Mollie Faustman (SE)

Konstnär, författare, regissör. Född 1883. Avliden 1966, i Stockholm.

1883 - 1966

Mollie Faustman var inte bara mor till den berömda regissören Eric “Hampe” Faustman. När Hampe föddes 1919 var Mollie 36 år, en konstnär som utbildat sig hos Carl Wilhelmson på Valand i Göteborg 1905-08 och en tid hos Matisse i Paris 1910. Detta år debuterade hon också som barnboksförfattarinna med ”Malins midsommar – Ritad och rimmad”.

Det var dock först på 20-talet, när hon i sitt äktenskap med tidningstecknaren Gösta Chatham fått barnen Tuttan (Marian) och Hampe, som hon vann erkännande som konstnär och författare. Hon tillhörde konstnärsgruppen Optimisterna 1924-32 och därefter Independenterna. Separatutställningar hade hon bl.a. på Konstnärshuset och Färg och Form och finns idag representerad på alla våra större museer. Ofta landskap i starka färger och porträtt av barn och vänner.

Författarskapet fortsatte nu med ”Mina barn är vackra barn”, 1923, och i DN blev såväl den tecknade serien ”Tuttan och Pelle” – med de egna barnen som förebild – som kåserierna, under signaturen Vagabond, mycket populära.

Filmarbetet inskränkte sig till två kortfilmer, Nya människor, 1935, och Det viktigaste, 1936. Filmerna finns dessvärre inte bevarade och de enda noteringar som finns är att det är producerade på SF. Den förstnämnda gjordes i samarbete med Knut Martin, flitig regissör av journal- och beställningsfilmer under 30-talet. Om filmernas längd och innehåll vet vi ingenting, men förmodligen var även dessa beställningsfilmer av något slag.

I övrigt kan jag bara bidra med ett personligt minne – och Mollie Faustmans sista insats för film. Jag hade 1959 startat filmtidskriften Chaplin. Hampe Faustman dog 1961 och i januarinumret 1963 hade vi en längre essä om Hampe och ett komplett index över alla hans roller och filmer. Någon tid senare ringde mig Mollie och ville att jag skulle besöka henne. Hon bodde i Gamla Stan i en av de mest originella bostäder jag sett. Den bestod av tre små rum i tre våningar! Hon berättade att hon blivit så glad över att Hampes livsverk blivit ihågkommet och ville instifta ett Hampe-stipendium på 5000 kr – och det första skulle gå till tidskriften Chaplin. Eftersom det var en ideell tidskrift helt utan ekonomiska resurser var summan mer än välkommen. Något mer stipendium blev det inte, vad jag vet. Mollie Faustman dog ett par år efteråt.

Bengt Forslund (2018)

Basic info

Main profession: Director
Born: 1883
Died: 1966
Active: 1909-1961

Filmography

Regi:
Det viktigaste (1936)
Nya människor (1935)

Manus:
Nya människor (1935)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles