Lisa Marie Gamlem (NO)

Regissør. Født i 1975. Har bakgrunn som programleder i NRK TV, og har regissert TV-serier, kortfilm og spillefilm.

Lisa Marie Gamlem var med i ungdomsprogrammet U på NRK. Hun uteksaminerte fra regilinjen ved Den norske filmskolen i 2004 med eksamensfilmen Muhammed. Filmens handling foregår på et ungdomshjem.

Kortfilmen Bennys gym (2007), hvor hun hadde regi og manus og fortalte om mobbing, fikk internasjonal oppmerksomhet og vant prisen for beste kortfilm ved den ukrainske filmfestivalen Molodist.

Ping-Pong (2008), en mini-tv-serie for barn, handler om adoptivbarnet Catia og hennes leting etter egen identitet. Catias store lidenskap er bordtennis. Den ble nominert til en internasjonal Emmy-pris. Etter Ping-Pong har Gamlem vært innom to andre tv-serier som episoderegissør, nemlig Hvaler i 2010 og den populære Lilyhammer i 2012.

For Kjøttsår (2011), et portrett av en ung gutt, ble hun nominert til Gullpalmen i Cannes for beste kortfilm. Samme film fikk hederlig omtale av Dramatikerforbundets jury ved Den norske kortfilmfestivalen i Grimstad, og ble vist på en rekke internasjonale festivaler i tillegg til her hjemme. Clermont-Ferrand, Big Sur i California, Love & Anarchy i Helsinki og Nordiske filmdager i Lübeck var alle blant dem som hadde Kjøttsår på programmet.

Alle barn er laget av ild (2013), etter en novelle av Nicolai Houm, ble også godt mottatt.

Gamlem har regissert to spillefilmer. Begge er basert på folkekjære fortellinger og begge ble kinosuksesser. Mormor og de åtte ungene (2013) er basert på Anne-Cath Vestlys barnebok fra 1958. Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama (2014) er en filmversjon av Terje Formoes barneteatersuksess, opprinnelig fra Kristiansand Dyrepark. Sistnevnte hadde et budsjett på nesten 50 millioner kroner, og solgte nesten hundre tusen billetter første helg på kino.

Gamlem har sittet i Styret for Norsk Filminstitutt og vært aktiv i debatter om likestilling og lik representasjon innenfor filmproduksjonen. Til organisasjonen Norske Filmregissører uttalte hun: «Det er overhodet ingen kvalitativ forskjell på kvinner og menn som tar filmutdannelse i Norge. (…) Den eneste forklaringen jeg kan komme opp med er at mange har fått barn etter filmskolen, men det gjelder jo både menn og kvinner. Det handler vel heller om manglende tillit i filmbransjen til at en kvinne kan beherske faget like godt som menn».

Helene Aalborg

Basic info

Main profession: Director
Born: 1975
Active: 2004-

Filmography

Regi:
Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama (2014)
Mormor og de åtte ungene (2013)
Alle barn er laget av ild (2013)
Lilyhammer (2012; TV-serie, 2 episoder)
Kjøttsår (2011)
Hvaler (2010; TV-serie, 3 episoder)
Ping-Pong (2008; mini-TV-serie, 3 episoder)
Bennys Gym (2007)
Muhammed (2004; eksamensfilm)

Manus:
Rot (2017; TV-serie, medskaper) Bennys gym (2007)

Medvirkning:
Kaptein Sabeltann – filmen om filmen (2014)
U – Trippel (1996; TV-dokumentar)
U (1995; TV-serie)

Awards

Hederlig omtale fra Dramatikerforbundet ved Kortfilmfestivalen i Grimstad 2011 for Kjøttsår
Beste kortfilm ved Molodist-festivalen i Kiev 2007 for Bennys Gym

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles