Martina Haag (SE)

Författare, manusförfattare, skådespelare, regissör och föreläsare. Född 1964 på Lidingö. Verksam inom film sedan 1996.

Martina Haag (född Uusma) växte upp i välbärgade Lidingö i Stockholm. Hon har ofta betonat att uppväxten i höghus, och inte som klasskompisarna i villa med tillgång till egen ponny, gav henne en viss underdogkänsla i kombination med revanschlystnad.

Siktet var tidigt inriktat på att bli skådespelare. Från debuten på Sagateatern vid sju års ålder gick hon vidare genom olika förberedande teaterkurser, som Scenstudion, Kulturama, Calle Flygares teaterskola, och ett år på Västerbottensteatern i Skellefteå. Hon ingick i fria grupper, spelade ”på dörren”, och hade en del filmroller. Som i Mikael Hylins Älskar, älskar inte (1995) och två filmer av Måns Herngren och Hannes Holm, Adam & Eva (1997) och Det blir aldrig som man tänkt sig (2000).

Hennes rätt skrala slutbetyg från skolan gjorde att hon var rätt osäker när hon vid trettionio års ålder fick en förfrågan om att skriva en gästkrönika för magasinet Cosmopolitan. Men krönikan blev början på en lysande skribentkarriär med vidare krönikor i bland annat Mama, Elle och Aftonbladet. 2004 utgavs hennes krönikesamling i debutboken Hemma hos Martina och hon utsågs till årets krönikör. Sedan dess har hon skrivit åtta böcker.

Hennes andra bok Underbar och älskad av alla (och på jobbet går det också jättebra) väckte intresset från filmbolag som ville köpa rättigheterna. Men Haag krävde att själv få huvudrollen om den skulle bli film. Och så blev det. Hannes Holm regisserade komedin Underbar och älskad av alla (2005). Och Haag kunde med sina erfarenheter på ett utmärkt sätt gestalta en frilansskådis som skarvar sitt CV med en liten lögn om att hon kan akrobatik för att få jobb.

2011 kom hennes roman Glada hälsningar från Missångerträsk! som även den blev film 2015 i regi av Lisa Siwe. Haag spelade själv huvudrollen som Stockholms-singeln Nadja vars biologiska klocka tickar och enda lösningen verkar vara adoption. Problemet är att hon måste vara gift. Ola Rapace gör rollen som den kärva renskötande norrbottningen som hon genom förvecklingar blir kär i.

Samma år blev Haag programledare för en serie för UR om mobbing: Det handlar om oss och Det handlar om dig, där man tog upp mobbingen ur alla upptänkliga aspekter. Samtidigt fortsätter hon att varva skådespelandet med skrivande och ger ut böcker om allt från familjelivet i Bromma, mat och träning till den smärtsamma romanen Det är något som inte stämmer från 2015. En berättelse baserad på självupplevt stoff om en kvinna som upptäcker sin mans otrohet och hennes strategi för att uthärda separationen. Boken kom ut året efter hennes egen skilsmässa, och blev utsedd till Årets bok under Bokmässan i Göteborg 2016.

2017 kom hennes bok Livet går så fort. Och så långsamt. En tillbakablickande roman om hur skoltiden och händelser i ungdomen för alltid formar vem man kommer att bli.

Vid Guldbaggegalan 2017 träffade Haag på komikern och skådespelaren William Spetz. De fann varandra och beslöt att skriva på en manusidé ihop. De pitchade idén för Felix Herngren som kom att regissera deras dramakomedi Dag för dag. Tapio Leopold skrev sedan manus efter Haag och Spetz berättelse. Filmen, med planerad premiär 2021, är en roadmovie genom Europa där tre personer från ett svenskt äldreboende styr kosan mot en självmordsklinik i Schweiz. Två av rollerna innehas av Haag och Spetz som flankeras av veteranerna Marianne Mörk, Thomas von Brömssen och Sven Wollter.

Martina Haag menar att man måste våga kasta sig ut i livet, att kunna ta risker även om man ibland får motgångar. Hon har liknat sig själv vid en haj: “Om jag inte simmar så sjunker jag.”

Att peppa och inspirera andra är något hon brinner för i sin roll som föreläsare och träningsledare. Hon har vunnit SVTs På spåret, varit Årets Föräldraförebild, Årets Mamma och Årets Antikexpert. Nu drömmer hon om att lära sig italienska och att få sitta och skriva i en liten lya med havsutsikt i Italien.

Louise Lagerström (2020)

 

Källor: DN dec 2015, GP jun 2019, Bathina-en podcast jan 2020.

Basic info

Main professions: Author, Screenwriter
Born: 1964
Active: 1996-

Filmography

Regi: 
Det är något som inte stämmer (2023)

Manus:
Det är något som inte stämmer (2023)
Jag älskar dig – en skilsmässokomedi (2016)
Glada hälsningar från Missångerträsk (2015)
Underbar och älskad av alla (2007)

Idé:
Dag för dag (2022)

Producent:
Det är något som inte stämmer (2023)

Roll:
Dag för dag (2022)
Jag älskar dig – en skilsmässokomedi (2016)
Glada hälsningar från Missångerträsk (2015)
Underbar och älskad av alla (2007)
Halva sanningen (2005)
Bollongexpeditionen (2003)
Tack (2002)
Känd från tv (2001)
Det blir aldrig som man tänkt sig (2000)
Naken (2000)
Adam & Eva (1997)
Selma & Johanna (1997)
Silvermannen (1996)
Älskar, älskar inte (1995)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

Published works

Livet går så fort. Och så långsamt (2017)
Det är något som inte stämmer (2015)
Heja, heja! (2012)
Glada hälsningar från Missångerträsk (2011)
Fånge i Hundpalatset (2010)
I en annan del av Bromma (2008)
Martina-koden (2006)
Underbar och älskad av alla (och på jobbet går det också jättebra) (2005)
Hemma hos Martina (2004)

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles