Vibeke Idsøe (NO)

Regissør og manusforfatter. Født i 1965. Er utdannet i teatervitenskap i New York, har regissert flere spillefilmer.

Vibeke Idsøe utdannet seg i teatervitenskap ved Tisch School of the Arts på New York University, før hun begynte filmkarrieren som assistent på kortfilmproduksjoner. Hennes første jobb var på kortfilmen Herfra til Tøyen (1985) i regi av Kjersti Paulsen. Hun var klippeassistent på Pelle og Proffen-filmen Giftige løgner (1992).

Idsøe debuterte som langfilmregissør med Jakten på nyresteinen (1996), som er basert på hennes egen barnebok fra 1994. Filmen handler om Simon som krymper seg selv til han blir liten nok til å reise inn i kroppen på bestefar for å fjerne en nyrestein. Jakten på nyresteinen ble godt mottatt av filmanmelderne, og ble den niende mest besøkte filmen på norske kinoer i 1996. Idsøe vant blant annet Amandakomitéens debutantpris og prisen for beste film ved Barnefilmfestivalen i Chicago.

Idsøe var medforfatter på manuset til animasjonsfilmen Solan, Ludvig og Gurin med reverompa (1998), en eventyrkomedie og familiefilm regissert av John M. Jacobsen og Nille Tystad. Filmen bygger løselig på Kjell Aukrusts bok Gurin med reverompa (1991) og regnes som Norges første helaftens tegnefilm. Idsøe skrev også en bok om hvordan filmen ble til. Solan, Ludvig og Gurin med reverompa ble en stor publikumssuksess, med over 700 000 solgte billetter da den gikk på norske kinoer.

Idsøe regisserte tegnefilmen Karlsson på taket (2001), etter eget manus basert på Astrid Lindgrens fortelling og med et mål om å bevare det særegne ved Astrid Lindgrens univers. Filmen ble lansert i både norskspråklig og svenskspråklig versjon.

Idsøe var medforfatter på manuset til Asfaltenglene (2010), en spenningsfilm for barn som ble regissert av Lars Berg.

Spillefilmen 37 ½ (2005) er en komedie etter eget manus. Filmen har Helen Vikstvedt i hovedrollen som den 40 år gamle Selma, som lurer på om hun har oppnådd hva hun ville med livet.

Løvekvinnen (2016), også etter eget manus, er basert på romanen av samme navn av Erik Fosnes Hansen. Filmen forteller om hvordan et barns annerledeshet kan føre til isolasjon og om veien ut av ensomheten. Løvekvinnen var en samproduksjon mellom Norge, Tyskland, Sverige og Danmark med Filmkameratene AS som hovedprodusent. Løvekvinnen oppnådde relativt beskjedne resultater på norske kinoer, men ble solgt til over 40 land og nominert til tre Amandapriser.

Ida Madsen Hestman

Basic info

Main profession: Director
Born: 1965
Active: 1996-

Filmography

Regi:
Løvekvinnen (2016)
37 ½  (2005)
Karlsson på taket (2002)
Jakten på nyresteinen (1996)

Manus:
Løvekvinnen (2016)
Asfaltenglene (2010)
37 ½  (2005)
Karlsson på taket (2002)
Solan, Ludvig og Gurin med reverompa (1998)
Jakten på nyresteinen (1996)

Published works

Solan, Ludvig og Gurin med reverompa – boken om filmen, sakprosa, Cappelen 1998
Jakten på nyresteinen, barnebok, Cappelen 1994

Awards

Amandakomitéens debutantpris 1997 for Jakten på nyresteinen
Førstepris ved Barnefilmfestivalen i Chicago 1997 for Jakten på nyresteinen
Grand Prix i sølv ved Fantafestivalen i Roma 1997 for Jakten på nyresteinen
Beste spesialeffekter ved Fantafestivalen i Roma 1997 for Jakten på nyresteinen
Dragon Award for beste nordiske film ved Filmfestivalen i Göteborg 1997 for Jakten på nyresteinen
Beste film ved Fantastisk film-uken i Málaga 1997 for Jakten på nyresteinen
Beste regi ved Fantastisk film-uken i Málaga 1997 for Jakten på nyresteinen
Beste spesialeffekter ved ved Fantastisk film-uken i Málaga 1997 for Jakten på nyresteinen

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles