Rebecka Hamberger (SE)

Producent. Född i Mölndal, 1968. Verksam från 2000.

Rebecka Hamberger är producent med erfarenhet från olika positioner inom både filmproduktion och teve. Hon har även arbetat en tid för Göteborgs filmfestival.

Hamberger debuterade som produktionsassistent på SVT-producerade Livet är en schlager, Susanne Biers film baserad på Jonas Gardells manus om fyrabarnsmamman, tillika personliga assistenten, Mona som utan sin brukares, den CP-skadade Davids vetskap, skickar in ett bidrag som han skrivit till melodifestivalen. Självfallet följer ett antal förvecklingar på tilltaget.

Därefter är Hamberger assisterande producent på Hannes Holms Underbar och älskad av alla (2007) som bygger på Martina Haags roman och manus, och på hennes egna erfarenheter som kämpande skådespelare på jakt efter det stora genombrottet.

När Hamberger ansluter till produktionsbolaget S/S Fladen Film producerar hon Allt flyter: Tillsammans i världen på rygg (2008) i regi av Måns Herngren. Manuset som skrevs av Jane Magnusson, Måns Herngren och Brian Cordray skildrade ett kompisgäng som utmanar sig själva och mansrollen när de anmäler sig till en internationell tävling i konstsim. Filmen visades för fem utsålda hus på Tribeca Film Festival i New York.

På Fladen Film producerar hon även Elisabet Gustafssons kortfilm I väntan på examinering (2010), om två unga personer som tvingas samarbeta för att klara någon slags examen. Ett drama om att vara annorlunda i ett konformistiskt samhälle.

Hamberger är även samproducent på den tysk/svenska tv-produktionen Nils Holgerssons underbara resa. En uppdaterad version av Selma Lagerlöfs odyssé genom svenska landskap och kända landmärken. Hon producerar även den nordiska samproduktionen Hokus Pokus Alfons Åberg (2013), om sjuårige Alfons drömmar om en egen hund och insikten om att magi kan ta sig olika uttryck.

Hamberger samarbetar sedan med Jane Magnusson och producerar hennes kortfilmsdebut som regissör, Cupcake (2014), med manus av Karolina Ramqvist. Nu för DFM Film AB. En kortfilm om tiden som är utmätt, om avsked och omöjlig kärlek. Mirja Turestedt och Livia Millhagen spelar de två unga kvinnorna som känt varandra i sex år och kommit varandra nära, men vilkas förflutna och diverse yttre omständigheter hindrar dem från att upprätthålla relationen. Filmen vann Short Grand Prix vid Warsaw Film Festival i Polen 2014, och utsågs till bästa film på Sleepwalkers — International Short Film Festival i Estland, samma år.

Som ansluten till Breidablick Film Produktion AB producerade Hamberger dokumentären Citizen Schein (2017) i regi av dokumentärveteranen Maud Nycander och med manus av Nycander, Jannike Åhlund och Kersti Grunditz Brennan. Ett porträtt av en udda intellektuell fågel i den svenska offentligheten och en mytologisk filmpolitisk visionär. En kulturman och playboy vars livshistoria från flyktingbarn till VD antog dramaturgin av en Hollywoodfilm, och vars eftermäle antog mystiska dimensioner. DN:s Wanda Bendjelloul skrev: ”Oavsett om man känner till Schein sedan tidigare eller inte är ”Citizen Schein” ett fantastiskt tidsdokument, en underhållande snabbkurs i svensk filmpolitik och en intressant dokumentär om en man vars livsresa får fiktionens mest osannolika framgångssagor att blekna i jämförelse.”

Sedan 2019 har Hamberger sin hemvist hos produktionsbolaget Art & Bob Film & Drama både som utvecklare, producent och exekutiv producent. Där har hon producerat Sara Kadefors kortfilm Pingis – ett skilsmässodrama i fem set (2020), där ett föräldrapar som är publik på dotterns pingistävling snart börjar utspela sin egen fight på läktaren. Inför sista setet är frågan vem som kommer att avgå med segern.

Hamberger återupptar sedan samarbetet med Jane Magnusson, och producerar hennes dokumentära kortfilm Svanmön från 2022. Filmen som visats på SVT undersöker vem kvinnan var som var så engagerad i Stockholms knölsvanar, skadade eller utsatta, att hon inhyste minst tolv av dem i sin lilla etta och dömdes för djurplågeri. Grannar, viltvårdare och hennes försvarsadvokat lägger pusslet.

Våren 2024 är Hamberger aktuell som utvecklingsproducent på SVT:s stora dramasatsning Smärtpunkten i regi av Sanna Lenken. Serien handlar om det omtalade projektet där dramatikern och regissören Lars Norén 1999, under Riksteaterns vingar, engagerade tre Tidaholmsfångar, varav två var nazister, i ett teaterprojekt (föreställningen 7:3) men tappade greppet. Om övertro på konstens helande kraft och att leka med elden. Manuset bygger på Elisabet Åsbrinks reportagebok från 2009 som beskrev skeendena bakom kulisserna och hur det hela mynnade ut i ett bankrån och morden på två poliser i Malexander där Tony Olsson, en av fångarna var inblandad.

Louise Lagerström (2024)

Basic info

Main profession: Producer
Born: 1968
Active: 2000-

Filmography

Producent:
Svanmön (2023)
Pingis – ett skilsmässodrama i fem set (2020)
Citizen Schein (2017)
Cupcake (2014)
I väntan på examinering (2010)
Allt flyter (2008)

Medproducent:
En fiende att dö för (2012)

Samproducent:
Hokus pokus Alfons Åberg (2013)
Kidnappet (2010)

Produktionsassistent:
Livet är en schlager (2000)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles