Yenni Lee (NO)

Regissør og manusforfatter fra Kongsvinger, født i 1985. Utdannet ved Akademin Valand i Gøteborg, og Film og TV-akademiet i Oslo.

Yenni Lee har laget flere prisvinnende kortfilmer, inkludert Luftballong og Eksplosjoner i Hjertet, som begge fikk positiv oppmerksomhet på flere filmfestivaler. Sistnevnte førte til at Lee fikk delta på det prestisjetunge Locarno Filmmakers Academy sammen med deltakerne fra Cannes – Résidence du Festival. Lees musikkvideo til musikeren Sandra Kolstads låt Run Away (Where Are We?) ble tatt med i programmet til filmfestivalen SXSW i Austin, Texas, en av verdens største musikk- og filmfestivaler, hvor den også ble nominert til beste musikkvideo.

Eksplosjoner i Hjertet ble blant annet tatt ut til Kortfilmfestivalen i Grimstad, og handler om tenåringsjenta Elide som har mistet tvillingsøsteren Elise i en ulykke, og som har vanskelig for å takle sorgen og savnet. Kortfilmen brukte en assosiativ visuell stil, virkelighet og fantasi sammensmeltet, som er en del av Lees audiovisuelle stil hun kaller for “mikro-poetisk psykose”.

I 2017 laget Lee kortfilmen bjørnedyr på hjemstedet Kongsvinger, der hun utforsket tilskuereffekten, ansvarsfraskrivelse og maktovergrep i ulike dimensjoner, og fikk premiere på filmfestivalen i Gøteborg. Skuespillerne var amatører – i all hovedsak ungdommer fra lokalområdet. bjørnedyr konkurrerte om å bli beste nordiske kortfilm på Nordisk Panorama i 2018.

Lee har deltatt ved flere pitche- og manusprogrammer, både med kortfilmer og også med en spillefilm hun har i utvikling. I 2018 ble hun plukket ut til å delta på et manusutviklingsprogram gjennom European Short Pitch med When bodies fall from the sky. Barbosa Film er co-produsent på filmen, der svenske Zentropa er hovedprodusent. Filmen handler om Jenny, som må hente hjem sin døde tvillingsøster fra Tokyo.

I 2018 fikk hun Statens Kunstnerstipend for nyetablerte kunstnere og tatt ut til NFI og Talent Norge sin nye og første utviklingsprogram UP for kvinnelige filmskapere.

For tiden utvikler hun flere spillefilmer bl. a BILLY+NILO 4-EVER, en kjærlighetsfilm om polyamori og autonomi, og Kollbris som handler om hennes foreldre som kom til Norge som vietnamesiske båtflyktninger.

Maria Fosheim Lund

Basic info

Main profession: Director
Born: 1985
Active: 2007-

Filmography

Regi:
Bjørnedyr (2017)
Eksplosjoner i hjertet (2016)
Bendik Baksaas : Baby (2014; musikkvideo)
Philco Fiction : Oh future (2013; musikkvideo
Sandra Kolstad : Run Away (Where Are We?) (2012; musikkvideo)
Luftballong (2011)
Senbazuru (2007)

Manus:
Bjørnedyr (2017)
Eksplosjoner i hjertet (2016)
Luftballong (2011)
Senbazuru (2007)

Produsent:
Bjørnedyr (2017)
Luftballong (2011)

Klipp:
Sandra Kolstad : Run Away (Where Are We?) (2012; musikkvideo)

Produksjonskoordinator:
Uskyld (2012)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles