Monica Rolfner (SE)

Manusförfattare, dramaturg. Född 1958, verksam sedan 1999.

Monica Rolfner är manusförfattare men är även verksam som dramaturg, lektör och föreläsare. Hon är framförallt känd för sin stora genombrottsfilm, julkomedin Tomten är far till alla barnen från 1999, vilken beskrivs som en svensk kultklassiker. Det var hennes långfilmsdebut, i regi av Kjell Sundvall. Manuset har filmatiserats i Tyskland, Meine Schöne Bescherung (2007), och i Frankrike, Divin Enfant (2014). I filmen har hon en liten roll, så kallad “cameo”, som “damen på bussen”. Inspiration fann Monica Rolfner i sin egen vänskapskrets, där flera under en tid skaffade barn med olika partners. Processen har hon beskrivit som i välstämd symbios med regissören och producenten, men också mellan karaktärerna i relation till skådespelarensemblen, rollen som tonårsdottern skrev exempelvis specifikt för Alexandra Dahlström.

Först 2015 följdes Rolfners filmdebut upp med nästa långfilm. Också denna gång bestod teamet av reigssören Kjell Sundvall och producenten Börje Hansson, som producerade Tomten är far till alla barnen 15 år tidigare. Under tiden däremellan fortsatte Rolfner skriva manus efter beställningar, men inga av dem gick vidare till att filmatiseras. Rolfner menar att det vid hennes inträde i branschen men även fram till idag råder en typ av hemlighetsmakeri och tystnadskultur i den svenska filmbranschen kring manusförfattande, vilket gör det svårt för nya manusförfattare att ta sig in på arenan men även för etablerade författare att nå ut med sina verk.

Väl 2015 hade sommar- och bröllopskomedin I nöd eller lust premiär, där Rolfner stod för både idé och originalmanus som hon börjat arbeta på redan 2009. Sundvall återvände till att samarbeta med Monica Rolfner på grund av hennes känsla för och typ av komik, som han beskrivit som väldigt rolig men också väldigt hemsk i att den gärna rör sig kring tunga problem, med mycket utrymme för publiken att sympatisera och lida med filmernas karaktärer.

Freya Kilander (2017)

 

 

 

Basic info

Main profession: Screenwriter
Born: 1958
Active: 1999-

Filmography

Manus:
I nöd eller lust (2015)
Tomten är far till alla barnen (1999)
Idé:
I nöd eller lust (2015)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles