Maryam Ebrahimi (SE)

Regissör, dokumentärfilmare. Född 1976, verksam sedan 2011. Studerat vid Art University of Tehran, och vid Konstfack i Stockholm.

Dokumentärfilmaren och producenten Maryam Ebrahimi föddes och växte upp i Teheran i Iran. 2004 flyttade hon till Sverige, idag är hon verksam i Stockholm. 2012 tog hon sin masterexamen i ”Art in the public realm” vid Konstfack, som inspiration och favoritkonstnär nämner hon Marina Abramovich. Utbildningen kom att bli hennes väg till dokumentärfilmen.

Året före examen kom debutfilmen I was worth 50 sheep som utnämndes till bästa dokumentär på Asian Pacific Screen Awards 2011. Den handlar om kvinnor som flyr våld i relationer, om de få som lyckas få skyddat boende – och de som inte lyckas få den hjälpen. Officiellt står Maryam Ebrahimi som filmens producent och var som sådan mycket delaktig i filmens hela process (ofta omnämns hon också som medregissör).

Filmen är den första hon gör tillsammans med sin dåvarande man Nima Sarvestani. De båda har stått för flera internationellt prisbelönade dokumentärer, huvudsakligen om kvinnors situation i Afghanistan. 2013 kom deras nästa gemensamma film, Frihet bakom galler, som berättar om ett afghanskt kvinnofängelse där kvinnor sitter fängslade på grund av vad som i Afghanistan kallas moralbrott – de flesta har flytt sina farliga, våldsamma män (till vilka de oftast sålts). Enligt lag får kvinnor inte lämna sin man eller familj, de ägs av ett patriarkalt överhuvud. Titeln syftar på det faktum att många kvinnor har det bättre i fängelset än ute i samhället, trots att fängelset är en fruktansvärd plats där kvinnor och barn har otillräcklig tillgång till mat, vatten och värme. De är ändå tryggare i kvinnofängelset.

Maryam Ebrahimi besökte fängelset för första gången i slutet av 2010. Filminspelningen och vistelsen var känslomässigt påfrestande. Men hon lärde sig att fokusera på historieberättandet genom att använda kameran och tekniken som skyddande filter, för att inte bli alltför påverkad av de människoöden som de möter. De båda filmskaparna blev väldigt personligt involverade i flera av de personer som stod i fokus för filmen – särskilt Sara, som vi möter i filmen. Det hon utsattes för fick filmarna att agera – de räddade mer eller mindre Saras liv. ”Som  dokumentärfilmare kan man inte bara lämna en människa.”

Frihet bakom galler blev mycket framgångsrik, i Sverige men också internationellt. Filmen har belönats med en mängd priser, i Sverige Guldbaggenominerades den till bästa film och tilldelades Eric Forsgrens dokumentärfilmspris. Men till de allra mest prestigefulla prisen hör Prix Europa som de fick för bästa europeiska tv-dokumentär, samt kronan på verket: 2014 mottog Ebrahimi en internationell Emmy för Bästa dokumentär.

I sitt filmskapande drivs Maryam Ebrahimi av en önskan att politiskt påverka och förändra, framförallt den gentemot kvinnor förtryckande lagstiftning och samhällshierarki som råder i Afghanistan. Det förenar innehållet i nästan alla hennes filmer, 2014 gjorde hon kortdokumentären The Death Row om människors reaktioner på ett aktivistperformance av 15 afghanska kvinnor som ägde rum på en före detta avrättningsplats, detta för att protestera kvinnors bristande rättigheter till utbildning.

2017 fick Systrar bakom galler premiär, uppföljaren till Frihet bakom galler, där vi följer Sara när hon släppts från fängelset och tillsammans med filmskaparna tar sig till Sverige för att söka frihet. Men de måste resa tillbaka till Afghanistan för att ta reda på vad som faktiskt hänt hennes vän Najibeh som sägs ha stenats till döds av sin familj efter att och frisläppts från kvinnofängelset. Motivationen för filmskaparna är densamma som för Frihet bakom galler: ”En viktig anledning till att jag och regissören Nima Sarvestani gjorde filmen var att försöka förändra lagstiftningen i Afghanistan och förbättra kvinnornas situation.”

Maryam Ebrahimis första egenregisserade dokumentärfilm är Stronger Than a Bullet. Filmen, som tävlade på dokumentärfilmfestivalen IDFA i Amsterdam och visades på Göteborgs filmfestival 2018, handlar om manipulation och kontroll genom den iranska krigspropagandan. Bland annat om hur staten använde fotografen Saeid Sadeghis bilder i syfte att uppmuntra till martyrdom under Gulfkriget. Filmen har vunnit både franska FIPA’s pris för bästa internationella dokumentär och Tempo Documentary Award, festivalens huvudpris.

Freya Kilander (2018, redigerad 2020)

Källor: Sveriges Radio, Svenska Dagbladet.

Basic info

Main profession: Director
Born: 1976
Active: 2011-

Filmography

Regi:
Stronger than a bullet (2018)
Sussie och dockhuset (2015)
The Death Row (2014)

Manus:
Stronger than a bullet (2018)
Sussie och dockhuset (2015)
The Death Row (2014)

Producent:
Systrar bakom galler (2017)
Frihet bakom galler (2013)
Jag var värd 50 lamm (2011)

Research:
Frihet bakom galler (2013)

Foto:
Systrar bakom galler (2017)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

Awards

2018: Tempo Documentary Award (Stronger Than A Bullet).
2018: FIPA Best International Documentary (Stronger Than A Bullet).
2014: Emmy, Bästa dokumentär (Frihet bakom galler).
2014: Eric Forsgrens dokumentärfilmspris (Frihet bakom galler).
2014: China International New Media Shorts Festival, Jury’s Award (The Death Row).
2011: Asian Pacific Screen Awards, Bästa dokumentär (I was worth 50 sheep).

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles