Sara Sjöö (SE)

Svensk producent, manusförfattare, linjeproducent, produktionsledare och filmpedagog. Född 1969.

Sara Sjöö har arbetat i filmbranschen sedan tidigt 00-tal. Hon har studerat film på Skurups folkhögskola, manusskrivande hos Manuspiloterna och tagit en examen i barnfilm på Stockholms dramatiska högskola. Inledningsvis provade hon på olika discipliner inom filmskrået. År 2000 producerade hon kortfilmen Under tiden i regi av Niklas Ohlson – om det tysta påtvingade umgänget i en vänthall på en tågstation. Där blickar och kroppsspråk säger mer än tusen ord. Samma år var hon också inspelningsassistent på Jönssonligan spelar högt. Den åttonde och sista i den långa serien om gänget. Opera, förskingrade EU-bidrag och kassaskåp var några av ingredienserna.

2001 är hon produktionsassistent på Fredrik Lindströms komedi Känd från TV, som tar upp kändisskap och frågan om kärnfamiljens vara eller icke vara. Samma år är Sjöö inspelningsledare på Music for One Apartment and Six Drummers. Johannes Stjärne Nilssons och Ola Simonssons svängiga konsert för sex slagverkare och en liten lägenhet i fyra satser, där det spelas på hushållsmaskiner, toaborstar och dammsugarslang.

Sjöö är både produktionsledare och inspelningsledare på Peter Schildts långfilmsdebut (efter Christina Herrströms manus) Suxxess (2002), om omstruktureringar och nyfrälst corporate bull shit-anda på ett stort dataföretag. Både Göran Ragnerstam och Lennart Jähkel guldbaggenominerades för bästa manliga biroll, och det blev Ragnerstam som kammade hem baggen 2003.

Sjöö arbetar även som rollsättare på Figge Heurlins kortfilm Slaget (2002) och som statistansvarig på Colin Nutleys filmatisering av Liza Marklunds roman Paradiset (2003) om journalisten Annika Bengtzons luskande i jugoslavisk maffia och dess kopplingar till en stiftelse för utsatta kvinnor.

Sedan 2009 har Sjöö varvat frilansuppdrag med produktioner och samproduktioner i egna bolaget Saperi Film, där hennes huvudsakliga ambition har varit att producera kvalitetsfilm för barn och unga. Hon har sagt att sina egna starkaste filmupplevelser hade hon som barn.

Hon samarbetar igen med Herrström/Schildt och samproducerar med Peter Possne Tusen gånger starkare (2010) där hon även är produktionsledare. Ungdomsfilmen handlar om självsäkra Saga som kommer ny till klassen, vågar ta plats och därmed förändra dynamiken mellan tjejer och killar för alltid.

Sjö är produktionsledare på Lena Koppels Hur många lingon finns det i världen? (2011), om Alex som börjar arbeta med unga med funktionsvariationer och upptäcker deras talang. Filmen är baserad på gänget bakom Glada Hudik-teatern och deras vilja att utvecklas kreativt i stället för att tvingas lära sig onödiga saker som att knyta skor.

När Pija Lindenbaums bok Siv sover vilse blir film är Sjöö både samproducent och linjeproducent. Filmen med samma namn regisserades av Catti Edfelt och Lena Hanno Clyne, och skildrade Siv som sover borta för första gången – den lite läskiga känslan och längtan efter pappa. Filmens visuella effekter, bland annat två pratglada grävlingar skapade av Henrik Klein och Petter Lindblad, guldbaggenominerades 2016.

När nästa bok av Lindenbaum skulle bli film var Sjöö med i manusskrivandet såväl som producent. Familjefilmen Lill-Zlatan och Morbror Raring (2022) handlar om 8-åriga Ella som ser fram emot en drömvecka med sin favoritmorbror och bästa vän Tommy. Men plötsligt står en främmande man i hallen. Det är Steve, Tommys nya pojkvän.

”Svartsjuka är något de allra flesta oavsett ålder drabbas av någon gång i livet. Historien har både allvar och humor, med många komiska och känslosamma situationer,” har Sjöö sagt i en intervju i tidningen Mitt i. Filmen erhöll BFF Audience Award på Barnefilmsfestivalen i Kristiansand, Norge och The Film Critics’ Jury Prize på KIKIfe, (Children’s Film Festival in Schwäbisch Gmünd), 2023.

Sjöö har även producerat Jessica Lauréns animerade Skitväder från 2023. En klimat-kortis om ett renoveringsraseri som fortgår medan ett aldrig sinande regn fyller källaren med vatten och hindrar en vitvaruleverans att komma fram. Allt medan medelklassfamiljen sticker huvudet i sanden. Filmen visades på Göteborgs filmfestival samma år.

Louise Lagerström (2023)

Basic info

Main professions: Producer, Production Manager
Born: 1969
Active: 2000-

Filmography

Manus:
Lill-Zlatan och morbror Raring (2022)

Producent:
Skitväder (2023)
Lill-Zlatan och morbror Raring (2022)
Vulkan (2017)
Under tiden (2000)

Produktionsledare:
Hur många lingon finns det i världen (2011)
Tusen gånger starkare (2010)
Suxxess (2002)

Line Producer:
Siv sover vilse (2016)

Samproducent:
Siv sover vilse (2016)
Tusen gånger starkare (2010)

Inspelningsledare:
Suxxess (2002)
Music for One Apartment and Six Drummers (2001)

Produktionsassistent:
Paradiset (2003)
Känd från tv (2001)

Inspelningsassistent:
Jönssonligan spelar högt (2000)

Rollsättare:
Vägen hem: En film om synden, skulden och skotten i Knutby (2009)
Slaget (2002)

Statistansvarig:
Paradiset (2003)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles