Mona Friis Bertheussen (NO)

Regissør og produsent. Født i 1975. Kjent for flere prisvinnende dokumentarfilmer.

Mona Friis Bertheussen er oppvokst i Asker. Hun studerte til cand.mag i fransk og sosiologi ved Universitetet i Oslo og journalistikk 1997-98 ved American University i Washington, DC. Hun fortsatte journalistikkutdannelsen ved Høgskolen i Oslo og Akershus fram til 2000.

Bertheussen jobbet som journalist i NRK og TV2 før hun begynte å lage dokumentarfilmer. I 2003 opprettet hun produksjonsselskapet Moment Film, som hun eier og driver.

For dokumentaren Velkommen til Norge (2008) fikk hun Kultur- og kirkedepartementets menneskerettighetspris. Her følger hun familien Okoko som reiser fra en flyktningleir i Kongo til Stjørdal.

Opptakene til Velkommen til Norge (2008) er gjort over flere år, og denne langsiktigheten går igjen i flere av Bertheussens filmer, blant annet i dokumentaren Tvillingsøstrene. Tvillingsøstrene ble vist på TV2 i 2013. Filmen handler om to eneggede tvillinger fra Kina som adskilles ved fødselen og adopteres til hver sin familie, i henholdsvis Sacramento i California og Fresvik i Sogn og Fjordane. I filmen gjenforenes de. Opptakene ble gjort over en fire år.

Tvillingsøstrene ble vist i hovedprogrammet på Dokumentarfilmfestivalen i Amsterdam (IDFA) og ved Filmfestivalen i Göteborg. På begge festivalene fikk den publikumsprisen. Filmen vant Golden Nymph Awards ved Festival de télévision i Monte-Carlo og ble solgt til fjernsynskanaler i en rekke land, deriblant USA, Japan, Sør-Korea, Canada og Brasil.

I 2018 ble hun en av tolv filmskaperne som ble en del av UP, et utviklingsprogram for kvinnelige filmskapere for å bedre kjønnsbalansen innen norsk film, i regi av Talent Norge og Norsk filminstitutt.

Martin Parker

Basic info

Main profession: Director
Born: 1975
Active: 2002-

Filmography

Regi:
Tvillingsøstrene (2012)
Det vakreste på kvinnen (2011)
Mirakelet i Markebygda (2009)
Velkommen til Norge (2008)
Mette-Marit, vår tids Askepott (2006)
AS Norge (2005)
Søstrene (2003)
Tampa (2002)

Awards

Publikumsprisen for Best Feature Film i Göteborg 2014 for Tvillingsøstrene
Audience Award ved International Documentary Film Festival i Amsterdam 2013 for Tvillingsøstrene
Kultur- og kirkedepartementets menneskerettspris 2008 for Velkommen til Norge

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles