Sara Svärdsén är frilansande filmfotograf och regissör från Sunne som sedan 2010 driver det egna bolaget Filosofilm med bas i Malmö. Som tjugoåring gick hon en påbyggnadskurs i manusskrivande på Broby grafiska i Sunne. Därpå följde två års filmarbetarutbildning vid Fridhems Folkhögskola i Svalöv, där hon jobbade som B-fotograf på kortfilmen Private Calls.
Sitt slutprojekt på skolan, Vi bor faktiskt här, producerade hon, skrev manus till, samt regisserade tillsammans med Ann Lundberg. Sara svarade även för foto och klippning. Kortfilmen om vuxna som inte klarar att vara vuxna, och barn som tvingas bli det i en värld där vi lever nära men alienerade, tävlade om Startsladden på Göteborgs filmfestival 2010. Den visades även på Directors Lounge i Berlin och Nordisk Panorama.
Mellan 2009 och 2013 studerade Svärdsén på det konstnärliga magisterprogrammet i film vid Akademin Valand – med inriktning mot filmiska processer, digitalt filmfotografi och praktisk filmproduktion. Under den här tiden är hon fotograf på kortfilmerna Håll om mig (2009) och A Safe Place for the Wild (2010).
Parallellt med utbildningen startade hon sitt bolag där hon tar sig an uppdrag inom fiktion, konst, video, utbildning, barn-tv och informationsfilm. Hon ser fotot som en bärande del av berättandet, samtidigt som hon dras till karaktärsdrivna historier och engagerar sig djupt i skådespeleriet. Hon kryper så nära med sin kamera att hon av kollegor kallats ”den tredje skådespelaren”.
Sara har även arbetat med ett projekt där regissörer övar på att använda en mer dokumentär metod för skådespelarregin i fiktionsberättande – detta för att ge större autenticitet och närvaro. I Fanni Metelius kortfilm Banga inte från 2011, om några 15-åriga tjejer i Göteborg som under sommarlovets sista dagar dricker häxblandning, snackar killar och brottas med hierarkier, bidrar Svärdsén med att fånga just detta. En naturlig ljussättning är även det en avgörande del i Saras formspråk.
Hon gör två kortfilmer med regissören Joséphine Adams som hon träffat på Fridhems folkhögskola. One Night, om två människors första natt tillsammans, som visas vid Göteborgs filmfestival 2012. Och Om jag vore, om en tjej med självsvält som tvingas genomgå en nödvändig läkningsprocess under övervakande av sin mor. Filmen deltog i festivalen året därpå.
Svärdsén är med och co-fotograferar värmlandsbaserade Sara Broos kortfilm Hemland. Ett musikaliskt porträtt om en syrisk ung kvinna som genom norska bandet A-has låt Hunting High and Low länkar tankar på det gamla hemlandet med sitt nya. Nästa film blir tillsammans med Valand-kamraten och Plattforms-anslutne regissören Mikael Bundsen. Tillsammans gör de Det bor inga bögar i Bollebygd, om två unga män som har ett gemensamt förflutet, träffas av en slump och eventuella försuttna chanser, som visades på den 34:e Uppsala Internationella Kortfilmfestival, 2015 och sedan på tv.
Där har vi också kunnat se dokumentären Loving Lorna från 2017. Där är Svärdsén en av fotograferna som följer Lorna i Dublin och hennes familj som är en del av den speciella hästkulturen i Ballymun. Fantastiska bilder av hästarna blir som en anomali bland de slitna husfasaderna. Valand-nyutexaminerade Jo Widerberg stod för allt (utom foto) från produktion och manus, till regi och klippning på sin Jag får väl försöka igen då, som visades vid Göteborgs filmfestival 2017 – fotot var signerat Svärdsén.
Vid 2018 år filmfestival i Göteborg stod Svärdsén för fotot till inte mindre än tre filmer. I den norsk/svenska produktionen Water Bears av Yenni Lee, där ett våldsamt mobilklipp leder till intrikata diskussioner om mobbing, makt och maktlöshet. Närgånget och hudnära i Jimi Vall Petersons Sova över. Som handlar om två tjugoåriga killar vars vänskap möjligen tar nya vägar en kväll när de ska sova i samma säng. Med sitt HBTQ-tema har den rönt framgång på bland annat Mumbai International Queer Film Festival, Toronto LGBT Film Festival och Provincetown International Film Festival. Den är också uttagen till Iris Prize Festival i oktober 2018.
Det tredje verket vid festivalen i Göteborg var långfilmen Kärlek & vilja av regissören tillika värmlänningen Marcus Carlsson. Filmen skildrar två unga kvinnor som kommer att bo varsin period i samma lägenhet. Likheter och olikheter kring självbilder och relationer fångas intimt av Sara Svärdséns foto och filmen får premiär hösten 2018.
Louise Lagerström (2018)
Källa: Filosofilm
Basic info
Main profession: Cinematographer
Born: 1983
Active: 2009-
Filmography
Foto:
Kärlek & vilja (2018)
Sova över (2018)
Water Bears (2018)
Jag får väl försöka igen då (2017)
Loving Lorna (2017)
Det bor inga bögar i Bollebygd (2015)
Hemland (2015)
Om jag vore (2013)
One Night (2012)
Banga inte (2011)
A Safe Place for the Wild (2010)
Vi bor faktiskt här (2010)
Håll om mig (2009)
B-foto:
Private Calls (2008)
Regi:
Vi bor faktiskt här (2010)
Manus:
Vi bor faktiskt här (2010)
Producent:
Vi bor faktiskt här (2010)
Klippning:
Vi bor faktiskt här (2010)
Digital ljussättning:
Banga inte (2011)
Praktikant:
Call Girl (2012)
Övrig medarbetare:
John Hron (2016)
A Safe Place for the Wild (2010)
Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)