Petra Cabbe (SE)

Maskör. Född 1963 i Gränna. Verksam sedan 1996. Guldbaggebelönad för Bästa mask/smink 2018 för Solsidan.

Petra Cabbe är född 1963 i Gränna. Hon arbetade bland annat som hudterapeut innan hon i början av 1990-talet gick utbildningar i hår och frisering i London, och mask och smink i Los Angeles. ”Utomlands brukar man antingen göra mask eller hår, men i Sverige är det vanligt att man gör både ock.”

Sedan 1996 har Petra Cabbe arbetat heltid som maskör. Hon har gjort tv-serier som Sikta mot stjärnorna och Småstjärnorna, och 2004 gjorde hon sin första långfilm, Rånarna i regi av Peter Lindmark. ”För mig är arbetet detsamma oavsett om det är långfilm eller tv, den stora skillnaden ligger i hur länge man spelar in.”

Det Petra Cabbe gillar mest med sitt jobb som maskör är att skapa karaktärer i samarbete med kostymör och regissör. ”Man läser manus och får en uppfattning om rollerna. Det är framför allt kostymören jag arbetar ihop med, det är olika med regissörerna.”

Petra Cabbe har arbetat med alla säsonger av Solsidan som började sändas på TV4 2010, inklusive långfilmen från 2017. Att arbeta så länge med samma karaktärer handlar det lika mycket om att behålla deras egenskaper som att låta dem utvecklas. ”Mickan skulle till exempel aldrig ha ett diadem. Och Freddie skulle aldrig köpa en begagnad grill.”

2018 fick Petra Cabbe en Guldbagge för bästa mask/smink i långfilmen Solsidan. ”Det gäller att vara noggrann och inte slarva. Då blir helheten bra. Många tror att Josephine Bornebusch och Mia Skäringer ser ut som de gör i tv-serien och i långfilmen. Men Mia har tatueringar som går ner mot handen och som måste sminkas bort. Många vet inte att hon har dem. Det är mycket jobb som inte syns. Det är finessen också.”

Lena Jordebo (2018)

Basic info

Main profession: Makeup Designer
Born: 1963
Active: 1996-

Filmography

Maskör:
Solsidan (2017)
I nöd eller lust (2015)
Pussyfooting (2009)
Gangster (2007)
Skuggvärld (2005)
Rånarna (2004)
Smink: 
Exit (2006)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

Awards

Guldbagge 2018 Bästa mask/smink Solsidan

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles