kvinnor (1991). I Zetterlings Flickorna spelar hon en av huvudrollerna.

Christina Olofson är regissör och har i sina filmer ofta utforskat villkoren för kvinnligt arbete och skapande. Hon träffade Mai Zetterling i slutet av 1970-talet, och de hade sedan kontakt fram till Zetterlings död 1994. 1996 gjorde Olofson dokumentären I rollerna tre, där Gunnel Lindblom, Harriet Andersson och Bibi Andersson träffas i Zetterlings hus i södra Frankrike och pratar om Mai, om Flickorna och om hur allting är och var och borde vara.

Mariah Larsson är professor i filmvetenskap och skrev sin avhandling om Mai Zetterling och det svenska sextiotalet. I januari 2020 kom hennes andra bok om Zetterling: A Cinema of Obsession: The Life and Work of Mai Zetterling.

Ingrid Ryberg är universitetslektor och regissör. Med sitt forskningsprojekt “Mellan Flickorna och Amorosa: svensk filmfeminism 1968-1986” utgår hon från regissören Mai Zetterling och hennes konstnärskap i undersökningen av den feministiska filmkultur som etablerades i Sverige under dessa år.

Fia-Stina Sandlund är regissör och konstnär. I sin kommande film tar Sandlund avstamp i Mai Zetterlings sista, aldrig förverkligade, projekt – ett manus baserat på Maja Ekelöfs 70-talsbok “Rapport från en skurhink”. Filmen The Woman Who Cleand the World blir en retrobaserad samtidsskildring – och en hyllning till Zetterling.

Moderator är Emma Gray Munthe, filmjournalist.

Plats: Bio Mauritz, Filmhuset, Borgvägen 1-5, Stockholm.
När: Lördagen den 29 februari, 2020.
Samtal: 13:00-14:00.
Filmvisning: Flickorna (Mai Zetterling, 1968), 14:30-16:10.

Biljetter: Fritt inträde till samtalet, men anmälan krävs – här hittar du länk!

Till den efterföljande filmvisningen av Flickorna köper du biljett via Stockholms Feministiska Filmfestival.

 

  • Author Nordic Women in Film

Search in:
Professional Directory or Articles