Saga Gärde (SE)

Skådespelare, regissör, manusförfattare, mm. Född 1979 i Råsunda, Solna.

Saga Gärde är född i Stockholm, men bor sedan några år tillbaka i Malmö. Hon gick Adolf Fredriks musikskola i grundskolan och sedan gymnasiets teaterlinje på Södra latin i Stockholm. Hon debuterade som skådespelare i SVT:s ungdomsserie Spung, men är även utbildad dokumentärfilmare.

Spung berörde människor genom hög igenkänning, starka människoöden och musikval. Den gjordes ett år i total tonårsångest, jag tror inte att någon av oss mådde så bra under inspelningen, även om vi trivdes bra ihop. Få 20-åringar har självinsikt, man kör på, kommenterar Saga serien många år senare.

Före skådespelardebuten jobbade Saga Gärde med fria teatergrupper som Plaza och Göteborgs stadsteater/Backa Teater. Efter Spung blev det roller i filmer som Du & jag och Fjorton suger.

Som regissör och manuförfattare står Saga Gärde bakom filmerna Babysister (2009), Lisas känsla (2013) och Ni ska se att jag har rätt (2016). I den sistnämnda får vi möta en fackligt engagerad busschaufför som sörjer över att fackförbunden tappar medlemmar och inför sina passagerare håller engagerade brandtal om vikten av att organisera sig.

Efter att filmen hade premiär på Göteborgs filmfestival turnerade Saga Gärde med filmen i Sverige.

– En av anledningarna till att jag ville göra filmen var att många unga på arbetsmarknaden inte förstår vad som står på spel. De har en föreställning om att saker löser sig själva och tänker inte på att fackliga företrädare förhandlar varje dag för att t ex busschaufförer ska kunna hinna kissa på sin rast. Den äldre generationen tar inte välfärden för given på samma sätt, för de har varit med och byggt upp den. Nu ser de den rustas ner igen.

Saga Gärde beskriver filmen som en sammanfattning av vad som hände under åren med Alliansen.

– Frågan är om vi vill se oss själva som superindivider eller som ett kollektiv med gemensamma intressen. Det känns som om folk är trötta på idén om det superindividualistiska samhället.

I nya Wild Dogs – a herstory of the music producer, en musikdokumentär i regi av Elin Lilleman Eriksson och Saga Gärde, handlar det – som titeln anger – om kvinnliga musikproducenter – och hur en blir en. En film med fokus på att berätta om hur en skapar trygga rum för kvinnor och transpersoner i musikbranschen. I en musikindustri styrd av män kämpar plattformar som Popkollo och Upfront producer network för att tjejer och transpersoner ska kunna skapa fritt som producenter, på egna villkor. Både etablerade och nya producenter, bland dem Robyn, Jenny Wilson, Beatrice Eli, VAZ, Selen Özan, Caty Testad, Barbara Chamoun och Ayesha Quraishi, ger sin syn på saken.

Wild Dogs vill göra upp med myten om den manliga producenten och visa på en musikbransch i förändring. Filmen ramas in av Beata Bouchts illustrationer, animerade av Karin Drake.

Som skådespelare har Saga Gärde haft ett 30-tal roller, för den större publiken kanske mest känd som en av reseledarna i tv-serien Playa del sol (2007).

Hon har också regisserat olika genreöverskridande föreställningar – som t ex ett framförande på Drottningholms slottsteater – Alla ska dö men jag ska dö först – där Anna Järvinen tolkade Marie Antoinette, med ett libretto av Iris Smeds. Eller drömspelet Happy Sally, en performance baserad på Sara Stridsbergs bok.

(2018 – citat från ETC, Folkets Bio, Elle)

Basic info

Main profession: Director
Born: 1979
Active: 2003-

Filmography

Regi:
Wild Dogs (tillsammans med Elin Lilleman Eriksson, 2018)
Ni ska se att jag har rätt (2016)
Lisas känsla (2013)
Babysister (2009)
Manus:
Wild Dogs (tillsammans med Elin Lilleman Eriksson, 2018)
Ni ska se att jag har rätt (2016)
Lisas känsla (2013)
Babysister (2009)
Producent:
Wild Dogs (tillsammans med Elin Lilleman Eriksson, 2018)
Ni ska se att jag har rätt (2016)
Jag är konstnär (2011)
Klippning:
Lisas känsla (2013)
Babysister (2009)
Roll:
Rum 213 (2017)
Väg 13 (2017)
Arne Dahl – Mörkertal (2015)
Drottning Kristina – den vilda drottningen (2015)
Nånting måste gå sönder (2014)
Flimmer (2012)
Odjuret (2012)
Pojktanten (2012)
Sakrament (2011)
Änglavakt (2010)
Balladen om Beatrice (2009)
Because the Night (2009)
Original (2009)
Dildon – en skakande historia (2008)
Istället för abrakadabra (2008)
Bad Dreams (2006)
Det ordet finns inte (2006)
Du & jag (2006)
Hombres (2006)
Wallander: blodsband (2006)
Fjorton suger (2004)
Flamingo (2003)
Inspelningsledare:
Pojktanten (2012)
Rollsättare:
Återträffen (2013)
Astrid (2012)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles