Lena Hanno Clyne (SE)

Teater- och filmregissör, manusförfattare, producent. Född 1957 i Malmberget, Lappland. Magisterkurs i Barnfilm, StDH 2012, Stockholm.

Det vardagligt familjära ligger ständigt i närheten av det surrealistiskt skruvade i Lena Hanno Clynes konstnärskap.

Hon föddes i Malmberget, Lappland, år 1957 och har en bakgrund som teater- och filmregissör, manusförfattare, producent och klippare.

1992 inledde hon sin filmbana med Manskören – ett svartvitt, 16 minuter långt hyreshusdrama som tar sin början i en stulen tvättid. Lena Hanno Clyne skrev manus, regisserade, producerade och klippte tillsammans med Anne-Marie Söhrman.

Under många år var dock scenkonsten hennes huvudsakliga syssla, men efter att ha satt upp vad hon själv beskrivit som ”den ultimata föreställningen” (Då bleknar bruden, en gymnasiepjäs för Riksteatern) valde Hanno Clyne att ägna sig helt åt film.

Långfilmen Falla Vackert från 2004 rör sig kring sextonåriga Ninni (Leyla Belle Drake) som aldrig vill bli som sin mamma. Det är midsommarafton och Ninnis familj är i kris när den charmanta Ramon från Colombia gör entré och skakar om familjedynamiken i grunden.

”Barnets upplevda ansvar för sina föräldrar är filmens centrala tema” menade Svenska Dagbladets recensent Malena Jansson. ”Här skildras en mor-dotter-relation så sprängfylld av spänningar att det emellanåt smärtar att se, oavsett med vem identifikationen sker.”

2012 studerade Hanno Clyne en magisterkurs i Barnfilm på StDH, numera Stockholms Konstnärliga Högskola. Ett par år senare kom långfilmen Siv sover vilse, vars förlaga är en bilderbok av Pija Lindenbaum. Filmen var en samproduktion mellan Sverige och Nederländerna och spelades in i Luleå. Lena Hanno Clyne och Catti Edfeldt regisserade. Hanno Clyne skrev även manus till filmen, baserat på Lindenbaums bok.

Siv sover vilse skildrar en kulturkrock som ett gastkramande äventyr när Siv bjuds in till övernattning hos den nyinflyttade klasskamraten Cerisia. I de oräkneliga rummen i Cerisias familjs hem gäller regelverk som är helt nya för Siv, och snart börjar Cerisia visa sidor som Siv inte tidigare sett.

I en intervju publicerad i Swedish Film 1/2016 berättar Lena Hanno Clyne att målet i arbetet med Siv sover vilse var ”en fullfjädrad barnfilm med allt från lust och lek till svårigheter och rädslor för det okända”:

– Det är en viktig fråga i vår tid, med flyktingkriser och växande rasism. Det är inte lätt att möta det nya men det kan bli väldigt givande om man vågar gå igenom processen. Och det gör ju Siv, hon stannar och växer.

Kritikern Nina Asarnoj från SR:s Kulturnytt beskrev Siv sover vilse som ”magiskt bra”:

”Catti Edfeldt och Lena Hanno Clyne sätter an tonen från första bilden med ett drakgrönskimrande norrsken (…) ’Siv sover vilse’ är både lojal med boken och samtidigt ett självständigt filmiskt verk.”

Ida Säll (2023)

Basic info

Main profession: Director
Born: 1957
Active: 1992-

Filmography

Regi:
Siv sover vilse (2016)
Susanne blir singel (2006)
Falla vackert (2004)
This Is Not a Film (2002)
Istider (1996)
Manskören (1992)

Manus:
Siv sover vilse (2016)
Falla vackert (2004)
Misa mi (2003)
This Is Not a Film (2002)
Istider (1996)
Manskören (1992)

Manusredaktör:
Till drömmarnas land (2019)

Producent:
Siv sover vilse (2016)
Min skäggiga mamma (2003)
Satungen (2002)
This Is Not a Film (2002)
To Be Continued (1999)
Manskören (1992)

Klippning:
This Is Not a Film (2002)
Istider (1996)
Manskören (1992)

Övrig medarbetare:
Förortsungar (2006)
Misa mi (2003)

Rättsinnehavare:
Förortsungar (2006)

Tack till:
Halva sanningen (2005)
Fan ta dom (2003)
Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

Awards

2006: Camerio bästa manus/ best scenario vid Le Carrousel international du film de Rimouski, Kanada för Falla vackert.

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles